Gimcana "una mar de drets"
- de 4 a 14 anys
- Activitat artística, Dinàmica de grup, i Gimcana
- Ciutadania compromesa, Drets de l’Infant, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
- Proposta educativa nuSOS
Descripció
Quantes persones es veuen obligades a deixar les seves llars? Quants Drets Humans es queden pel camí? A través d’una gimcana els infants juguen, coneixen i reflexionen sobre el fet migratori i el refugi.
Objectius
- Conèixer els principals Drets dels Infants i Drets Humans.
- Conèixer l’abast i les principals causes i dades sobre els processos migratoris.
- Sensibilitzar i empatitzar vers les situacions de vulneració de drets que es viuen en els processos migratoris.
- Desenvolupar consciència de ciutadania global.
- Treballar en equip de manera cooperativa.
Desenvolupament de l'activitat
Qüestions prèvies
L’inici de la gimcana anirà precedit d’un breu recordatori sobre l’existència de la Declaració Universal de Drets Humans (1948) i, especialment, la Convenció sobre els Drets de l’Infant (20 de Novembre de 1989). Aprofiteu el pòster dels drets de l’infant, per
parlar-ne. És important que sigui present i visible.
En la mesura del possible formarem equips de 10 infants cadascun. Cada persona de cada equip representarà un d’aquests drets (Drets Humans/Dret dels Infants). Per exemple:
– Identitat
– Igualtat
– Protecció
– Educació, lleure i joc
– Participació i llibertat
– Salut i vida
– Pau i benestar
– Atenció especial
– Entorn saludable
– Amor, comprensió i família
La qüestió és que hi hagi el mateix nombre de persones i els mateixos drets representats a un i altre equip.
Un cop formats els equips, aquests hauran de superar diverses proves, cadascuna de les quals els reportarà algun avantatge per a la prova següent.
Proves de la gimcana
1.El vaixell humanitari
És una adaptació del joc del mocador cooperatiu, però en comptes de cridar números es criden Drets (la Pau!, la Igualtat! La Salut!…).
Els dos equips es situen enfrontats, un a cada extrem de la pista o zona de joc, mentre que al mig es situa una 3a persona que subjecta un mocador. Les persones de cada equip (que prèviament s’han identificat amb aquell Dret), hauran de sortir corrents cap al centre de la pista cada vegada que sentin cridar el seu Dret. L’objectiu és arrencar el mocador i tornar a la zona del teu equip sense que l’equip contrari t’intercepti.
També es pot jugar en la variant cooperativa cridant a 2, 3 o 4 drets a la vegada, que es veuran obligades/ts a formar diferents figures per anar a agafar el mocador (la carreta, la cadireta de la reina o l’elefant…)
Premi: Cada mocador aconseguit es bescanviarà per un “vaixell de rescat” per una prova posterior (3ª prova).
2. El nus humà
La 2ª prova s’iniciarà amb una reflexió sobre la vulneració dels Drets dels Infants i dels Drets Humans de totes les persones en els processos de migració forçats, parlarem de fronteres físiques, però també dels “altres murs”, els interns, interpel·lant al procés d’autorevisió interna.
De manera simbòlica realitzarem la dinàmica del nus humà que consisteix en que cada equip s’agrupi sobre si mateix i totes les persones que en formen part es donin la mà de la manera més enrevessada o creuada possible. Nosaltres com a monitores i monitors revisarem que totes les mans estiguin agafades i que estiguin el més creuades possible.
L’objectiu del joc és aconseguir desfer el nus i formar una rotllana oberta sense que en cap moment els membres de l’equip es deixin anar de les mans. No és necessari que les persones quedin mirant a dins de la rotllana, poden mirar cap a dins o cap a fora, el que és important és que ja no hi hagi cap nus i que en cap moment s’hagin deixat anar de les mans.
Premi: “vaixells de rescat”.
3. La ruta marítima
Introduirem l’activitat parlant de la tasca solidària que realitzen moltes persones i entitats per protegir i acollir les persones que fugen dels seus països. Persones que per damunt de tot defensen els Drets Humans.
Per a la 3ª prova cada equip comptarà, com a mínim, amb un “vaixell de rescat” i, a més a més, se li afegirà, tants “vaixells de rescat” com mocadors hagi guanyat en la 1ª prova.
Aquests vaixells seran simbòlics i els permetran desplaçar-se per la sala a la recerca dels Drets dels Infants. Tant poden ser plataformes amb rodes com les que es fan servir a educació física i fer servir sticks d’hoquei com a rems, com jugar amb una variant més senzilla, amb fulls de paper de diari que hauran de fer servir per desplaçar-se sense trencar-los, ajudant-se amb algun pal a mode de rem.
Zona de joc: Els equips trobaran un espai o una zona plena de vaixells de paper. Aquests vaixells tindran missatges escrits. Alguns ens donaran dades sobre les migracions, sobre les seves conseqüències i sobre les seves causes (per exemple: Més de 70,2 milions de persones desplaçades a la força cada any / Més de 4500 persones mortes o desaparegudes intentant migrar, la meitat d’elles al mediterrani / Convertides en persones “il·legals”, “indocumentades”, “sense identitat” / Violència de gènere / Elevació de les temperatures /etc).
Però, entre aquest mar de tristes dades, també trobaran els “vaixells dels Drets”. Són vaixells de paper que per una banda tenen escrit un Dret dels Infants i per l’altra un petit text que, en aquests moments, no s’entén gaire.
D’aquests de “vaixells dels Drets” hi haurà 2 de cada Dret dels Infants (un de cada Dret per a cada equip).
Totes aquestes dades, drets i frases estaran escrites per la part de sota del vaixell. Per tant, a simple vista, des de fora no es diferencia quins són uns o altres. Els equips només veuran un terra ple de vaixells de paper.
Els equips hauran de sortir a “navegar” per la sala o zona amb els seus “vaixells de rescat” (les plataformes amb rodes) per rescatar els “vaixells dels Drets”. Però no val que una persona surti i agafi qualsevol vaixell de paper amb Drets o que els agafi tots. Hi ha una sèrie de regles:
- Només es pot rescatar aquell Dret amb el qual t’has identificat en la primera prova. Per tant quan vegis que hi ha un dret que el teu equip necessita rescatar pots avisar d’on és, però no pots agafar-lo.
- El Dret no es considera rescatat si no es torna amb ell fins a la zona de “port” on estan les nostres companyes i companys d’equip.
- Cada equip pot sortir a buscar a la vegada tants drets com vaixells de rescat tingui. Però, com no es pot agafar més que el dret amb el que et vas identificar, quan ho aconsegueixis caldrà tornar al port i fer relleus entre companyes/s, perquè surtin a rescatar el seu Dret.
- No es supera aquesta prova fins que no s’hagin rescatat tots els Drets dels Infants amb els quals es jugava.
Premi: Quan un equip ho aconsegueix, passa a la prova final sense esperar a l’altre equip (que haurà de seguir rescatant). Per tant, la victòria en aquesta prova només té avantatge temporal per passar a la prova final sense esperar a l’altre equip.
Fonts amb dades actualitzades sobre migracions forçoses
ACNUR. Tendencies Globals 2018 CEAR. Las personas refugiadas en España y Europa 2019 ECODES. Migraciones climàticas |
4. Repte final “El missatge misteriós”
El 1r equip que hagi rescatat tots els seus “vaixells de Drets” podrà començar a resoldre el missatge misteriós.
Al fons de l’espai o estança trobarem un poema al qual li falten algunes paraules o frases. Aquestes paraules o frases que falten són les que estan escrites en la part de sota de cadascun dels “vaixells de Drets”. Per tant, haurem d’omplir els forats col·locant el vaixell correcte.
La qüestió és que hi haurà més forats que no pas vaixells té aquell equip i caldrà que s’adonin que en realitat necessiten a l’altre equip per poder tancar el misteri. Necessiten cooperar per resoldre la prova!
Aquest és el POEMA de la Joana Raspall us proposem les paraules (en negreta) que trobaran entre els dos equips:
“Podries, podries ser blanc, podries ser negre… Un altre país fóra casa teva, i diries “sí” en un altra llengua. T’hauries criat d’una altra manera més bona, potser; potser, més dolenta. Tindries més sort o potser més pega… Tindries amics i jocs d’una altra mena; duries vestits de sac o de seda, sabates de pell o tosca espardenya, o aniries nu perdut per la selva. Podries llegir contes i poemes, o no tenir llibres ni saber de lletra. Podries menjar coses llamineres o només crostons eixuts de pa negre. Podries ….podries… Per tot això pensa que importa tenir LES MANS BEN OBERTES i ajudar qui ve fugint de la guerra, fugint del dolor i de la pobresa. Si tu fossis nat a la seva terra, la tristesa d’ell podria ser teva.”
Escolteu la versió musicalitzada del poema a càrrec de Roba Estesa.
Valoració
Després de realitzar l’activitat és el moment de seure en rotllana i poder fer petites reflexions:
- Recordeu quins eren els Drets dels Infants?
- Creieu que són bàsics i s’haurien de respectar a tot el món?
- Amb les dades que heu vist als vaixells, creieu que aquests Drets es respecten?
- Quines dades us han impactat més?
- Com us heu sentit al treballar en equip i adonar-vos que necessitàveu les “paraules” de l’altre equip també per a completar el missatge?
Després de realitzar l’activitat és el moment de seure en rotllana i poder fer petites reflexions:
- Recordeu quins eren els Drets dels Infants?
- Creieu que són bàsics i s’haurien de respectar a tot el món?
- Amb les dades que heu vist als vaixells, creieu que aquests Drets es respecten?
- Quines dades us han impactat més?
- Com us heu sentit al treballar en equip i adonar-vos que necessitàveu les “paraules” de l’altre equip també per a completar el missatge?
Fitxa tècnica
Edat | de 4 a 14 anys |
---|---|
Temàtica | Ciutadania compromesa, Drets de l’Infant, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat |
Tipus | Activitat artística, Dinàmica de grup, i Gimcana |
Projecte | Proposta educativa nuSOS |
Espai | Exterior |
Autoria | Fundesplai |
Llicència | Reconeixement – No Comercial (by-nc) |