Joc de l'aqüeducte

  • de 7 a 12 anys
  • Joc i Joc d'equip
  • Aigua, Amistat i convivència, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Presentem un senzill joc de relleus per equips, on els i les participants hauran de passar-se un got ple d’aigua que no pot vessar. Ho aconseguiran?

Objectius

– Treballar en equip

– Desenvolupar la psicomotricitat fina i gruixuda

– Entendre la importància de l’aigua

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

INTRODUCCIÓ

Es tracta d’un senzill joc que es pot fer a la trobada. És un joc de relleus per equips, en què el testimoni és un vas d’aigua que no pot vessar.

DESENVOLUPAMENT

1. Primer expliquem què és un aqüeducte: una conducció d’aigua que va elevada per sobre la terra i que salva obstacles, com si fos un pont.

2. Fem equips de sis membres. No importa el nombre total d’equips. També hi ha un àrbitre i dos o tres jutges.

3. Els equips es posen arrenglerats, amb els braços i les cames esteses, i agafats de la mà, com les arcades d’un “aqüeducte humà”, a excepció del primer jugador de cada equip. Tenim, doncs, tants aqüeductes com equips.

4. Cada equip té, en un extrem de “l’aqüeducte”, una galleda plena d’aigua, un cullerot, un got i un drap. A l’altre extrem de l’aqüeducte hi ha un recipient no gaire gran (per exemple, una galleda petita). Totes les gerres, gots i galledes de tots els grups han de ser exactament iguals.

5. A un senyal de l’àrbitre, tots els primers jugadors han d’omplir el got de l’aigua de la galleda, amb l’ajuda del cullerot. Tots els gots porten una marca per senyalar el nivell a què ha d’arribar l’aigua. Amb el drap s’asseca bé el got abans de començar la carrera.

6. El jugador núm. 1 el passa al jugador núm. 2, aquest al següent, etc., fins que el got arriba al final de l’aqüeducte. L’últim jugador aboca l’aigua del got al recipient i passa el got fent cadena fins al primer jugador, el qual torna a repetir l’operació.

7. Tot aquest circuit s’ha de fer sense que caigui aigua a terra i sense que el got buit caigui tampoc a terra. La finalitat de cada equip és ser el primer a omplir el recipient.

Un cop tenim l’equip guanyador (en definitiva tots guanyem, perquè les instruccions que hi ha dins l’ampolla són per a tots), s’expliquen esquemàticament els tres tipus de “fonts” artificials que es poden fer i es fan equips de manera que els nois i noies escullin aquella que els fa més gràcia.

 

Aquest joc forma part de la proposta educativa Eureka!

Edat de 7 a 12 anys
Temàtica Aigua, Amistat i convivència, i Sostenibilitat
Tipus Joc i Joc d'equip
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai