La seu de Fundesplai al Prat de Llobregat ha acollit aquest dissabte 16 de setembre de 2023 el #Movidic23, la trobada d’inici de curs que ha reunit més de 300 monitores i monitors dels esplais que formen part de la Federació Catalana de l’Esplai i Fundesplai. A la jornada s’ha presentat “Estima, la proposta educativa per celebrar la vida” centrada en el benestar emocional dels infants, joves i famílies i que es desenvoluparà durant els cursos 2023-25 i arribarà a més de 160.000 participants dels esplais i les escoles on Fundesplai està present. La part inicial ha inclòs la conferència d’Isa Duque, psicòloga, formadora, creadora del projecte ciberactivista “la Psico Woman” (@lapsicowoman) i autora del llibre “Acercarse a la Generación Z”.

Conferència d'Isa Duque a la jornada de Fundesplai

Duque ha destacat la importància de la prevenció en la salut mental i ha afegit: “la salut mental ha d’anar acompanyada de justícia social”, és a dir, condicions socioeconòmiques dignes (vivenda, treball estable…). Respecte a la Generació Z, des de la seva llarga experiència com a formadora, indica: “els i les joves volen que els tractem amb menys adultisme, que els escoltem, que els validem emocionalment i que siguem conscients de la vulnerabilitat pròpia i dels altres”. “Cal connectar amb elles i ells des de la tendresa i l’afecte i que moltes i molts d’ells no poden tenir perquè el sistema va molt ràpid”, ha afegit.

Rut Ribas i Débora García, de Joventut i l'Ajuntament del Prat respectivament

La jornada ha comptat amb les intervencions de Ruth Ribas, Directora General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, que ha destacat el paper fonamental de monitors i monitores per la seva contribució en formació i transmissió de valors en infants i joves: “sou models a seguir i referents pel vostre foment de la solidaritat i el compromís” i ha conclòs: “el lleure és una eina fonamental per acompanyar els i les joves en el benestar emocional”. Débora García, regidora de Joventut de l’Ajuntament del Prat, ha posat en valor el lleure per construir una ciutat educadora. També a la part inicial, Maria Ferrer, presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai, ha coincidit en el fet que monitores i monitors són models de benestar emocional i que la nova proposta educativa “Estima”, té el repte de crear espais de cura emocional als esplais.

Balanç de la campanya d’estiu

La campanya d’estiu de Fundesplai portava el lema “Fem possible un món millor!” i buscava que tots els infants i els joves es converteixin en activistes dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través d’activitats lúdiques com jocs, sortides, tallers, ciència ciutadana, esports, gimcanes…  Pel que fa a les xifres, destaquen les 93.636 inscripcions, que representen un increment del 14,5% respecte al 2022 (81.784 inscripcions), i les 1.835 tandes d’activitats, pràcticament les mateixes que el 2022 (1.809), organitzades per l’entitat i els esplais que en formen part. Les activitats més populars han estat els casals i les colònies, però poc a poc van guanyant cada cop més importància els bressols d’estiu destinats a la petita infància.

A més, els darrers anys Fundesplai ha posat especial èmfasi en fer possible que tots els infants, especialment aquells en situació de vulnerabilitat, poguessin participar. Així, a través de la campanya “Fem possible un estiu per a tothom!”, l’entitat ha recaptat fons gràcies a les aportacions d’administracions, entitats, empreses i particulars, que s’ha materialitzat en 8.045 beques,  pràcticament les mateixes que al 2022 (7.995), però un 35% més que al 2021 (5.923). Aquestes ajudes s’han destinat  a infants, joves i famílies amb dificultats econòmiques.

Abordar el benestar emocional des de diferents perspectives

Taller de robòtica adreçat al benestar emocional al Movidic 2023

La segona part ha estat dedicada a la capacitació dels equips educatius. Monitors i monitores s’han dividit en grups i s’han format en un dels 12 tallers proposats. Entre aquests, han destacat els següents: “Esplais emocionalment competents”, a càrrec de Laia Mestres, professional de l’educació emocional, que va tractar les competències socioemocionals clau en el lleure; “Roboètica”, a càrrec de Vicenç Casas, enginyer i expert en robòtica, que va aprofundir en com les TIC poden contribuir a l’educació emocional; “Fotovoice”, a càrrec de Maite Cortés de l’Associació Ocell de Foc, una tècnica que va fer servir la fotografia i l’art com a mitjà d’expressió; “Soc com tu: obrint mirades”, a càrrec de Xavi Torres de Fundesplai, sobre el bon tracte envers les persones amb diversitat funcional;  “Tras la luz del alba”, a càrrec de l’Associació Lumo, un espectacle educatiu i immersiu per apropar-se a les necessitats i vulnerabilitats de les persones joves; “Camí sensorial, natura i emocions”, a càrrec de Maria Roman de Fundesplai, que va aprofitar l’entorn natural de Centre Esplai per aprendre els beneficis de la natura sobre el benestar emocional.

“Estima”, nova proposta educativa pel benestar emocional

Taller d'emocions al Movidic 2023

La nova proposta educativa de Fundesplai pels cursos 2023-24 i 2024-25 vol contribuir des de l’educació en prevenció a millorar la situació de la salut mental d’infants i joves. Així, l’Enquesta de Salut Pública de Catalunya de 2021 indica que un 11,4% de nenes i un 7,2% de nens entre els 4 i els 14 anys manifestaven la probabilitat de patir problemes de salut mental.  La proposta educativa de Fundesplai parteix de la base que des de l’acció socioeducativa s’han de crear i promoure entorns on infants, joves i famílies puguin tenir cura del seu benestar emocional i desenvolupar la capacitat de tenir cura dels altres i també cap al planeta. En aquest sentit, els equips educatius del temps del migdia de les escoles, dels esplais, de les colònies, etc. tindran un paper fonamental.

“Estima” arribarà als més de 160.000 participants entre els infants i joves d’escoles i esplais on Fundesplai està present a través dels seus programes i activitats.

Per això, la iniciativa inclou un munt de recursos per facilitar el seu desplegament: un quadern pedagògic, uns eixos d’animació adaptats per edats, uns reptes col·lectius per dinamitzar accions conjuntes arreu del territori, la proposta de diferents activitats que poder fer als esplais, les escoles o les cases de colònies i un banc de recursos pedagògics. Tots aquests elements estan agrupats a la web https://fundesplai.org/estima en obert i de forma gratuïta.

L’equip d’Innovació i Continguts de Fundesplai amb la col·laboració de desenes de persones de la Comissió Pedagògica de l’entitat  amb el suport de persones expertes, han elaborat la proposta educativa “Estima” al llarg del primer semestre de 2023.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai