Què és Fundesplai

Fundesplai és la marca amb què es presenten la Fundació Catalana de l’Esplai i les entitats que aplega. Es tracta d’una iniciativa sense afany de lucre que, des de fa més de 50 anys, treballa a favor dels infants, els joves, les famílies i el Tercer Sector des dels àmbits educatiu, social i mediambiental. L’actuació global de Fundesplai l’any 2019 va arribar a més de 280.000 persones. Al 2020 la pandèmia ha fet que aquesta xifra sigui de 172.778 participants.

Tenim cura de les persones i del planeta

Teniu a les mans l’Informe 2020-2021 de Fundesplai, un resum de les principals actuacions que hem impulsat aquests darrers mesos en
què hem patit les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19. Uns projectes i iniciatives que tenen com a denominador comú la cura
de les persones i del planeta. I és que des de Fundesplai treballem perquè, un cop superem l’envestida sanitària, econòmica i social d’aquesta pandèmia, no tornem al punt de partida, sinó que trobem noves maneres de viure al món i conviure amb els altres.

Fundesplai a Catalunya i en xifres

PERSONES A LES QUALS ARRIBA LA NOSTRA ACCIÓ

ESPLAIS I PROJECTES DE LLEURE

PARTICIPANTS EN ESPLAIS

MONITORES I MONITORS

BEQUES D'ACTIVITATS D'ESTIU

PARTICIPANTS EN PROGRAMES D'EDUCACIÓ AMBIENTAL

PARTICIPANTS EN PROGRAMES ESCOLARS

ENTITATS CLUB SUPORT

AJUTS PER A COLÒNIES ESCOLARS

ALUMNES DE FORMACIÓ

EQUIP HUMÀ: TREBALLADORS/ES

VOLUNTARIS/IES

Campanya d’estiu 2020, el millor antídot contra els efectes del confinament en la infància

Moltes escoles i instituts van acabar el curs 2019-2020 de manera virtual com a mesura de precaució per la pandèmia de la Covid-19. Infants i joves havien passat mesos de confinament, sense contacte presencial amb amigues i amics, i en molts casos havien viscut moments emocionals durs.
En aquest context, la campanya d’activitats d’estiu de 2020 va representar la primera experiència de resocialització de noies i nois després de molt de temps, a més d’un espai de cura emocional on compartir experiències després de mesos intensos.

Més a prop de les persones

La desconnexió social i personal és un dels múltiples efectes negatius de la pandèmia de la Covid-19, que ha afectat especialment les persones en situació més vulnerable.
Una situació a la qual des de Fundesplai hem respost reforçant els vincles que ens uneixen a les persones. Aquest esforç per reconnectar s’ha fet ampliant i millorant la digitalització de la nostra acció i desenvolupant programes presencials per atendre les persones, especialment durant el moment més dur de la pandèmia.

L’educació per la sostenibilitat, eina de transformació social

Promoure el desenvolupament sostenible a través de l’educació i reduir la petjada ecològica en totes les nostres activitats són principis que impulsem des de Fundesplai i que s’han vist reforçats amb la plena incorporació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides en les estratègies d’actuació de l’entitat. A més, ens hem adherit a l’Aliança 2030 de Catalunya, un acord entre actors públics i privats compromesos en l’assoliment de les fites dels ODS i en què les entitats del Tercer Sector, com Fundesplai, tenim un paper protagonista com a agents transformadors.

Esplais i entitats s’adapten per fer front a la Covid-19

La pandèmia de la Covid-19 i les restriccions en l’activitat presencial han afectat de ple els centres d’esplai i les entitats del Terces Sector en general. L’aturada sobtada a principis de 2020 i les diferents fases de limitacions posteriors han obligat el món de l’associacionisme a reorganitzar-se, implementar nous sistemes de teletreball i posar en marxa la digitalització de serveis intentant mantenir el màxim contacte directe amb les persones que atenem i que caracteritza la nostra activitat.

Ampliem Centre Esplai per donar resposta a les noves necessitats socials

Les obres d’ampliació de Centre Esplai, la nostra seu situada al Prat de Llobregat, han avançat a molt bon ritme aquest 2021 i està previst que estiguin enllestides cap a la tardor. Unes instal·lacions que ens permetran posar en marxa nous programes educatius, socials i de sostenibilitat i maximitzar els ja existents per atendre millor les noves demandes socials, com per exemple una exposició sobre alimentació sostenible aquesta tardor.

Fundesplai amb els infants

Segon curs de NuSOS

El segon any de NuSOS, la proposta educativa per a la ciutadania global, s’ha centrat en les migracions i els drets humans i hi han participat 118.748 infants i joves. Es van fer accions col·lectives com la campanya #DretalLleure, perquè els infants poguessin preguntar a representants institucionals, i #MésPontsMenysMurs, contra el racisme.

