Guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero

 • de 0 a 99 anys
 • Conte i Guia didàctica
 • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Emocions
 • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

120 lectures coeducatives perquè els infants i joves creixin sota el paraigua de la llibertat i el respecte, i perquè estableixin relacions saludables, igualitàries i no violentes. Per a Infantil, Primària i Secundària.

Objectius

Aquesta guia s’emmarca dins la proposta educativa enCORatja’t, una proposta per la igualtat de gènere i la violència zero.

Amb l’enCORatja’t pretenem educar les noies i els nois des de la seva participació activa per construir una societat lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència. Avançar cap a una igualtat d’oportunitats real entre totes les persones, independentment del gènere.

Creiem que la lectura de llibres coeducatius pot contribuir a la proposta enCORatja’t perquè afavoreix:

 • Les relacions igualitàries, trencant els estereotips de gènere.
 • Les actituds de cura, empatia, solidaritat, respecte a la diversitat i a la llibertat.
 • La resolució de conflictes de manera dialògica i no violenta.
 • La prevenció i detecció de conductes abusives, d’assetjament, sexistes o LGTBIfòbiques.
 • L’esperit crític en els infants i joves perquè siguin agents de transformació social.

En aquest sentit, dins de la proposta educativa enCORatja’t hi ha 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lienas que constitueixen l’eix d’animació: La Carlota s’enCORatja. Llegir aquests contes i generar debat amb els infants i joves és un bon punt de partida per endinsar-se en el món dels contes coeducatius.

Amb aquesta guia pretenem anar una mica més enllà i oferir a tots els agents educatius (monitor/es, famílies i mestres) una guia de referència per trobar lectures que promoguin els valors de la coeducació i de l’enCORatja’t.

Aquí trobareu 120 lectures perquè els infants i joves creixin sota el paraigua de la llibertat i el respecte, i perquè estableixin relacions saludables, igualitàries i no violentes.

Aquest recull també està publicat al nostre blog +Escola dividit en 3 entrades: (1) 40 contes per l’etapa d’Infantil, (2) 40 contes per Primària i (3) 40 llibres per Secundària. Les lectures coeducatives són recomanables a totes les edats.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Seleccioneu alguns dels contes i novel·les de la guia en funció de l’edat del grup d’infants i joves amb que les voleu treballar.

I després de la lectura proposeu alguna activitat que estimuli el diàleg i l’esperit crític.

Aquí en teniu alguns exemples:

 • Proposar alguna activitat de la proposta educativa enCORatja’t.
 • Afavorir espais de diàleg mitjançant la pedagogia de la pregunta:. Heu viscut situacions semblants? Per què penseu que aquest personatge actua així? Què penses que hauria de fer…? I si actués d’una altra forma què passaria? Cada relat és una oportunitat per aturar-nos a pensar i reflexionar plegats.
 • Crear obres artístiques inspirades en els contes: expressió plàstica, escenificacions, producció de vídeos animats… l’art és una eina molt potent per canalitzar emocions i sentiments i per fer denúncia.
 • Estimular les capacitats per passar a l’acció. Animar els infants i joves a conèixer organitzacions que treballen a favor de la igualtat de gènere; plantejar-se accions de col·laboració; organitzar projectes de sensibilització social. Per una infància apoderada i amb veu pròpia.

Valoració

Descarregueu-vos la guia aquí.

Edat de 0 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Emocions
Tipus Conte i Guia didàctica
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai