A la jornada ‘Present i futur del temps educatiu del migdia. Reptes alimentaris i educatius’ vam presentar els resultats d’una recerca elaborada per un equip de la Universitat de Barcelona el qual destaca la importància de la influència positiva del temps educatiu del migdia en els infants, fins i tot més enllà d’aquest espai. Com a principals elements beneficiosos, l’estudi indica la millora de les habilitats de relació en clau col·laboració i de gestió de conflictes, de la inclusió de nenes i nens -especialment evitant les exclusions per raons de gènere- i l’aprenentatge d’hàbits alimentaris saludables i de sostenibilitat.

En aquest sentit, Asun Llena, investigadora principal del grup de recerca en Pedagogia Social de la UB i coordinadora de l’estudi, va destacar el valor d’aquest espai: “Es tracta d’un espai on els nens i les nenes comparteixen un moment d’esbarjo, de relació, però on també es treballen temes relacionats amb la salut, la nutrició, amb la sostenibilitat. Per tant, té un contingut pedagògic important”. Per la seva part Moisés Carmona, també investigador principal del grup de recerca en Pedagogia Social de la UB i coordinador de l’estudi, va ressaltar: “Els resultats de l’estudi mostren que el temps del migdia és un espai educatiu integral en salut, en habilitats socials, en sostenibilitat…”.

Llena, a més, va afegir la necessitat del seu reconeixement: “És un espai que no està prou valorat i que no tots els centres educatius tenen la mateixa percepció. Caldria reconèixer el temps educatiu del migdia com un espai pedagògic que aporta molt en temes de convivència, de cohesió i d’aprenentatges ”. Carles Xifra, Director General Adjunt de Fundesplai, va posar de relleu que “el temps educatiu del migdia esdevé un espai essencial per la correcte alimentació dels infants, però també té un valor educatiu cabdal que multiplica els seus efectes beneficiosos si sumem complicitats entre l’escola, les famílies, les administracions i els mateixos infants”.

Més enllà del menjador: el temps educatiu del migdia

L’informe ‘El temps del migdia: benestar, relacions i aprenentatges’ destaca com la influència sobre nenes i nens va més enllà d’aquest espai. L’estudi s’ha fet amb més de 800 persones entrevistades, combinant els grups de discussió amb professionals i les entrevistes individuals, entre infants, famílies, monitores i monitors, cuineres i cuiners i professorat de prop de 60 escoles.

Especialment significatives són la millora en l’adquisició d’hàbits de col·laboració dels infants gràcies als jocs i tallers que s’organitzen o el treball pel respecte a la diversitat, la igualtat de gènere i la inclusió. Bons exemples són les activitats que aquests dies s’estan organitzant amb motiu del 8M a moltes escoles. L’aprenentatge de bons hàbits alimentaris i la conscienciació per la sostenibilitat són altres elements que destaca l’informe. Així, molts infants estan treballant aquests dies com aprendre a fer un ús racional de l’aigua o a no malbaratar aliments, entre d’altres iniciatives.

Infants, famílies, monitores i monitors, cuiners i cuineres i comunitat educativa

El document constata que una de les claus del èxit del temps educatiu del migdia és la complicitat entre tots els actors. La integració de les activitats del temps educatiu del migdia en el projecte educatiu global de l’escola, la fluïda comunicació amb les famílies, la promoció de la participació dels infants en les activitats…

Paper clau en aquest conjunt és el de monitores i monitors. D’una banda, esdevenen figura referent en l’acompanyament i educació dels infants i de comunicació i coordinació amb les direccions i professorat de les escoles i les famílies. Una tasca que desenvolupament amb l’acompanyament de cuineres i cuiners que vetllen per la dieta equilibrada de nenes i nens i atendre la diversitat.

Educació, alimentació i sostenibilitat

La jornada va comptar amb prop de 200 representants d’escoles, entitats, administracions, famílies i infants que van abordar el valor educatiu, la importància de l’alimentació sostenible i saludable i la sostenibilitat del temps educatiu del migdia.

En la presentació, Cristina Rodríguez, Directora General de Fundesplai, va destacar: “És indiscutible avui que aquest espai és un temps educatiu, que lluny de ser un espai de complementació és un espai d’aprenentatge de primer ordre on s’adquireixen hàbits, actituds i valors. Abans dels 12 anys els infants adquiriran els hàbits i actituds que els formaran com a persones. Per tant, els diferents agents que intervenim als espais del migdia juguem un paper clau pel desenvolupament dels infants que han d’estar acompanyats, però hem de vetllar i tenir ben present els seus interessos”. Posteriorment, es van organitzar uns tallers per identificar col·lectivament reptes, bones pràctiques i noves estratègies.

El primer, conduït per Gemma Salvador, dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, va tractar el fet de com superar les barreres i reticències per estendre l’alimentació saludable i sostenible als menjadors escolars. També es van abordar la transformació dels menús amb criteris nutricionals i de sostenibilitat, la implicació de les famílies i la resta d’agents en aquest procés o els condicionants de les licitacions i la compra pública.

El segon, dinamitzat per Ana María Novella, del Grup de Recerca en Educació Moral (GREM) de la Universitat de Barcelona, es va centrar a posar en valor l’aportació educativa del temps educatiu del migdia i en la seva capacitat per implicar la comunitat educativa i els altres agents: metodologies i continguts, la participació dels infants o les estratègies per implicar la comunitat educativa, les famílies, etc.

El tercer, a càrrec d’Hèctor Pinotti, Director d’Escola i Lleure de la Fundació Pere Tarrés, va tractar la sostenibilitat i viabilitat del menjador escolar amb aspectes com els models de concertació davant dels processos de licitacions, la viabilitat econòmica que garanteixi la qualitat o la universalització del servei.

El quart taller va anar a càrrec de Francisco Javier Vera, jove activista pel clima, en el qual van participar solament infants d’escoles per debatre sobre quin menjador escolar volen, quina alimentació és la més adequada, etc.

Al final de la jornada va tenir lloc una taula de debat amb Carme Meléndez, Subdirectora General de Gestió de Serveis a la Comunitat i Beques; Ana Bocio, Subdirectora General de Promoció de la Salut. Agència de Salut Pública de Catalunya; Pep Montes, Gerent ACELLEC- Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura, Núria Valero, AFA Joan Maragall. Coordinadora de comissions de gènere, coeducació i feminismes de les AFES de les escoles públiques de Sant Cugat, i Alba Roca, presidenta de l’AFA Escola 30 Passos de Barcelona.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai