Per a la gent gran el telecentre es converteix en un lloc de socialització. Moltes d’aquestes persones busquen el contacte humà més que l’aprenentatge de les noves tecnologies. Per aquest motiu, és molt important que els dinamitzadors tinguin en compte els interessos d’aquestes persones perquè se sentin a gust i segueixin assistint. Aquest és un dels eixos d’actuació del programa Acting adreçat a persones grans, on participa Fundación Esplai.
Per a la gent gran el telecentre es converteix en un lloc de socialització. Moltes d’aquestes persones busquen el contacte humà més que l’aprenentatge de les noves tecnologies. Per aquest motiu, és molt important que les persones dinamitzadores tinguin en compte els interessos d’aquestes persones perquè se sentin a gust i segueixin assistint. Aquest és un dels eixos d’actuació del programa Acting adreçat a persones grans, on participa Fundación Esplai.
Participació activa de la gent gran
En el projecte Acting participen agents socials d’Itàlia, Romania, Suïssa i Espanya i està orientat a reforçar les seves capacitats, habilitats i actituds per treballar amb persones grans. Per fer-ho, utilitzen una metodologia basada en les TIC com a recurs per millorar la seva qualitat de vida i promoure la seva participació activa de la Societat de la Informació a través d’un procés natural d’aprenentatge que parteix dels seus propis interessos i aficions, i que posa les TIC al servei d’aquestes.
A vegades, les opinions o prejudicis aliens afecten aquestes persones d’una manera que els impedeix participar. Per exemple, s’han donat casos d’usuaris i usuàries grans que no havien anat abans a un telecentre perquè la seva família els deia que perquè volien ells saber fer servir l’ordinador. Aquests fets fan dubtar a la persona que no és prou valent per no deixar-se influenciar per opinions alienes i prendre les seves pròpies decisions.
Des de l’Acting, els agents socials poden demostrar que sí, que pot donar-se una relació positiva i productiva entre la gent gran i les TIC, a través d’accions com les que proposa aquest projecte. Les opinions de alguns dels i les agents socials de les 14 entitats de Madrid, Barcelona, Castella Lleó i Galícia que actualment estan participant així ho reflecteixen: paciència i aprendre de ells i elles. En els tallers, les persones grans són els protagonistes i agafen el rol de formador. Per ells i elles és una dosi d’autoestima i per a mi una lliçó de superació i de posar-li moltes ganes.
Cada agent social format treballarà al llarg del 2015 amb un grup de majors i junts posaran en marxa diferents iniciatives que fomentin el desenvolupament d’habilitats i capacitats personals a través de les TIC, afavorint així la seva integració i participació social i tecnològica. Les millors iniciatives desenvolupades en els quatre països participaran en un concurs internacional que es resoldrà en una Conferència Final a Ginebra al setembre de 2015.