L'Aufrany de les Cingleres de la Vall de Sau

  • de 12 a 16 anys
  • Aprenentatge i servei i Excursió
  • Ciutadania compromesa, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Conjunt d’activitats d’Aprenentatge-Servei, a través de les quals els joves podran conèixer i aprendre tot el que envolta l’ecologia i la biologia de l’aufrany i d’altres espècies que habiten a les cingleres.

Objectius

  • Donar a conèixer la importància de l’ús sostenible de les zones forestals de la mitja muntanya.
  • Fomentar la millora del medi ambient i les característiques del territori, buscant l’equilibri territorial a les zones de mitja muntanya.
  • Fomentar l’aplicació de mètodes de conservació dels ecosistemes rupícoles fent que sigui compatible amb la gestió i ús del territori on es troben aquests ambients.
  • Valorar la importància dels Ecosistemes associats al paisatge de Cingleres, aprenent a cercar evidències, i vinculant la responsabilitat de les nostres accions quotidianes en relació. Argumentant les conclusions de les experimentacions.
  •  Passar estones agradables i divertides, a través de les accions i el treball en grup, amb la resta de joves i monitors.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Consisteix en un conjunt d’activitats, sortides, jornades lúdiques i educatives, adreçades als grups de mitjans, amb un format metodològic d’Aprenentatge-Servei, a través de les quals els joves podran conèixer i aprendre tot el que envolta l’ecologia i la biologia de l’aufrany i d’altres espècies que habiten a les cingleres.

Al llarg de les jornades es desenvoluparan diverses sessions de treball que incorporen treball interactiu, jocs de simulació, tallers cooperatius, accions sobre el terreny, treball amb les famílies.

LA PROPOSTA EDUCATIVA

Respon a la problemàtica ambiental vinculada a la progressiva degradació de l’hàbitat rupícola característic de les cingleres on nia el Voltor egipci més conegut amb el nom d’Aufrany.

L’excessiva freqüentació de les zones on nien aquestes aus, les amenaces en forma de línies elèctriques, molins de vent, trànsit rodat; l’enverinament provocat per pesticides usats en l’agricultura intensiva; l’abandonament d’oficis tradicionals, com la pastura de ramats de boví, estan posant en perill la permanència en el nostre territori d’aquesta espècie de voltor i alhora evidenciant que la comunitat que s’estructura al voltant de les cingleres esdevé un hàbitat potencialment vulnerable que mereix ser preservat. Amb aquesta proposta educativa pretenem que els col·lectius de joves dels esplais s’impliquin de forma activa en la tasca de conservació i protecció de l’hàbitat de les Cingleres.

ACTIVITATS

A continuació et presentem les activitats d’aquesta proposta. Per tal de veure’n el desenvolupament descarrega’t el document adjunt i podràs veure’n tots els detalls!

1. Un foraster molt estimat

2. La casa vertical

3. La natura en joc

4. Actuem per les cingleres

5. Actuem per les cingleres amb la família

 

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Aprenentatge i servei i Excursió
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai