Durant el 2022, 92 dones joves estan participant en programes específics d’inclusió sociolaboral i suport emocional realitzats per Fundesplai.

SalutMental Dones

La Taula Rodona realitzada per Fundesplai ‘La salut mental en dones joves’, va oferir un espai obert per generar reflexions i intercanviar discursos entre les persones participants. També va facilitar un escenari per trencar barreres, mites i estigmes en l’àmbit de la salut mental en dones joves. Així, es va debatre al voltant de tres eixos: salut mental i família, salut mental i relacions de parella, i autoestima.

Durant els debats es va posar de relleu la necessitat de no estigmatitzar la salut mental: “Cal donar-li visibilitat per tal de poder fer front als problemes i que no se somatitzin”, va explicar una de les participants. En aquest sentit, Aina Lorenzo, activista per la salut mental, va incidir en què una bona salut mental també influeix en una bona salut física.

En les taules de debat també es van abordar les relacions de parella: “Cal educar en els límits i el respecte, sobretot a la gent jove”, tal i com va assegurar una de les participants. Una altra de les joves va destacar com la família pot ser un suport per superar els problemes mentals, però, de vegades, és un entrebanc si aquesta ajuda no es fa de manera adequada.

En l’acte també van participar Laura Sánchez i Blanca Destito, del SIAD Baix Llobregat, que van tancar la sessió amb una xerrada sobre salut mental i violència masclista.

> Aquest tipus de taula rodona està vinculat al projecte Atenea i el programa Awka.

Programa Awka

Al final de l’acte es va presentar el Projecte de dones: Awka, un grup d’acompanyament emocional i de suport per a dones que han patit violència de gènere i volen iniciar un procés d’apoderament. Amb aquest projecte es vol crear un espai de seguretat i suport, treballant des de l’apoderament, l’autoestima i l’autonomia de les dones participants.

Awka treballa impulsant espais de reflexió i participació que posin en valor els coneixements femenins i obrin la porta a l’intercanvi d’experiències. Fundesplai organitza dues sessions setmanals on les participants comptaran amb el suport de dues psicòlogues, orientació en temes d’àmbit legal i també activitats com l’autodefensa.

D’altra banda, també s’ofereix a les participants una petita formació en igualtat i feminisme, perquè puguin ser agents de sensibilització en diferents espais (instituts, entitats, projectes, etc.).

92 dones joves ja han participat en programes específics d’inclusió sociolaboral i suport emocional

Fundesplai ha impulsat en els darrers anys una important tasca d’inclusió sociolaboral de persones joves a través de diferents programes. Especial rellevància en l’àmbit de la salut mental de dones joves ha tingut el d’Acompanyament a Mares Adolescents i Joves (AMA), que es va posar en marxa al 2015.

Fins al moment s’han beneficiat d’aquesta iniciativa pionera que ofereix acompanyament a la criança, orientació i suport emocional i formació més de 300 dones joves, amb fills de 0 a 3 anys, que es troben en situació d’aïllament social o dificultats socioeconòmiques.

També cal sumar en aquest àmbit dones joves participants en altres iniciatives de formació i acompanyament que impulsa Fundesplai com, per exemple, les emmarcades en la Garantia Juvenil. Aquest 2022 estan participant un total de 92 dones joves en aquestes iniciatives que combinen la inclusió sociolaboral amb l’acompanyament emocional.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai