El cafè de l'oca

  • de 0 a 99 anys
  • Dinàmica de grup, Joc, i Joc de taula
  • Amistat i convivència i Ciutadania compromesa
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Amb aquesta activitat, es tracta d’organitzar una presentació lúdica i informal de la proposta educativa a mares i pares. Es pots adaptar fàcilment a qualsevol centre d’interès.

Objectius

– Fer que les famílies dels infants i joves de l’esplai es coneguin entre sí, es valorin i es tinguin confiança per compartir criteris educatius, establir complicitat i ajudar-se mútuament.

– Donar a conèixer la proposta educativa a les famílies, recollint les seves inquietuds i opinions i aconseguint el compromís de col·laborar-hi.

– Ajudar les famílies a entendre la ciutadania com a una responsabilitat vers la societat i no solament com l’exercici d’uns drets individuals o la possessió d’una nacionalitat.

Desenvolupament de l'activitat

ACTIVITAT

Es presentarà la proposta de la següent manera:

El cafè: Muntem un berenar amb mares i pares, de manera que el cafè o te i begudes les posi l’esplai i el menjar (pastissos, galetes, fruita…) l’aportin les famílies. Destinem una estona informal a berenar, connectant entre sí les famílies, fent que es descobreixin i trobin coses en comú o temes dels quals parlar.

El joc de l’oca: Una vegada relaxat l’ambient, havent menjat i begut una mica, fem equips de 6 persones. A cada equip li toca un cartró amb el joc, un dau i unes fitxes. Les caselles contenen preguntes i respostes relatives a la proposta educativa, el comportament dels seus fills i filles i els reptes socials. Al web trobarem un exemple concret que els monitors i monitores podrem reproduir o adaptar. Els equips han de jugar una estona, amb la finalitat d’intercanviar inquietuds i opinions i triar una cosa que vulguin comunicar a la resta de participants.

La conclusió: Una vegada acabat el temps de joc, el monitor o monitora conductor de l’activitat recollirà les aportacions i explicarà les línies generals, objectius i activitats de la proposta, convidant les famílies a sumar-s’hi i col·laborar-hi.

Normes del joc

1. Juguen 4 persones per taulell, amb 4 fitxes, 1 dau i les mateixes regles del joc de l’oca. Per tant, farem equips de 4 persones, procurant que no es coneguin gaire entre sí.

2. El taulell té 30 caselles. Cadascuna conté una pregunta a la qual el jugador que hi cau ha de respondre. Els altres jugadors li poden discutir, demanar explicacions i mostrar acord o desacord.

3. Algunes caselles especials:
– ESVORANC: el jugador que hi cau només pot sortir si canta una cançó, només una mica, no cal tota sencera.
– HIVERNACLE: el jugador que hi cau ha de dir quina flor col·locaria a les finestres del barri (una que li agradi), i tira un altre cop.
– MERCAT: el jugador que hi cau només pot sortir si explica als altres una recepta de cuina que conegui bé.
– CONTAMINACIÓ: el jugador que hi cau perd una volta sense jugar.
– ESTACIÓ: el jugador que hi cau pot tornar a tirar si endevina l’estació de metro o de tren més propera.

4. El joc s’acaba quan tots arriben a la darrera casella. Llavors els jugadors trien alguna cosa que hagi sorgit durant el joc i que vulguin compartir amb les altres famílies: pot ser una valoració sobre el barri, a constatació d’un tema en el qual tots han estat d’acord, o qualsevol altre aspecte.

Descarregueu el document adjunt al material per tal d’obtenir el taulell del joc.

Fitxa tècnica

Edat de 0 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència i Ciutadania compromesa
Tipus Dinàmica de grup, Joc, i Joc de taula
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai