Pugons i marietes

  • de 6 a 99 anys
  • Activitat de natura, Experiment científic, i Joc d'equip
  • Alimentació, Hort, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Sabíeu que les marietes són unes grans depredadores de pugons? Ens poden ajudar a combatre aquesta plaga de l’hort i a més a més podem aprendre molt del seu cicle vital. Cuida bé el teu hort!

Objectius

  • Descobrir el cicle vital de les marietes
  • Entendre les relacions tròfiques de l’ecosistema de l’hort ecològic
  • Aprendre a prevenir i controlar plagues de manera natural
  • Gaudir del joc…

Desenvolupament de l'activitat

Tal com heu descobert a l’activitat «pocions i trucs contra les plagues» , les marietes són unes grans ajudants pel que fa al control de plagues de l’hort.

Les marietes i les seves larves són grans depredadores de pugons, cotxinilles i altres insectes, i també controlen el fong oïdi, ja que se’n mengen les espores.

Teniu pugó a l’hort i no sabeu com eliminar-lo? No us deixeu portar per la publicitat dels insecticides «para todo»! Penseu en la globalitat de l’ecosistema de l’hort i afavoriu les tècniques ecològiques per al control de plagues.

 Les marietes ens ajudaran en aquesta tasca!

 El cicle biològic de les marietes

 Les marietes, com la majoria d’insectes, tenen un cicle vital complex que implica una metamorfosi. Les marietes passen per 4 etapes:

  •  Els ous: és on comença el seu cicle, són molt petits i de color grogós. Cada femella, entre primavera i estiu pot posar fins a 1000 ous.
  • Les larves: Uns 4 – 5 dies després de la posta, les larves surten de l’ou. Semblen cocodrils en miniatura! Són negres amb taques taronges.  Aquestes larves mengen i mengen i mengen tot el dia. Són molt voraces i carnívores: mengen pugons, ous d’insectes, fins i tot poden menjar ous de marieta.  Quan les larves ja han menjat molt i s’han fet grosses, uns 7 – 14 dies després de néixer, s’enganxen a les fulles i es queden molt quietes per passar a la fase de pupa.
  • La pupa: En la seva fase de pupa la marieta es torna grogosa o ataronjada amb taques negres. Es queda enganxada a la fulla i completament quieta durant uns 3 – 12 dies, segons la temperatura ambiental. Durant aquests dies l’animal es transforma completament fins que comença a sortir de la pupa en forma d’adulta.
  • La marieta adulta: les marietes adultes segueixen alimentant-se de pugons i altres insectes, però no són tan voraces com les larves. Quan surten de la pupa encara tenen l’exoesquelet molt tou, se’ls hi anirà endurint al llarg dels dies. Durant l’hivern les marietes adultes hibernen en escletxes o forats, generalment en agrupacions de desenes o centenars d’individus. Quan arriba la primavera surten de la hibernació, s’aparellen i ponen els ous.

Com criar marietes

Sabíeu que les larves de marieta mengen molta més quantitat de pugó que les adultes? Aprofiteu aquest coneixement per fer cria de marietes i deixar anar les larves a les plantes de l’hort on tingueu pugó o cotxinilla i veureu com s’engreixen!

 En aquest article trobareu la informació completa de com fer-ho: criar marietes a casa en tres passos senzills.

Per fabricar el terrari per a marietes necessitem: una capsa transparent amb tapa, paper de cuina o fibra de coco, oueres de cartró, paper arrugat, tisores.

  1. Feu forats a la tapa del recipient perquè les marietes puguin respirar.
  2. Poseu una capa de paper de cuina o de fibra de coco al fons del recipient.
  3. Afegiu l’ouera i el paper arrugat (és on pondran els ous) i pedres i pals si voleu per decorar.
  4. Aconseguiu les marietes: les podeu anar a buscar al camp o al parc urbà de més a la vora. També es poden comprar en botigues especialitzades, però és molt més interessant anar-les a buscar! Cerqueu plantes atacades pel pugó i observeu bé, segur que molt a la vora hi ha marietes adultes o larves. Quan les trobeu, amb molta cura i un pinzell per no fer-los mal, poseu-les a dins d’un pot o petit recipient amb la tapa foradada (perquè puguin respirar). Consulteu bé el cicle vital i aneu amb compte si en trobeu en fase de pupa o capoll, ja que han d’estar sempre enganxades a les fulles. En aquest cas, podeu agafar la fulla sencera per ficar al terrari. Unes 10 – 20 marietes per terrari seran suficients, depenent de la mida del recipient.
  5. Alimenteu les marietes cada dia posant fulles amb pugó a dins el terrari.
  6. Quan aconseguiu que es reprodueixin (veureu els ous petitíssims i grocs enganxats a les oueres, les fulles o els pals) i tingueu larves petites, recordeu que necessiten més pugó que les adultes per sobreviure.
  7. Quan tingueu força larves, allibereu-les a l’hort perquè es mengin la vostra plaga de pugó i recordeu que haureu de conservar algunes adultes per començar el cicle de nou i aconseguir que tornin a criar.

 

Pugons i marietes – EL JOC

 Es tracta d’un joc de moviment que es realitza millor a l’exterior, però es pot adaptar per jugar en sales interiors.

La majoria dels infants del grup seran pugons i donarem el rol de marietes a dos o tres infants, depenent de la mida del grup i de l’infant.

L’objectiu del joc és que les marietes atrapin els pugons abans que aquests puguin menjar-se totes les fulles.

  1. Marquem 6 – 8 cercles grans al terra que representen les fulles.
  2. Els pugons comencen el joc a dins les fulles, agrupats.
  3. La música comença a sonar i tots els pugons estan obligats a canviar de fulla.
  4. Quan s’apaga la música les marietes poden atrapar els pugons que han quedat fora de les fulles (veure diagrama: les marietes són els punts vermells i poden atrapar els pugons 7 i 8 que han quedat fora les fulles). Quan atrapen un pugó, aquest queda immediatament eliminat.
  5. Encara amb la música apagada: s’elimina la fulla que tingui més pugons (Alerta! Mínim 3 pugons per eliminar una fulla!) En la configuració del diagrama eliminaríem la fulla 1.
  6. Els pugons que estaven en aquella fulla es redistribueixen per les altres (durant aquest moviment les marietes no els poden atrapar).
  7. Es torna a engegar la música i els pugons tornen a córrer canviant de fulla.
  8. Es torna a parar la música i les marietes poden caçar.
  9. Així successivament, es van eliminant pugons i fulles.
  10. Quan només quedi una fulla: mentre la música està apagada, just abans de començar l’última ronda, els pugons estan obligats a allunyar-se 5 – 10 passes de la fulla. Quan comença la música han d’aconseguir córrer cap a la fulla sense que els pillin les marietes. Si quan es torna a parar la música han aconseguit ser 3 pugons dina la fulla, vol dir que la colònia ha resistit i els pugons han guanyat. Si no ho han aconseguit, han guanyat les marietes i han aconseguit eliminar el pugó.

 

Diagrama del joc «pugons i marietes»:

joc de moviment hort Pugons i Marietes

Altres animals beneficiosos per a l’hort que ajuden a combatre plagues

  • Marietes: mengen pugons, cotxinilles i altres insectes. També les espores de l’oïdi.
  • Crisopes: mengen pugons i altres animals perjudicials.
  • Libèl·lules i Mantis (pregadéu): mengen insectes i erugues.
  • Xinxes: mengen pugons, trips i àcars.
  • Escarabats negres: mengen llimacs i petits insectes.
  • Tisoretes: mengen insectes.
  • Ratpenats: mengen papallones, aranyes i mosquits.
  • Eriçons i gripaus: mengen cargols, erugues, insectes, cucs,…
  • Centpeus: s’alimenten d’insectes del sòl.

Per augmentar la biodiversitat i les poblacions de tots aquests animals beneficiosos per a l’hort, podem:

Fer un hotel d’insectes: https://escoles.fundesplai.org/blog/educacio-ambiental/com-fer-un-hotel-dinsectes-a-lescola-o-lesplai/

Instal·lar una caixa niu per a ratpenats: https://cases.fundesplai.org/blog/natura/com-fer-caixes-niu-ratpenats/

Observacions

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu (link) on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

 

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura, Experiment científic, i Joc d'equip
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai