Campanya publicitària Stop Motion

  • de 8 a 12 anys
  • Activitat artística i Aprenentatge i servei
  • Ciutadania compromesa i Consum responsable
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Activitat per crear una història sostenible a través de la tècnica Stop Motion per tal de conscienciar a la població de la problemàtica que suposa. Un bon eslògan sempre és important!

Objectius

– Iniciar la reflexió i sensibilització sobre el malbaratament alimentari i reconèixer la seva importància.

– Identificar el malbaratament com una pràctica negativa tant individual com col·lectiva.

– Estimular la creativitat i la capacitat comunicativa per tal de participar en una acció col·lectiva amb beneficis pel seu entorn tant proper com llunyà.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Per tal de seduir al màxim nombre de persones a mantenir una nova actitud davant el malbaratament alimentari, que millor que fent-ho amb la creació d’un eslògan (amb la tècnica Stop Motion), que resumeixi i representi aquesta idea. L’elecció d’un bon eslògan pot ser de gran importància en l’èxit de qualsevol campanya publicitària, ja que amb frases ben construïdes es sensibilitzen moltes consciències.

ACTIVITATS

Joc per començar a pensar…

– Amb els infants petits: Proposeu el joc del penjat amb el terme malbaratament per introduir el concepte. Després de dinar, o de berenar, apropeu-vos a la galleda de les escombraries i comproveu quant de menjar s’ha llençat…

– Amb els més grans: repartiu targetes amb xifres sobre el malbaratament alimentari arreu del món (veure guia per evitar el malbaratament alimentari de l’ajuntament de Barcelona) i proposeu que endevinin a quins països corresponen. També podeu veure un vídeo de sensibilització sobre el tema: el menjar que llencem.

Què podem fer per evitar el malbaratament alimentari?

Reflexionem i dialoguem al voltant d’aquesta pregunta (què significa malbaratament?, quins altres malbarataments es produeixen?) i d’altres quatre temes que s’hi relacionen:

– Comprar. Fem llista de la compra?, pensem en menús equilibrats?, comprem les quantitats necessàries?

Conservar. Triem el millor embolcall? El millor lloc a la nevera, al rebost?

Gaudir. Mengem a poc a poc i amb quantitats adequades?, mengem tranquil·lament, tots asseguts a la taula?

Transformar. Què fem amb el menjar que ens sobra?: el llancem?, el consumim l’endemà? L’utilitzem per elaborar altres plats?

Crear l’eslògan

A partir de les respostes a aquestes qüestions, trieu un dels quatre temes i formuleu el text del vostre eslògan.

Ens pot ajudar… organitzar-nos en parelles o grups de 4 per tal de fer una primera pluja d’idees de les paraules o frases per després fer una votació.

Crear eslògans amb la tècnica de l’Stop Motion

Caldrà parlar i veure que en sabem d’animacions i de la tècnica del Stop Motion. Es pot començar amb el visionat d’una creació feta amb aquesta tècnica (al youtube hi ha molts exemples. Mireu apartat de recursos).

Fase de disseny

És important prendre una sèrie d’acords i planificar com volem que sigui la nostra producció. Així haurem de decidir: Quina volem que sigui la petita història o esdeveniments que succeiran? Quin serà el marc o ambientació de fons? Quins objectes o materials necessitarem? Com i quan apareixerà el text escrit del nostre eslògan? Quina serà la música i/o àudio de fons?

Fase de creació

Ens farà falta una càmera de fotos digital o la pròpia dels mòbils. Cal tenir en compte:

– La càmera ha d’estar estàtica, així que de ser possible, s’ha de col·locar en un lloc on no pugui ser moguda (pot ser útil fer servir un trípode).
– Els moviments dels objectes que anem fent a cada foto, han de ser petits, així obtindrem més fluïdesa en el vídeo final (tindrem més fotos per cada segon).
– Si ens equivoquem, millor eliminar-la directament de la càmera, ens evitarem dubtes després.
– Tenir en compte els canvis de llum. Millor fer les fotos amb llum artificial, procurant que no hi hagi ombres.

Fase d’edició

Ens farà falta un ordinador per fer el muntatge. Podem fer servir el programa Windows Movie Maker que el propi Windows porta instal·lat per defecte. Existeixen també altres programes tant lliures (es poden descarregar de la web) com comercials.

Simplement caldrà obrir el programa i traspassar totes les fotografies, afegir una música i/o gravacions d’àudio, afegir el text del nostre eslògan i crear el vídeo.

 

Aquesta activitat parteix del projecte Cap Menjar a la Brossa

>> Stop motion com a recurs educatiu

Accés al recurs didàctic aquí

 

Si us interessa l’STOP motion, també podeu consultar l’activitat “Som artistes

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens hauria de permetre profunditzar en els següents aspectes:

– Grau d’activació dels coneixements i experiències prèvies respecte al tema del malbaratament (si participen aportant experiències pròpies, si identifiquen conductes per evitar el malbaratament, etc)

– Grau de motivació i interès mostrat pel tema i producte realitzat (si mostren interès a ensenyar-lo a les famílies, a altres companys/es de classe, a les xarxes socials, si proposen altres idees per difondre el material…)

– Aportacions de tots els participants tant el procés com en el producte final.

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Ciutadania compromesa i Consum responsable
Tipus Activitat artística i Aprenentatge i servei
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai - 7 i TRIA
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai