Compartir

A finals del mes de juliol de 1994, l’Associació Catalana Cases de Colònies juntament amb l’Ajuntament de Calldetenes organitzaren el primer camp de treball al molí de la Calvaria d’aquest municipi i s’inaugurava, amb ell, la Ruta dels Molins Fariners. El camp de treball tenia, doncs, dos grans objectius de recuperació del patrimoni: la recuperació del molí i la recuperació del camí que, tot resseguint la riera de Sant Martí, enllaça sis vells molins per basses, ponts, rescloses, recs i caminois, convertint-lo en una ruta turística.

Amb els anys, els participants dels camps de treball han arranjat i desvetllat l’ombrívol camí que ressegueix la petita riera, els ponts, les escales i les baranes. S’han refet enrunades i perdudes fonts, s’han construït bancs, i s’han reconstruït les petites rescloses que emmagatzemaven l’aigua i la derivaven per canals cap als molins fariners. La restauració de l’interior del molí de la Calvaria ha fet possible que, després de molts anys, pugui tornar a funcionar.

Actualment el projecte continua amb el camí de retorn, que passa per un conjunt de masos, masies i camps de conreu de tota mena, aturant-se a tres ermites romàniques. Els darrers camps de treball s’encaminen, doncs, a recuperar els entorns d’aquestes ermites i a obrir de nou una segona ruta: la Ruta del Romànic.

Aquesta experiència educativa d’Aprenentatge-servei està adreçada a adolescents de 15 a 17 anys, es repeteix en un o dos torns de 25 joves cada estiu i es duu a terme amb la cooperació de tres agents: l’Ajuntament de Calldetenes deixa el terreny d’acampada; l’acondicia amb llum i aigua; facilita desplaçaments i materials tècnics, i posa un o dos membres de la brigada municipal com a personal tècnic a disposició dels joves i els monitors. La Generalitat subvenciona el camp de treball, facilita les tendes i alguns materials tècnics i dóna publicitat. Cases de Colònies posa l’equip de monitors/es i educadors/es ambientals; organitza, gestiona i coordina pedagògicament el camp de treball.

Cases de Colònies de Fundesplai

Quin és el servei? Recuperació del patrimoni i història de Calldetenes, creant nous espais de passejades i esbarjo per a la seva població i un recurs d’atractiu turístic per als vianants.

Quins són els aprenentatges? Desenvolupar tècniques i habilitats físiques: maneig d’eines (escarpa, martell, desbrossadora…), feina de paleta i manipulació de materials de construcció, enfortiment físic… Conèixer la història, cultura i tecnologia relativa als processos d’industrialització, al medi ambient, al romànic… Aprofundir en actituds i valors com el treball en equip, convivència, esforç i superació personal, tolerància a les frustracions, autocontrol…

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai