Carabassa en erupció!

  • de 6 a 99 anys
  • Experiment científic
  • Alimentació i Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

La carcassa d’una carabassa pot servir per fer un dels experiments científics més divertits per als infants: un volcà en erupció. Posa a prova la química i veuràs que divertit!

Objectius

  • Apropar el mètode científic als infants a través de l’experiment amb la carabassa
  • Replantejar l’aprofitament de la carcassa per usos acadèmics i no decoratius.
  • Fomentar la creativitat en el disseny de les diferents carcasses.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Des de fa molts anys, la carabassa, a part de tenir una clara funció alimentària, també ha servit com a decoració en taules i parets de moltes cases, aprofitant les carcasses. Avui en dia, en algunes cultures, encara es conserva aquesta tradició, com el dia de Halloween.

Però, sabeu que amb la carcassa d’una carabassa també podem aprofitar-la per fer experiments i aprendre? Us proposem un dels experiments científics més divertits per als infants: una carabassa en erupció.

L’ACTIVITAT

Amb aquesta activitat es poden treballar molts aspectes, reflexionant sobre l’aliment, els seus beneficis, fent hipòtesis prèvies sobre el què succeirà amb la barreja, explicant el motiu de la reacció…

L’experiment es tracta de crear és una “explosió” que surti de dins la carabassa simulant la lava d’un volcà, però tot sense cremar-nos, evidentment.

Passos a seguir:

1. El primer pas serà tallar la carabassa per la part de dalt, fent-li un tall en horitzontal com un barret. Aquest pas el podeu fer els dinamitzadors de l’activitat en el cas del cicle infantil i mitjà i amb supervisió controlada en el cas del cicle superior.

2. Després buidarem la carabassa amb la cullera i la podem reservar per fer una deliciosa recepta.

3. Un cop la tinguem buida se li poden fer les obertures, deixant anar la nostra imaginació i creativitat. Quan la tinguem, la ficarem a dins de la safata i abocarem una bona quantitat de bicarbonat dins la carabassa. Com més se’n posi, més reacció farà després.

4. Finalment, abocarem el vinagre en un got, i arriba el moment de la veritat! Afegirem el vinagre dins la carabassa i ja pot començar l’erupció.

La reacció química que produeix el vinagre amb el bicarbonat fa que comenci a crear una espuma que sortirà pels forats que se li hagin fet a la carabassa, creant així una erupció.

Material:

La carcassa d’una carabassa per grup o per infant, ganivets i culleres, vinagre i bicarbonat de sodi, una safata, pots de vidre per guardar la polpa.

Més activitats

Si vols fer més activitats amb la carabassa com a protagonista, no dubtis en fer aquesta carabassa de papiroflèxia, t’hi passaràs una bona estona i treballaràs aspectes cognitius tan importants com la concentració, la psicomotricitat fina, la paciència, i la creativitat!

 

Receptes amb la polpa de la carbassa

Cuinar la polpa de la carbassa és una altra manera de fer “ciències”. L’aliment es transforma en deliciosos menjars com els que podreu degustar al fer les receptes que trobareu en aquesta publicació.

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació i Creativitat, art i ciència
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai - 7 i TRIA
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai