Fem un hotel d'insectes

  • de 6 a 99 anys
  • Activitat de natura i Experiment científic
  • Alimentació, Hort, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Necessitem atraure insectes i altres invertebrats al nostre hort per aconseguir l’equilibri de l’ecosistema. Els hi farem un bon hotel perquè vulguin venir a viure al nostre hort, segueix tots els passos!

Objectius

  • Conèixer la biodiversitat associada al nostre hort.
  • Conèixer el rol i importància de cada espècie.
  • Afavorir el respecte i la cura per la natura.
  • Fomentar la biodiversitat d’invertebrats.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

A l’hort els insectes i altres invertebrats són essencials per a l’equilibri i el bon creixement de les hortalisses. Necessitem descomponedors per a una bona qualitat de la terra, pol·linitzadors per assegurar que les plantes facin fruits i depredadors per controlar les plagues.

Abans d’iniciar l’activitat planifiqueu i dissenyeu conjuntament els vostres hotels d’animals. Decidiu si voleu atraure insectes o aus, ja que les característiques de cada habitatge hauran de ser diferents. Recordeu que cal proveir-lo amb una teulada per si plou, penjar-lo per tal que els depredadors no molestin els nostres hostes i orientar-lo cap al Sud o Sud-est. Assegureu-vos que estiguin resguardats del vent i que, almenys una part d’aquests refugis es trobin a l’ombra per tal que aquells insectes que els agradi més la foscor o la humitat ens vinguin a visitar.

Si decidiu crear un hotel per a insectes podeu utilitzar una estructura de fusta amb compartiments o petits espais. Podeu reutilitzar un vell prestatge o crear-ne un amb caixes de fruita o palets. Quan hàgiu creat l’estructura, la podeu reomplir amb diferents elements com maons, teules, branques de fusta, pinyes, branques o plantes, palla, escorces d’arbre o cartó. Abelles, marietes, aranyes, escarabats, centpeus, papallones o borinots trobaran un espai perfecte on descansar i resguardar-se!

Si decidiu crear un niu per a ocells podeu utilitzar una estructura de fusta també reciclada o un bric de llet amb un forat on els ocells puguin aixoplugar-se, pondre ous o alimentar les seves cries. Decoreu-lo al vostre gust, sempre intentant que els colors amb què pinteu el niu no siguin massa llampants per no atraure depredadors. Si voleu també podeu disposar, a prop dels nius, recipients amb aigua per tal que els ocells puguin beure o remullar-se. Res millor que un bany refrescant durant els dies de més calor!

Consulta l’article «com fer un hotel d’insectes» per a més informació.

FEM L’HOTEL!

Per a fomentar la biodiversitat d’invertebrats construirem un hotel d’insectes. Prepararem les eines i els materials i ens posarem a fer bricolatge seguint aquests passos:

1. Primer cal fer l’estructura de fusta, amb la forma i mida que vulguem.

2. Després hem de recol·lectar elements naturals com:

– Branquillons de diferents mides
– Fulles seques
– Troncs amb forats de diferents mides
– Palla
– Testos de ceràmica
– Teules
– Canyes
– Pinyes seques de diferents mides
– Escorça
– Cartró corrugat
– Totxanes

3. I amb tots aquests materials anirem omplint els diferents compartiments… i després hi posarem una tela metàl·lica, com una tela de galliner, o una reixa, perquè quan bufi fort el vent no s’endugui els materials. Però ha de ser amb forats prou oberts per afavorir el pas dels animals cap a dins i cap enfora. Recordem que els invertebrats només hi vindran a dormir i a fer-hi el niu, però hauran de passejar-se per l’hort quan vulguin! No és una gàbia, sinó un hotel.

La varietat d’ambients afavorirà la presència de diferents espècies i aconseguirem atraure més biodiversitat!

MÉS INFORMACIÓ

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

També podeu complementar-la amb els següents jocs de la guia «juguem a l’hort»: «el tren de les formigues», pàgina 16, «pugons i formigues», pàgina 21, «la fauna de l’hort», pàgina 27, «de flor en flor», pàgina 34, «la piràmide tròfica» pàgina 35, «abelles», pàgina 37, «la papallona de la col», pàgina 23, «qui es menja qui», pàgina 40, «el bon pagès», pàgina 44.

Webs d’interès:

– Com fer un hotel d’insectes. Fundesplai. https://escoles.fundesplai.org/blog/educacio-ambiental/com-fer-un-hotel-dinsectes-a-lescola-o-lesplai/

Observacions

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai