Al número 89 del diari de Fundesplai, entrevistem Karina Gibert, doctora en Informàtica, experta en IA i big data, i directora de l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI-UPC).

Karina Gibert, doctora en informàtica.Gibert ha ajudat a identificar per què els pacients no responen a uns tractaments en unes malalties, a organismes internacionals a identificar països en risc de pobresa, a identificar com el servei de bicing de Barcelona no es col·lapsi i a millorar la depuració d’aigües residuals perquè el Besòs es regenerés.

  • Quin impacte està tenint la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit social

Les Nacions Unides van declarar el 2018 que hem deixat enrere la societat postindustrial i estem en la digital. En aquesta transformació, la IA és una de les disciplines disruptives clau: pot agafar les dades que fem servir i entendre patrons, fer fotos sintètiques del comportament dels fenòmens més complexos, anticipar-se i donar-nos prediccions de futur.

En realitat, ja estem rodejats d’IA: videojocs, GPS amb algoritmes d’IA que saben fer rutes, Netflix o Spotify, que fan llistes que ha triat una IA per a nosaltres…

Ja tenim algoritmes d’IA que es miren tomografies de pulmó i poden trobar tumors on els metges encara no veuen res. Això té un gran valor per detectar malalties a temps.

  • Cal avançar més ràpid en les regulacions o en la formació?

Les tecnologies evolucionen a una velocitat molt ràpida i la regulació no l’atraparà mai. Nosaltres vam començar amb el projecte de llei de la UE IA Act el 2019 i a l’octubre del 2024 va haver d’incloure un afegit perquè al 2019 encara no havia aparegut la IA generativa ni els models de llenguatge, que estan canviant moltes coses que abans no es podien fer (fake news, campanyes de desinformació…).

Quan tinguem regulació, la podrem fer servir per a una correcció a posteriori que no evitarà el dany. Haurem de treballar en prevenció i això passa per donar molta deontologia i cultura de consum responsable perquè les persones en facin un ús positiu: abans de baixar-te una app o vendre el teu iris, cal que et preguntis si allò pot portar un futur perill.

La regulació no pot caminar sola, cada element de l’ecosistema ha de jugar el seu paper. Però ens convé que la IA es desenvolupi ràpid: ara podem agafar malalties a temps que fa cinc anys no sabíem ni com tractar. No la tindrem allà retinguda perquè la llei va lenta. Necessitarem un tercer element, que serà tot aquest sentit de responsabilitat compartida de tots els actors.

  • Quin paper té la Icatia en la formació?

Tothom que ha d’interactuar amb aquestes eines ha de tenir un mínim de cultura bàsica per poder desenvolupar l’esperit crític que et permet posicionar-te. La formació és essencial.

Per això, hem desenvolupat el personatge de la Icatia, una nena petiteta d’uns 5 anys que és innovadora, catalana, està entusiasmada amb la IA i vol inspirar que les nenes se sentin interessades per la tecnologia.

Les nenes a aquesta edat han de saber que cuidar els altres està molt bé, però si tu et converteixes en la informàtica que porta la màquina de fer anestèsies, estàs cuidant els altres igual que la infermera. I si ets l’enginyera o la informàtica que dissenya els continguts interactius de l’ensenyament personalitzat del teu col·legi, també estàs contribuint a l’educació pràcticament igual que la mestra. És molt necessari que hi hagi moltes nenes volent treballar en aquests àmbits.

Som investigadors, generem coneixement nou per avançar a curar malalties, parar el canvi climàtic, resoldre els grans reptes de la humanitat… És molt important que darrere nostre hi hagi més gent i, perquè això passi, necessites que la societat entengui què fem.

Divulgar a través del lleure amb les futures generacions, transmetre’ls la nostra passió, et permet fer-ho a través d’experiències vivencials. Ens acosten als joves, ens donen el termòmetre de quin és el llenguatge que entenen millor i ens ajuda quan arriben a la universitat.

La IA és el cor de la societat del futur, entusiasmar persones que demà poden ser candidates a entrar en aquestes professions, que seran de les més ben pagades, és plantar una llavor de futur. Amb els campus inspires un talent que després serà un gran professional que farà grans millores per a la societat.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai