Pocions i trucs contra les plagues

  • de 6 a 99 anys
  • Activitat de natura i Experiment científic
  • Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Una de les principals problemàtiques associades als horts és la possible aparició de plagues. Aprendrem com prevenir-les i controlar-les de manera natural i sense fer servir productes químics.

Objectius

  • Conèixer les principals plagues que poden afectar el nostre hort.
  • Aprendre a prevenir i controlar plagues de manera natural.
  • Protegir el nostre hort amb sistemes ecològics.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Atenció, les plantes de l’hort podrien estar en perill!!! Voleu convertir-vos en súper heroïnes i herois i salvar-les de l’atac de les plagues?

Sabeu què fer quan els pugons, cargols, fongs i altres plagues no deixen créixer les hortalisses que heu plantat amb tanta il·lusió?

A la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu (link) us donem algunes pistes sobre les principals plagues que poden afectar l’hort i com prevenir-les i combatre-les amb sistemes ecològics i naturals.

Investigueu amb els infants, busqueu informació de les principals plagues…. ja se sap… per guanyar la batalla cal conèixer amb profunditat els enemics ;-)

I recordeu que… MÉS VAL PREVENIR QUE CURAR!!

Podem experimentar i fabricar insecticides i fungicides naturals de manera casolana per evitar que les plagues s’instal·lin al nostre hort.

Per prevenir malalties i plagues: mantenir la fertilitat del sòl, condicions de reg idònies, afavorir la biodiversitat d’animals (per exemple amb hotels d’insectes o fent cria de marietes) i de plantes protectores (plantes aromàtiques, boixacs, alls, caputxina, cebes, clavell de moro,…).

Control mecànic contra les plagues: trampes i altres invents per evitar cargols, formigues, etc. consulta l’activitat “cargols i cargoleres“.

 

Fem pocions?

Convertirem l’aula o el local en un laboratori científic o una cuina de bruixes i bruixots, com preferim… el cas és que buscarem els ingredients per poder preparar Tractaments fitosanitaris biològics (purins, maceracions, decoccions o infusions a base de plantes) que ens ajudin a combatre les plagues.

Alguns preparats que podeu fer:

  • Decocció de cua de cavall: excel·lent fungicida (oïdi, míldiu, etc). La dosi recomanada per la decocció: 500g de planta seca/5L d’aigua. Després hem de diluir aquesta decocció en aigua per poder-ho aplicar a la planta (Dilució: 1:4, és a dir, una part de decocció amb 4 parts d’aigua).
  • Maceració d’ortiga: insecticida natural contra pugons, reforçant vitamínic per les plantes, nutritiva i revitalitzant. La planta fresca d’ortiga (atenció, cal collir-la amb guants) es posa a macerar amb aigua durant 24h. No cal diluir-la, es pot aplicar directament a les fulles de les plantes.
  • Infusió d’all: fungicida (oïdi, míldiu, etc.), insecticida (àcars i pugons) i repel·lent de plagues. S’ha de fer una infusió amb 50 grams d’all sec per cada litre d’aigua l (50 gr/l). Cal que diluïm el resultat de la infusió en una proporció de 1:4 (20%) amb aigua, abans d’aplicar-la a les plantes. Ruixeu les plantes afectades a ple sol durant tres dies seguits i també ruixeu el terra al voltant de la planta.
  • Dilució de sabó de potassa: s’aplica contra els pugons, les cotxinilles, els trips i la mosca blanca, etc. És un sabó natural fet amb olis reciclats i potassa i es pot utilitzar també per rentar-se les mans. Aquest sabó es pot trobar en algunes drogueries i botigues especialitzades o el podem fabricar de manera casolana. Tant si el comprem com si el fabriquem nosaltres, haurem de fer-ne una dilució abans d’aplicar-lo a les plantes: 20 grams de sabó sòlid per litre d’aigua (20g/l) o 50 ml de sabó líquid per litre d’aigua (50ml/l).
  • Infusió de camamilla: reforça les plantes contra les malalties. Farem una infusió de flors seques de camamilla (50 grams de camamilla per 1 litre d’aigua). Abans d’aplicar-la a les plantes haurem de fer una dilució del 10% (dilució: 1:9, és a dir, una part d’infusió amb 9 parts d’aigua). Podem ruixar cada dia les plantes durant la fase de creixement, durant 15 dies.
  • Infusió de caputxina: repel·lent de pugons i mosca blanca. Farem la infusió amb la planta fresca (100 grams de caputxina per 1 litre d’aigua). Després, haurem de diluir la infusió al 5% (dilució 1:19, és a dir, una part d’infusió amb 19 parts d’aigua).

MÉS INFORMACIÓ

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu (link) on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

Podem acompanyar aquesta activitat de fabricació de purins, pocions i remeis amb les activitats proposades al llibre L’hort escolar ecològic. Montse Escutia, Editorial Graó. De la pàgina 220 a la 244: 8 activitats relacionades amb el control de plagues.

També, a la guia «juguem a l’hort», trobaràs diversos jocs relacionats amb el control de plagues: «el tren de les formigues», pàgina 16, «pugons i formigues», pàgina 21, «la papallona de la col», pàgina 23, «qui es menja qui», pàgina 40, «el bon pagès», pàgina 44.

Per a més informació podeu consultar les guies:

– Solé, J.; Weissmann, H. L’hort escolar. Guia pràctica d’horticultura ecològica. Agenda 21 Escolar. Ajuntament de Barcelona, 2006
– Romero, J.; Miralles,J. Permacultura. Perspectiva 2001, nº21. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, Fundació Terra, 1995.
– Bueno, M. El huerto familiar ecológico. Barcelona: RBA, 2006.
– Caballero, G. El huerto ecológico fácil. Palma de Mallorca, 2002.
– Romero, J. El rebost de la ciutat. Manual de permacultura urbana.
– Thun, Maria. El control de las plagas. (mètode biodinàmic) Ed. Rudolf Steiner.
Com tenir un hort sa de manera natural. Vídeo. Ajuntament de Barcelona. Més recursos per a hort urbà de l’Ajuntament de Barcelona: Sembra Natura, cultivem la ciutat.

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai