Les dones als anuncis

  • de 8 a 9 anys
  • Audiovisual i Dinàmica de grup
  • Alimentació, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

L’activitat consisteix en visionar diferents anuncis publicitaris relacionats amb el món de l’agricultura i l’alimentació per a reflexionar sobre els estereotips de gènere que projecten.

Objectius

  • Sensibilitzar sobre els drets de la dona.
  • Ser conscients dels estereotips que projecten els mitjans de comunicació en relació al paper de la dona en l’àmbit de l’agricultura i l’alimentació.
  • Promoure els valors de la igualtat i l’equitat.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Per pensar una mica

En la producció agrícola, s’han visibilitzat històricament les tasques realitzades pels homes, alhora que s’han invisibilitzat les tasques que realitzen les dones –com ha passat amb el conjunt de la societat.

Si ens comparem amb generacions passades de la nostra mateixa família, podem observar com aquesta estructura de pensament, al voltant dels rols de gènere, va canviant. També ho fa per al conjunt de la societat, tot i que falta recorregut per arribar a unes relacions equitatives entre, per una banda, homes i dones i, per l’altra, entre humans i naturalesa.

En molts llocs del món, al llarg de la història, part de la producció d’aliments per a la subsidència ha estat feina de les dones —recol·lectar plantes i fruits, guardar i seleccionar llavors, etc. Elles s’han ocupat de mantenir la productivitat dels terrenys comunals, han organitzat la vida col·lectiva i els sistemes de protecció d’abandó i orfandat, i han defensat la seva terra i la supervivència de les seves famílies i comunitats. Les dones tenen, freqüentment, coneixements particulars en agricultura i medicina popular, cosa que ha quedat infravalorats per la irrupció del mercat o, de vegades, de l’estat.

 

Publicitat, dones i alimentació

Amb aquests anuncis, els infants poden reflexionar de forma crítica sobre el paper que es projecta de la dona en l’agricultura, les tasques de cura, etc. S’invisibilitza la dona en l’agricultura i només es mostra en la part domèstica de comprar i preparar àpats.

 

Selecció de vídeos:

1. Invisibilitza el paper de la dona al camp

2. Només apareixen homes treballant. 

3. Ensenyes a les nenes a anar al mercat, i els nois? 

 

4. La dona fa les tasques domèstiques. 

 

 

 

Edat de 8 a 9 anys
Temàtica Alimentació, Ciutadania compromesa, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Audiovisual i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa enCORatja't i Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai
Autoria Fundesplai_Paidos
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai