Tortugues engabiades

  • de 3 a 6 anys
  • Dinàmica de grup i Joc
  • Natura i Sostenibilitat

Descripció

La tortuga mediterrània, habitant dels nostres boscos però protegida i en perill d’extinció, encara avui dia és caçada i comercialitzada com a mascota.

Objectius

– Descobrir i comprendre el problema del tràfic il·legal d’espècies a través del cas de la tortuga mediterrània.

– Crear un vincle d’empatia amb les tortugues que viuen en captivitat i les que viuen en llibertat.

– Identificar problemes i conseqüències relacionats amb la caça furtiva de la tortuga mediterrània.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

A través d’aquest joc dinàmic els alumnes podran posar-se a la pell de les tortugues, vincular-se emocionalment amb aquesta espècie i valorar si és adequat tenir les tortugues en captivitat.

ACTIVITAT

Tortugues en llibertat (5-10 minuts)

Al principi del joc tots els alumnes (menys 3) són tortugues que viuen en llibertat al bosc i els matollars. Es col·locaran al pati i se’ls donarà mínim 5 minuts per jugar lliurement (a fer de tortugues). Mentrestant, els 5 alumnes restants, els caçadors furtius, prepararan els tancats o gàbies a dins de l’aula amb l’ajuda de les/els mestres (entre cadires, taules o altres mobles). Els tancats han de ser petits (per a 1 o 2 tortugues).

Arriben els caçadors (10 minuts)

Aleshores vindran els 5 caçadors furtius seleccionats i començaran a agafar les tortugues (per evitar situacions violentes, els caçadors només els hauran de tocar l’esquena per simbolitzar que les han caçades i aleshores la tortuga cooperarà amb el caçador). Els caçadors aniran portant a les tortugues a dins de l’aula, on s’hauran habilitat els tancats o gàbies. Es col·locarà una tortuga, màxim 2, a cada tancat. Els caçadors furtius aniran agafant tortugues fins que s’acabi el temps. N’han d’agafar tantes com puguin.

S’intercanvien els rols (20-30 minuts)

Es faran 1 o 2 partides més del joc intercanviant els rols, intentant que tots els alumnes hagin passat pel rol de tortuga i el rol de caçador.

Assemblea de reflexió (10 minuts)

Acabades totes les partides de joc, els alumnes i les/els mestres s’asseuran en rotllana i faran una petita assemblea per explicar com s’han sentit i debatre. Com s’han sentit fent de tortugues? Com s’han sentit fent de caçadors? On viuen millor les tortugues, en llibertat o a les gàbies? Per què hi ha gent que té tortugues a casa? Què passa si hi ha caçadors que s’emporten moltes tortugues de la natura? Què vol dir espècie en perill d’extinció? Què podem fer nosaltres per evitar que es cacin les tortugues?

ALTRES RECURSOS

– La tortuga mediterrània – àlbum editat pel CRARC

– Informació sobre la tortuga mediterrània del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Abrera

– Dossier “la tortuga mediterrània, una espècie en perill” de GuixDos, Ed. Graó

 

Valoració

Per a la valoració d’aquesta activitat cal tenir presents els següents indicadors:

– Participació activa en el joc
– Implicació emocional en el desenvolupament de l’activitat
– Actitud d’empatia i responsabilitat amb les tortugues mediterrànies
– Capacitat de reflexió sobre el comerç il·legal d’espècies amenaçades

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 6 anys
Temàtica Natura i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup i Joc
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai