Anem al casal d'avis

  • de 3 a 8 anys
  • Aprenentatge i servei
  • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Diversitat i interculturalitat
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Es tracta d’una petita experiència intergeneracional d’aprenentatge servei on els infants de l’esplai i els avis del casal actuen amb reciprocitat.

Objectius

– Gaudir de la preparació acurada dels regals. Valorar allò fet per un mateix i pels altres.

– Conèixer una entitat del barri o la ciutat, de l’entorn proper a l’esplai.

– Respectar les normes del casal, d’anar pel carrer i en transport públic.

– Practicar la comunicació respectuosa i les bones maneres amb els avis, donant importància a les seves explicacions.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Es tracta d’una petita experiència intergeneracional d’aprenentatge servei on els infants de l’esplai i els avis del casal actuen amb reciprocitat. El servei rau en què cada grup proporciona un regal a l’altre i els aprenentatges tenen a veure amb les habilitats per elaborar els regals -sense comprar-los!- i les actituds i capacitats en comunicar sentiments. Per dur a terme aquesta activitat necessitem, doncs, la complicitat del Casal d’Avis del barri.

És una activitat que fomenta el sentiment de pertànyer a una comunitat, sent capaços d’assumir un petit compromís.

ACTIVITAT

Motivació: Haurem de motivar els infants a fer dues coses: d’una banda, a construir regals sense comprar-los; i, d’altra banda, a compartir-los amb els avis del casal. Podem fer que un avi o àvia del casal ens visiti i ens convidi a compartir aquesta experiència. I podem afegir altres elements, com ara la introducció d’un personatge, el fet de celebrar junts una festa determinada, els “amics invisibles”, etc.

Construcció dels regals: Destinarem temps a decidir quina mena de jocs construirem i a posar-nos mans a l’obra: jocs visuals, d’associació, de memorització, de tres en ratlla, de dòmino…

Desplaçament al casal: Anirem caminant o en transport públic, cosa que ens permetrà incidir en el comportament al carrer, al metro o al tren, on hem de compartir espais públics amb altres passatgers.

Trobada al casal: Intercanviarem els regals, explicant el que hem fet a l’esplai. Jugarem amb els avis als jocs de taula que hem construït. Compartirem experiències, sentiments, emocions i, potser també, berenar i cançons.

Tancament: Tinguem present, en valorar l’experiència, els aprenentatges assolits i el què hem aportat als avis, així com reflexionar sobre el que ells ens han aportat a nosaltres.

 

Valoració

– El fet de construir els regals i poder-los entregar a la residència ha despertat la curiositat dels infants petits per conèixer els avis i el centre? A partir de l’experiència els infants han desenvolupat actituds de respecte i consum responsable?

– L’activitat ha servit per treballar les bones maneres a l’hora d’anar pel carrer i en transport públic?

– Els monitors han tingut l’oportunitat d’incidir en la importància de fer comunitat i establir bones relacions entre les diferents entitats i persones del barri per poder conviure de forma agradable.

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Diversitat i interculturalitat
Tipus Aprenentatge i servei
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai