Amb la sortida del primer autocar de Fundesplai cap a les colònies, hem iniciat la campanya d’activitats estiu del 2024. Aquest primer grup està format per uns 60 infants d’entre 6 i 12 anys de l’Escola Llacuna (Barcelona) i l’equip de monitores i monitors de Fundesplai i passaran quatre dies al campament de Les Feixes, al costat del Pantà de Sau, i a la casa de colònies del Company.

Enguany oferim més de 1.600 tandes d’activitats entre colònies, casals, campaments, rutes i camps de treball i colònies per a famílies. A més, oferim més de 92.000 places per a infants, joves i famílies sota el lema ‘Un estiu per viure!, que posa l’accent en el benestar emocional d’infants i joves.

“Casals, colònies, campaments i camps de treball posen al centre l’experiència educativa i transformadora que viuen els infants i joves durant l’estiu. També ofereixen oportunitats úniques per desenvolupar habilitats socials i emocionals, autonomia, treball en equip i un contacte més proper i saludable amb la natura”, indica Carles Xifra, director general adjunt de Fundesplai. Xifra destaca, a més, la necessitat que el lleure educatiu a l’estiu sigui un espai d’inclusió: “Per això, és tan important que tots els infants en puguin gaudir, independentment de la seva situació socioeconòmica. Per aquest motiu, fem una crida a particulars, entitats, empreses i administracions a col·laborar en la campanya solidària ‘Fem possible un estiu per a tothom!‘”

Casals, colònies de natura, campus d’intel·ligència artificial, drons, periodisme o biologia marina

Durant l’estiu, infants i joves faran tallers, jocs, sortides, activitats de ciència ciutadana, esports, gimcanes… que els permetran conèixer millor la natura, acostar-se a reptes tecnològics com la intel·ligència artificial, els drons, la programació o aprendre a protegir la biodiversitat marina, entre d’altres.

I tot això posant l’accent en el benestar emocional d’infants i joves. Per això, volem reforçar les activitats que fomentin els valors fraternals i la capacitat de fer coses pel benestar propi i aliè amb l’objectiu de generar entorns de confiança on els infants i joves puguin expressar-se amb llibertat. D’estimar-se, de tenir cura dels altres i de celebrar la vida!

Entre les activitats destacades de Fundesplai per aquest estiu es troben els bressols d’estiu que ofereixen places per a infants de 0 a 3 anys amb una proposta pedagògica adaptada per a aquesta edat; els casals on nenes i nens podran fer tallers, jocs i excursions i descobrir entorns naturals dels seus pobles i ciutats; les colònies i campaments; els camps de treball on els i les joves contribuiran a recuperar un entorn d’interès natural, històric o social; camps de tecnologia sobre Intel·ligència Artificial i Drons amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya; campus de periodisme; campus de biologia marina amb la Fundació CRAM; etc.

Garantir l’equitat a l’estiu

Des de Fundesplai tenim el compromís de què tots els infants i joves puguin gaudir d’activitats de lleure, per aquest motiu des de fa més d’una dècada organitzem la campanya solidària ‘Fem possible un estiu per a tothom! a través de la qual es fa la captació de fons i s’atorguen beques a les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat.

El 2023 vam atorgar un total de 8.045 beques i ajuts per a activitats d’estiu i aquest 2024 tenim previst atorgar més de 8.500 beques, un 7% més que l’any passat. En aquest sentit, cal destacar que aquest any també han augmentat les peticions de beques i que majoritàriament s’han centrat en les activitats de casals i colònies.

Fem una crida a particulars, entitats, empreses i administracions a col·laborar en la campanya solidària ‘Fem possible un estiu per a tothom!’ a través de la web www.fundesplai.org o trucant al 93 551 15 10.

Protocols contra la sequera i les onades de calor

Des de Fundesplai estem en permanent comunicació amb els diferents departaments de la Generalitat i fem un seguiment actualitzat de les condicions climàtiques que poden afectar el normal desenvolupament de les activitats d’estiu, especialment d’aquelles que es fan en entorns naturals. Cal destacar que les cases de colònies i albergs de natura, situats en zones de muntanya, són considerats refugis climàtics.

Pel que fa a la sequera, tenim el compromís de ser coherents amb la situació actual d’escassetat d’aigua, un compromís que ha de ser compatible amb garantir entorns saludables per als infants en moments de molta calor. Casals i colònies seran un bon moment per sensibilitzar nenes i nens sobre la necessitat de fer un ús racional de l’aigua.

Els moments d’aigua (piscines, remullades…) serviran per alleugerir els efectes de la calor que, juntament amb els espais d’ombra dels equipaments i dels exteriors més propers, esdevindran refugis climàtics per aquests dies. A més, moltes de les piscines de les cases de colònies s’omplen amb aigua de pou o bé ja estaven plenes amb anterioritat, permeten el reaprofitament d’aigua i disposen de sistemes que en minimitzen l’evaporació.

Pel que fa a les onades de calor, cal destacar l’experiència de l’estiu passat, quan l’activació del Pla Alfa va obligar a adaptar ràpidament moltes activitats. La campanya d’aquest estiu parteix ja d’un protocol elaborat que permet ajustar casals, colònies i campaments en cas d’onada de calor extrema.

Subscriu-te al Canal Esplai i rep cada 15 dies actualitat, recursos educatius, i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis.

He llegit i accepto la política de privacitat

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai