Tu, tu, tothom...

  • de 12 a 16 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Emocions, i Habilitats per a la vida
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Et proposem un conjunt de dinàmiques de coneixença, confiança i de cohesió de grup per fer amb el grup de joves. Són dinàmiques que permeten treballar els lligams dels i les participants i treure’n molt de suc.

Objectius

  • Iniciar un procés d’autoconeixement i reflexió sobre la pròpia persona.
  • Potenciar el paper del grup com a espai de desenvolupament, relació i confiança.
  • Cohesionar els diferents membres del grup, mitjançant processos de confiança i coneixement mutu.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

El grup i tota la potencialitat que aquest ens pot oferir pren el seu punt àlgid en l’edat de joves. El propi jove cerca en el grup l’aprovació i la formació de la pròpia identitat, els gustos propis, l’aparició de principis entre d’altres, ens demostren que a través del grup podem treballar multitud de continguts i valors que no assolirien la mateixa intensitat de forma individual.

ACTIVITATS

L’activitat que tot just us presentem es divideix en dues sessions, les podeu fer en un mateix dia o, per contra, separar-les en tants dies com sessions proposem. La primera és un conjunt de dinàmiques de grups, evidentment, són propostes concretes, sabem que molts dels esplais en sabeu més, us animem a compartir-les.

La segona és una única activitat d’autoconeixement que, posteriorment, posa en joc el coneixement que tenen tots els membres del grup d’un component en concret.

Dinàmiques de confiança i cohesió de grup

El palillo: Tots els membres del grup creen una rotllana, tocant-se uns als altres i sense deixar cap
espai. Enmig d’aquesta rotllana es col·locarà un membre del grup al qual lligarem els peus per tal que la dinàmica surti bé. Un cop comencem la persona del mig s’ha de deixar caure cap a algun costat, sempre amb el cos ben recte i ferm, la resta de companys l’han de passar d’un a l’altre. Es tracta de què la persona confiï en els seus companys i no tingui por de caure en cap moment.

Cadires cooperatives: El tradicional joc de les cadires musicals; però en aquest cas ningú quedarà
eliminat, a cada torn de joc eliminarem una cadira però no a cap component. D’aquesta manera, caldrà que es coordinin per poder ocupar totes les cadires que quedin sense tocar el terra.

Cadires en cercle: Un joc de coordinació on el monitor/a pot extreure molta informació del seu grup. Tothom agafa una cadira i la col·loca davant seu, s’ha de formar un cercle amb les cadires, tocant pota amb pota. A fora hi haurà un altre cercle format pels jugadors amb la seva cadira. L’objectiu del joc és fàcil, aconseguir fer una volta sencera, passant de cadira en cadira, sense que les cadires caiguin a terra. Les normes? Únicament podem agafar la cadira amb una mà i les cadires han d’estar sobre dues potes. No hem de donar més indicacions, ja que la intenció de la dinàmica és esbrinar quina coordinació té el nostre grup i de quina manera s’organitzen.

Si fos…: Necessitareu una pilota, ens seiem en cercle i el monitor/a que té la pilota comença dient: “Si
fos un sentiment seria…” i respon, passa la pilota a un altre noi o noia i aquest ha de respondre, així fins a acabar la roda. Quan acabem cerquem una nova paraula i seguim jugant.

Risoteràpia: Riure és un dels exercicis més plaents per a l’ésser humà i a l’hora un moment únic
per a la unió dels grups, les anècdotes en comú, els acudits que sempre expliquen els joves… Ajuden a crear lligams i vincles entre els membres del grup.

El primer exercici és senzill, feu parelles i infleu un globus per cadascuna, posem música i anem dient als joves amb quina part del cos han de sostenir el globus. Aquest és un joc que podem considerar de nens petits, aquesta afirmació és justament el que pot fer semblar ridícul i pot provocar els riures del joves.

Més tard, ens estirem a terra, cada jove col·locant el seu cap en la panxa d’un altre, així fins a crear una gran cadena. Es tracta que el primer comenci a riure, contagiant amb els moviments de panxa i el mateix riure al següent; així fins a aconseguir que tothom rigui en grup.

L’àmbit de la risoteràpia és ampli, us oferim més dinàmiques en l’apartat de Dinàmiques del web.

Dinàmiques d’autoconeixement

Veurem un power point on trobarem fotografies de diferents pintors i el seu autoretrat. Analitzarem quins colors i tècniques han utilitzat i perquè creiem que han decidit fer-ho així.

És el nostre torn, conèixer-nos una mica més, oferim als joves quantitat de revistes, diaris etc. que els serviran com a eina per fer el seu retrat. Es tracta de plasmar en una gran cartolina qui és cadascú, tot plegat sense utilitzar retoladors, llapis o altres recursos d’escriptura, únicament el llenguatge visual que ens ofereixen aquestes publicacions.

Donem la indicació als joves que aquell és el seu moment, individual, no han d’interactuar amb la resta. Per això, ja tindran temps més tard, ara es tracta de reflexionar i dedicar-se temps a un mateix.

Un cop acabat el mural de cadascú els penjarem a la sala, cada persona si vol pot explicar el perquè del seu autoretrat. Ara bé, sempre caldrà que abans de fer-ho algun company expliqui què és el que ell hi veu en aquell collage.

 

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Amistat i convivència, Emocions, i Habilitats per a la vida
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai