Espiral
Aportacions del projecte Espiral
Amb la intenció de recollir bones pràctiques en relació a l’educació intercultural, una de les novetats que presentem són les orientacions per enfocar les activitats diàries i projectes de l’esplai a partir de la perspectiva intercultural.
Aquesta és la base de la qual parteix el projecte Espiral, un projecte de lleure, interculturalitat i cohesió social que té l’objectiu d’afavorir la inclusió d’infants i joves d’origen immigrant al seu context social d’acollida des d’una perspectiva intercultural, i que s’està duent a terme en 8 esplais de la Federació des del curs 2008-2009.
Els tallers que s’estan desenvolupant en el marc d’aquest projecte són els de:
- Cercavila: conèixer les festes populars i tradicionals de diferents cultures.
- Percussió: conèixer elements sonors i diferents instruments del món.
- Teatre: fer dinàmiques per treballar en grup i fomentar relacions positives.
- Dansa: experimentar sentiments i conèixer trets culturals diversos a través del moviment del cos.
- Cuina: conèixer la cultura gastronòmica de diferents pobles i els nexos comuns que compartim.
Algunes aportacions del Projecte Espiral són:
- Reconèixer i aprofitar la pluralitat cultural per enriquir-nos mútuament i fer activitats que ens permetin adonar-nos que dintre de la diferència hi ha moltes semblances.
- Treballar a partir de projectes, perquè de manera natural ens porta a fer coses junts, relacionar-nos, intercanviar experiències i aprendre dels altres.
- Treballar aspectes de la cultura popular pròpia i incorporar aspectes d’altres cultures diferents a la del lloc on estem intervenint.
- Fer activitats que es basin en l’intercanvi entre diferents grups d’infants i joves i que promoguin relacions de fraternitat.
- Incloure un mapa mundi a cada taller que ens ajudi a situar diferents llocs, orígens i fets històrics, així com treballar aspectes d’identitat.
- Fer ús de les TIC per il·lustrar el que estem treballant i fer nous aprenentatges més enllà de l’entorn proper.