Espai infantil La Pinya

Inici d’un nou servei per a infants de 0-3 dins de l’espai familiar La Pinya (Centre Esplai) de joc i socialització, que permet conciliar les famílies. Hi han participat 12 infants.

Estudi Kids Corona

L’estiu de 2020, 1.200 infants i monitors/es de 14 casals d’estiu de Fundesplai van participar en l’estudi Kids Corona, de l’Hospital Sant Joan de Déu, sobre la Covid-19 entre infants.

Suport a les NEE

El curs 2020-2021 hem gestionat el suport a 3.783 alumnes amb necessitats educatives especials de 830 centres educatius del Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Oriental i Barcelona.

Protocols de prevenció

Hem participat en la definició dels protocols anti-Covid-19 de la Generalitat per a les activitats d’estiu i la represa dels esplais, els menjadors escolars i les extraescolars.

Fundesplai amb els joves

Formacions MAIA i Edulleure

Tot i les dificultats, el Curs MAIA de joves líders pels Objectius de Desenvolupament Sostenible es va poder completar. 24 participants han format la Xarxa MAIA per impulsar els ODS des dels seus països. També en l’àmbit del lleure, 14 persones de l’equip de Fundesplai van participar en Edulleure, una programació de formació interna avançat d’educació en el lleure.

Joves migrants

Amb la iniciativa Caliptra, des de Fundesplai vam oferir formació per a la inserció i acompanyament en l’arrelament a 20 joves migrants sense referents familiars a la societat d’acollida.

Jove Valor

Un grup de 26 joves van participar en el Jove Valor, el programa de Fundesplai destinat a millorar les oportunitats sociolaborals de persones joves a través de la formació i l’orientació.

Videoclips pel canvi social

Prop de 70 joves d’esplais van participar en el projecte de creació audiovisual Educlips amb el grup Xiula i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Inclusió Jove

Aquesta iniciativa dona suport a la vida independent i la inclusió laboral de joves amb discapacitat intel·lectual. Hi han participat 11 joves, dels quals 6 ja estan treballant aquest 2021.

Fundesplai amb les famílies

Millor gestió online

Les limitacions imposades per la pandèmia ens van fer impulsar el sistema de gestions online, la qual cosa ens va permetre arribar a les 16.576 inscripcions electròniques a l’estiu.

Reactivació dels esplais

Els esplais han patit diferents aturades provocades per la Covid-19, però s’ha garantit la presencialitat en l’atenció als infants en situació vulnerable i s’ha anat recuperant l’activitat.

Amb les persones en situació vulnerable

L’Alberg de Centre Esplai va acollir 119 persones en situació de vulnerabilitat derivades dels serveis socials de 17 municipis que van patir les conseqüències negatives de la pandèmia. També s’ha garantit el servei d’àpats per a persones en situació vulnerable de Ciutat Vella, Barcelona, i de sopars per a gent gran de Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.
En total, 222.314 àpats.

Suport a les famílies

Durant la part més dura de la pandèmia, vam atendre 8 infants de famílies hospitalitzades per la Covid-19 amb un servei educatiu integral de suport. En total, van ser 55 dies de servei.

Promoure la salut

El programa “Sigues tu!” de DipSalut, de la Diputació de Girona i Fundesplai destinat a promoure hàbits saludables entre infants i famílies ha arribat a 72 centres escolars de Girona.

Fundesplai amb el tercer sector

Llei del Tercer Sector

Des de Fundesplai s’ha reclamat l’establiment d’un pla de recuperació social i s’ha impulsat l’aprovació d’una Llei del Tercer Sector i l’enfortiment de les entitats socials.

Anàlisi i adaptació

Aquest 2020-2021 hem hagut de fer front i adaptar-nos a 108 canvis en la normativa juridicolaboral que obliguen l’organització a una permanent tasca d’anàlisi d’una situació canviant.

Formació online

Hem posat en marxa la nova web de Formació de Fundesplai. A més, els cursos online s’han multiplicat: 4.599 alumnes van participar en 142 cursos online i hem organitzat 12 webinars.

Sant Cugat

El 15 de febrer Suport Tercer Sector i l’Ajuntament de Sant Cugat vam inaugurar el nou servei d’assessorament per a entitats de Sant Cugat del Vallès per qüestions jurídiques, fiscals…

Al costat de les entitats

Vam desenvolupar una intensa tasca de suport al Tercer Sector en el moment més dur de la pandèmia: gestió de 81 ERTOs d’entitats, 186 entitats es van donar d’alta a l’app de registre horari… Hem fet una tasca d’incidència política per reivindicar el protagonisme de les entitats
socials en l’atenció a les persones vulnerables i assegurar ajudes per a la seva viabilitat econòmica.

Fundesplai amb el planeta

Sortides escolars

La pandèmia ha limitat les colònies escolars, en canvi les excursions properes a les escoles per descobrir la biodiversitat de parcs urbans o boscos propers ha tingut una gran demanda.

Formació pels ODS

Hem impulsat el treball per a l’assoliment dels ODS des de càpsules formatives a professorat, entitats i administracions, una acció que també s’ha desenvolupament internament amb l’equip.

Sostenibilitat online

També l’educació ambiental s’ha digitalitzat: hem dinamitzat de manera virtual activitats al programa Escoles Verdes i hem creat vídeos sobre sostenibilitat que han tingut molt ressò.

Certificacions ecològiques

Hem mantingut l’adhesió a Turisme Sostenible i el Distintiu de Qualitat Ambiental a les nostres instal·lacions que garanteixen la gestió sostenible dels equipaments (cases de colònies, albergs…). Un bon exemple, la biodiversitat de les zones naturals de Centre Esplai, que és extraordinàriament alta i treballem per mantenir-la, afavorir-la i promoure-la entre els/les nostres alberguistes.

Gestió forestal

Hem mantingut els treballs de gestió forestal dels entorns de les cases de colònies i albergs, especialment afectats pels temporals, com a mostra del nostre compromís amb el territori.

Valor social integrat

Fundesplai incorpora, per segon any consecutiu, l’innovador sistema de comptabilitat social i de transparència del Valor Social Integrat. Aquest sistema, que combina variables econòmiques amb variables socials i ambientals, mesura i monetitza els impactes positius de les actuacions de l’entitat sobre la societat. El resultat de tot l’exercici es tradueix en diferents ecosistemes de valor identificats amb els grups d’interès amb què es relaciona Fundesplai. A partir d’aquest punt es visualitza el Valor Social generat amb les activitats que es duen a terme i, per tant, la contribució que fa Fundesplai a la millora de la situació dels col·lectius amb què es relaciona. El 2019 el Valor Social Integrat de Fundesplai va ser de 89.930.441€ i va representar més del doble del volum d’operacions econòmiques. El Valor Socioemocional va arribar a concretar-se en 104.003.335€, un 11% més que el 2018.

Dimensió econòmica i de gestió

L’any 2020 ha estat marcat per la pandèmia en molts aspectes, i un d’ells afecta la gestió de l’equip humà. Amb la caiguda de l’activitat els mesos de confinament (tancament d’escoles i de cases de colònies), 1.319 persones treballadores han estat afectades per l’ERTO. Prioritzant la minimització de l’impacte negatiu de la situació per als treballadors, Fundesplai ha complementat la part no pagada pel SEPE i ha anticipat com a bestreta durant els mesos de març i abril els retards dels pagaments del SEPE.

%

Dones

%

Menors de 35 anys

%

Contracte indefinit

Balanç econòmic

Econòmicament, la pandèmia també ha afectat el volum d’ingressos, despeses i marges. Parlem d’una baixada global de volums del 10%, amb diferències segons el sector d’activitat, i pràcticament baixada total en relació amb l’excedent previst. Hem constituït 3,9 M€ de préstecs amb garantia ICO covid, fet que ha permès assegurar pagaments compromesos i el retorn a l’activitat al setembre. El 2020 ha estat, a més, l’any de l’inici de les obres d’ampliació de Centre Esplai, per la qual cosa el balanç ha vist un creixement d’actius i passius a llarg termini.

Ingressos 2020

  • Prestació de serveis 71,9% 71,9%
  • Subvencions 18,6% 18,6%
  • Socis, Quotes i Donacions 9,5% 9,5%

Despeses 2020

  • Projectes educatius al Món Escolar 50,3% 50,3%
  • Àrea social i Educació en el lleure 21,3% 21,3%
  • Educació Ambiental, Cases de Colònies i Albergs 13,4% 13,4%
  • Suport al Tercer Sector i Formació 8,6% 8,6%
  • Administració i interessos 6,2% 6,2%

Participació en Xarxes

Col·laboració amb administracions, empreses i organitzacions

SEGUEIX-NOS!

Subscriu-te i rebràs regularment notícies, recursos educatius i continguts relacionats amb els nostres projectes i serveis de Fundesplai!

  • Hidden
  • Aquest camp només és per validació i no s'ha de modificar.

Segueix-nos també a les xarxes socials

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai