Un món sense murs

  • de 6 a 99 anys
  • Dinàmica de grup, Gimcana, Joc, i Joc de simulació
  • Ciutadania compromesa, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
  • Proposta educativa nuSOS

Descripció

A través d’un circuit que reprodueix el món, els infants i joves experimenten i reflexionen entorn dels conceptes de murs físics i mentals. Ajudem a comprendre i apreciar el valor de la llibertat i la igualtat d’oportunitats.

Objectius

  • Relacionar la idea de barrera o mur amb les desigualtats.
  • Reflexionar de forma crítica sobre els murs que ens envolten.
  • Valorar positivament la igualtat d’oportunitats per a tothom.
  • Comprendre i apreciar el valor de la llibertat.

Desenvolupament de l'activitat

Preparació prèvia

Preparem un circuit al terra que simbolitzi una part del mapamundi on es visualitzaran diversos països. Es pot dibuixar amb guixos, cordills, o d’altres materials que tingueu a l’abast.

En el cas d’infants petits aquests països poden ser països inventats amb noms i costums divertits.

Convidarem als infants a fer un “viatge imaginari” per aquest món (caminant, en patinet…). Acompanyeu la dinàmica a partir de les següents indicacions:

Primer circularan lliurement, sense regles.

Després d’uns minuts comencem a introduir “murs i barreres” que impedeixen la lliure circulació de tot el grup o bé d’una part si és que volem aprofundir sobre les desigualtats que existeixen per raó d’origen (indicat per infants mitjans o joves). Podem col·locar tant murs “mentals” (frases i expressions que discriminen, discurs de la por, prejudicis…) com “físics” (murs que han aixecat alguns països per blindar les seves fronteres). Es pot representar amb objectes com ara caixes, cadires, etc). Trobareu informació sobre murs físics a Europa en aquesta infografia.

Una altra variant amb els infants de més edat i joves és introduir la variable dels passaports. Repartint passaports diferents a cada membre del grup. Com sabeu per poder creuar una frontera és necessari el passaport i, de vegades, ha d’anar acompanyat d’un visat d’entrada al país. Podeu extreure informació sobre aquest tema comparant passaports i privilegis per països a: https//www.passaportindex.org . També es pot ampliar l’activitat repartint “personatges” perquè els infants empatitzin amb els motius que els empeny a migrar.

Deixem un temps per vivenciar aquests murs i aturem la dinàmica per tal de compartir els sentiments i les emocions que ha generat.

Parlem de les dificultats que tenen molts altres nens i nenes i persones arreu del món perquè no poden “viatjar” lliurement on volen o necessiten. Proposem  fer dos minuts de silenci per totes les persones que no tenen veu.

 

Valoració

Finalitzem l’activitat reflexionant sobre la importància que té el valor de la llibertat i la igualtat per a la convivència i la justícia al món.

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Igualtat d’oportunitats, Migracions i refugi, i Pau i solidaritat
Tipus Dinàmica de grup, Gimcana, Joc, i Joc de simulació
Projecte Proposta educativa nuSOS
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial (by-nc)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai