Gimcana de la llum i els videojocs

  • de 8 a 12 anys
  • Experiment científic, Joc, i Videojoc
  • Consum responsable i Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Presentem unes activitats per treballar amb la llum i la creació d’una ludoteca de videojocs d’ús responsable.

Objectius

– Millorar les habilitats manuals en l’ús de les eines usades

– Desenvolupar la capacitat científica

– Reflexionar sobre l’ús dels videojocs

 

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

EL JOC DE LA LLUM

El joc consisteix a fer diferents experiments per equips de 3 o 4 membres. Els experiments es poden ubicar en diferents espais de la nostra entitat. A cada experiment hi hauria d’haver un noi o noia col·laboradors o bé un monitor o monitora, per fer de “control”.

Proves

1. Fem un arc de Sant Martí personal

Material: mànega

Què farem? Agafar una mànega, d’espatlles al sol. S’ha de llençar l’aigua cap endavant i veure que es forma.

Què està passant? La llum del sol està composta per molts colors. Al passar la llum per l’aigua, cada color és deflactat de manera diferent, a les hores es veuen els colors per separat.

2. Capvespre a casa

Material: Un got de vidre gran, aigua, una paret blanca, una lot i una cullera de llet

Què farem? S’ha d’omplir 3/4 parts del got amb aigua i posar-lo davant d’una paret blanca i enfocar-lo amb la lot. De quin color es veu la llum a la paret blanca?
Ara s’ha de posar una miqueta de llet. Es barreja bé i es torna a dirigir la llum de la lot a través del líquid. De quin color és ara la llum de la paret.

Què està passant? La llet serveix de filtre i no permet que tots els colors presentats en la llum blanca passin, només els colors ataronjats i vermells arriben a la paret.

3. Visió augmentada

Material: Una targeta, una agulla per fer un forat i una làmpara

Què farem? Fer un petit forat a la targeta. Posar-la davant un ull i observar la llum de la làmpara a través del forat. Apropar-se-la i allunyar-la fins que es pugui observar l’augment.

Què està passant? Amb llum suficient, es pot apropar els objectes i enfocar-los, cosa que és impossible normalment. Això passa perquè nomé s’està fent servir la part central de la lent de l’ull. La reducció de raigs permet enfocar.

4. Els colors de la televisió

Material: Gotes d’aigua, un televisor, tovallons de paper

Què farem? Posar unes gotes d’aigua a la part superior de la pantalla i observar l’augment dels punts que formen la imatge. Es trobaran punts de color verd, vermell i blau organitzats per un patró. La gota anirà relliscant. Atrapar-la després amb un tovalló.

Què està passant? Les gotes funcionen com una lent d’augment. En el cas de la televisió es pot veure
els puntets de diferents colors que junts composen la imatge. Aquests punts es diuen píxels. Es pot averiguar com estan organitzats els píxels, si en línies verticals de colors o d’altres maneres.

5. Una moneda que desapareix

Material: una moneda, un got i aigua

Què farem? Es col·loca la moneda en el fons del got vuit. A la llum que surt de la moneda es transmet en línia recta i incideix a l’ull. Al baixar una mica la posició de l’ull, la moneda desapareix. Si omplim el got d’aigua, la moneda apareix de nou.

Què està passant? Quan el raig de llum que prové de la moneda arriba a la superfície que separa l’aigua de l’aire, es produeix un canvi en la direcció que es propaga. Com a conseqüència d’aquest canvi de direcció, es torna a veure la moneda. Aquest fenomen es coneix amb el nom de refracció de la llum.

6. Cascada de llum

Material: Una ampolla de plàstic buida i neta, un clau i un martell per fer el forat lateral, una lot, aigua i un recipient.

Què farem? Fer un forat al lateral de l’ampolla buida. Omplir-la d’aigua i posar-li la tapa. S’ha de fer en un lloc fosc. S’ha d’il·luminar l’ampolla des de la posició oposada al forat. Es treu la tapa, posar un recipient a sota per anar recollint l’aigua. A mig camí de la cascada posar la ma. Es podrà veure la llum a la mà.

Què està passant? Una part de la llum emesa és atrapada pel canal de l’aigua que surt i segueix les corbes de la caiguda. Es tracta d’un canal per a transmetre la llum.
La fibra òptica és un altre canal, molt eficient de transmissió de llum i dades, per això es fa servir per Internet.

Desenllaç del joc

Un cop tots els equips hagin passat per tots els experiments i anotat les conclusions de cadascun, ens trobarem tots junts i compararem els resultats obtinguts.

Cal que els quedi clar a tots els nois i noies que aquest joc ha estat un descobriment i que hem actuat com a veritables científics: observant, anotant, comparant les dades i arribant a unes conclusions comunes.

També podem tenir algun sistema de motivació amb puntuacions per a les bones observacions, si això estimula positivament la descoberta.

CONSTRUÏM LA LUDOTECA AMB VIDEOJOCS

La ludoteca dels videojocs

 

Pots descarregar l’activitat en PDF en el material adjunt.

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Consum responsable i Creativitat, art i ciència
Tipus Experiment científic, Joc, i Videojoc
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai