Quí sóc? Qui ets?

  • de 8 a 12 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Consciència emocional, Emocions, i Habilitats per a la vida
  • MOOC Educació Emocional, Proposta educativa Estima, i Proposta educativa Viure Somriure

Descripció

Respectar-se a un mateix/a, conèixer-se i estimar-se, són comportaments cabdals per la salut individual i col·lectiva. Prova aquesta dinàmica per treballar la identitat.

Objectius

  • Establir una relació de respecte i afecte entre ells i elles mateixes, sense manifestacions de menyspreu o agressió per cap raó.
  • Desenvolupar actituds de reflexió i d’interiorització de les experiències diàries

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

El conte

Es demana als infants que seguin en rotllana i s’escoltarà el conte Lligams i gots (forma part de Contes per conversar -CD1, n.13). Una vegada escoltat es demana que comentin què els ha cridat l’atenció i quina és la temàtica del conte. Es reflexionarà sobre la importància de conèixer-nos a nosaltres mateixos i així també poder conèixer als altres.

El joc

Per tal de poder aprofundir amb el comentat anteriorment es proposa una activitat de coneixença que es durà a terme en 2 fases:

1a fase:

Es demanarà als infants que portin per la següent setmana una fotografia seva que els agradi molt. Els avisarem que les fotos es quedaran a l’escola o a l’esplai emmarcades i així tothom es podrà conèixer.

Es faran jocs de coneixença amb els infants perquè així es puguin anar coneixent.

Exemples de jocs d’escalfament:

  • Descripció de segona mà: cada infant escull una persona que els conegui bé, i es descriuen com ho farien aquesta persona.
  • La botiga màgica: el monitor/a fa de botiguer. Cada infant pot canviar una característica seva que no li agradi per alguna que si li agradaria tenir. Després es posa en comú quina ha sigut la compra i es reflexiona sobre el tema.
  • Reaccions imaginàries: es demana que pensin en un secret que tinguin molt ocult, i no hauran d’explicar. Després s’hauran d’imaginar com reaccionaria la resta de grup si sabessin aquest secret. Es riurien d’ell/a? Ho entendrien? Què dirien?…

2a fase:

Ha arribat el dia de portar la fotografia. Cada fotografia s’enganxarà sobre una cartolina o full gruixut per així ser totes iguals.

Primer de tot es penjaran per l’espai per tal que els infants puguin anar passant i les puguin anar mirant, tanta estona com es consideri.

Després es posaran totes al terra del revés, i es demanarà que cada infant s’agafi una (no pot ser la seva i no la poden ensenyar a la resta).

Es demanarà que escriguin al darrere característiques positivesde la persona de la fotografia, no només físiques, sinó també de personalitat.

Una vegada això estigui fet, es llegirà en veu alta, i s’intentarà que la resta endevinin de qui es tracta.

Es posarà en comú les descripcions, veient si s’adiuen a les persones, si hi ha alguna persona que no considera que sigui correcta i ho vol argumentar etc.

Valoració

Cal que la monitora o monitor estigui molt atent a l’hora de posar en comú les valoracions, per tal d’evitar comentaris fora de lloc i ajudar-los en el cas de no saber per on començar.

Per últim, es poden emmarcar les fotografies i posar a sota les característiques positives descrites amb les quals tothom estigui d’acord. No es deixaran característiques negatives, encara que siguin certes, perquè no ajudarà a la dinàmica de grup.

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Consciència emocional, Emocions, i Habilitats per a la vida
Tipus Dinàmica de grup
Projecte MOOC Educació Emocional, Proposta educativa Estima, i Proposta educativa Viure Somriure
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai