Esplais Més Sostenibles

Què és?

Esplais més Sostenibles és la segona campanya emmarcada en la Proposta Educativa B612, per un consum conscient i sostenible que té per objectiu sensibilitzar sobre l’impacte del nostre consum en el medi ambient. Tots els centres d’esplai de la Federació Catalana de l’Esplai que s’adhereixin a la campanya i assumeixin els compromisos rebran el distintiu “Esplais més Sostenibles”. Un reconeixement a la seva tasca i un estímul per seguir treballant envers la sostenibilitat. 

Objectius de la proposta

Nous estils de vida

Fomentar una opció de consum més respectuosa amb el medi i la nostra salut i fomentar nous estils de vida.

Conscienciació

​Promoure la conscienciació envers la prevenció de residus: minimitzar-los, especialment envasos i embalatges i altres productes d’un sol ús.

Reduir consum

Reflexionar sobre el valor de l’aigua, reduir el seu consum i incrementar l’eficiència en el seu ús.

Accions de mobilitat ciutadana

Millorar la qualitat de l’entorn proper, duent a terme accions de mobilització ciutadana i de denúncia per aconseguir espais més verds i saludables.

5 Aspectes clau sobre la campanya

  1. Esplais més sostenibles proposa un seguit d’intervencions a partir de la revisió dels nostres hàbits en relació amb tres temes: els residus que generem a través dels esmorzars i dels berenars, la gestió de l’aigua al centre i l’estat de l’entorn proper.
  2. Aquests tres àmbits d’intervenció suposen un punt de partida per millorar la sostenibilitat del centre, però en cap cas esgoten totes les possibilitats de treball.
  3. Endegar aquest procés implica un compromís de millora contínua, per això, la implicació dels infants, les famílies, l’equip, és fonamental. La constitució de comissions o comitès “verds” són mecanismes de participació que funcionen molt bé per assumir el treball amb responsabilitat.
  4. Tot el que fem a l’esplai és una “pràctica” que pot transferir-se a altres àmbits: a casa, a l’escola, al barri… Aprofitem-ho i posem-ho en valor.
  5. Sensibilitzar, denunciar i donar visibilitat a les accions que duem a terme és necessari per difondre el què hem fet i per multiplicar el seu efecte transformador.

El desenvolupament sostenible és el desenvolupament que satisfà les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures de satisfer les seves necessitats.

Informe Brundtland, 1987

Comissió Mundial sobre Medi Ambient i Desenvolupament de les Nacions Unides

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai