Compartir

Es tracta d’una activitat de descoberta i observació dels ocells del bosc que culmina amb una acció a favor de la protecció d’aquestes aus: la construcció i col·locació de menjadores. La Fundació Catalana de l’Esplai promou cada any aquesta activitat en el marc de les colònies d’estiu que realitzen els centre de lleure. Habitualment es realitza amb nens i nenes de 6 a 10 anys d’edat.

Tot comença amb un passeig tranquil per algun dels boscos propers a la casa de colònies. Els educadors ambientals que dirigeixen l’activitat conviden els nens i nenes a assentar-se a terra, tancar els ulls i identificar cada vegada que senten un so diferent: fort, fluix, llunyà, proper… És bo que hi hagi molt soroll al bosc? Per què canten els ocells? Per defensar el seu territori, potser? Per fer-se notar i cridar l’atenció dels altres? Per alertar d’algun perill imminent? Els educadors expliquen una història inspirada en una llegenda clàssica que estimula els nens i nenes a descobrir les característiques de cada espècie, els seus hàbitats i relacions amb el medi. De quin color és aquest ocell? Com són les seves ales? Per què deuen ser així? Un cop acabat el conte, els nens i les nenes aprenen a fer servir els reclams dels ocells i observen, en silenci, si aquests contesten.

La passejada continua amb la descoberta d’on viuen els ocells, per on es mouen, on s’amaguen i què mengen. Els nens i les nenes s’acosten als arbusts plens d’aranyons, mores o gerds, i els educadors plantegen com varia l’aliment dels ocells al llarg de les estacions, i què deuen fer aquests quan s’acaben els fruits del bosc i arriba el fred. Arribats a aquest punt, emprenen el camí de tornada cap a la casa, passant prop de la carretera. Les obres han fet malbé una gran quantitat d’arbusts que no han arribat a donar fruits. Llavors sorgeix la pregunta: què passa quan les persones eliminem l’aliment dels ocells? Què podem fer per evitar-ho? Els nens i nenes proposen moltes accions i els educadors els inviten a dur-ne alguna a terme: facilitar als ocells la cerca d’aliment durat les èpoques d’escassesa.

Un cop a la casa de colònies, els educadors ensenyen als nens/es a dissenyar i construir menjadores per a ocells per després penjar-les al bosc, tot i que també poden endur-se-les i penjar-les al balcó de casa o bé a l’escola. Utilitzen materials de rebuig i tècniques senzilles: menjadores de malla de plàstic, menjadores de tetrabrick; menjadores d’ampolles de plàstic, menjadores safata…

Cases de Colònies de Fundesplai

Quin és el servei? Construcció de menjadores per a ocells. Potenciar l’assentament de poblacions d’ocells en una zona i millorar el seu hàbitat

Quins són els aprenentatges? Sensibilització respecte a la conservació del medi. Observar i identificar diferents espècies d’ocells. Desenvolupar la imaginació i les habilitats manuals. Crear consciència del nostre paper actiu en la resolució de problemes ambientals. Identificar les nostres observacions i accions en l’evolució temporal dels paisatges (primavera, tardor…)

 

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai