Guia de contes i novel·les per la igualtat de gènere i la violència zero

 • de 0 a 99 anys
 • Conte i Guia didàctica
 • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Emocions
 • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

120 lectures coeducatives perquè els infants i joves creixin sota el paraigua de la llibertat i el respecte, i perquè estableixin relacions saludables, igualitàries i no violentes. Per a Infantil, Primària i Secundària.

Objectius

– Proporcionar recursos per treballar la igualtat de gènere i la violència zero.

– Comprendre els conceptes d’igualtat de gènere i violència zero.

– Propiciar que els infants i joves prenguin consciència de la importància de la igualtat de gènere.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Aquesta guia s’emmarca dins la proposta educativa encoratja’t, una proposta per la igualtat de gènere i la violència zero.

Amb l’enCORatja’t pretenem educar les noies i els nois des de la seva participació activa per construir una societat lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència. Avançar cap a una igualtat d’oportunitats real entre totes les persones, independentment del gènere.

Creiem que la lectura de llibres coeducatius pot contribuir a la proposta enCORatja’t perquè afavoreix:

 • Les relacions igualitàries, trencant els estereotips de gènere.
 • Les actituds de cura, empatia, solidaritat, respecte a la diversitat i a la llibertat.
 • La resolució de conflictes de manera dialògica i no violenta.
 • La prevenció i detecció de conductes abusives, d’assetjament, sexistes o LGTBIfòbiques.
 • L’esperit crític en els infants i joves perquè siguin agents de transformació social.

LA GUIA DE CONTES

En aquest sentit, dins de la proposta educativa enCORatja’t hi ha 5 relats inèdits de l’escriptora Gemma Lienas que constitueixen l’eix d’animació: La Carlota s’enCORatja. Llegir aquests contes i generar debat amb els infants i joves és un bon punt de partida per endinsar-se en el món dels contes coeducatius.

Amb aquesta guia pretenem anar una mica més enllà i oferir a tots els agents educatius (monitor/es, famílies i mestres) una guia de referència per trobar lectures que promoguin els valors de la coeducació i de l’enCORatja’t.

Aquí trobareu 120 lectures perquè els infants i joves creixin sota el paraigua de la llibertat i el respecte, i perquè estableixin relacions saludables, igualitàries i no violentes.

Aquest recull també està publicat al nostre Món escolar dividit en 3 entrades: (1) 40 contes per l’etapa d’Infantil, (2) 40 contes per Primària i (3) 40 llibres per Secundària. Les lectures coeducatives són recomanables a totes les edats.

Seleccioneu alguns dels contes i novel·les de la guia en funció de l’edat del grup d’infants i joves amb que les voleu treballar.

I després de la lectura proposeu alguna activitat que estimuli el diàleg i l’esperit crític.

Aquí en teniu alguns exemples:

 • Proposar alguna activitat de la proposta educativa enCORatja’t.
 • Afavorir espais de diàleg mitjançant la pedagogia de la pregunta:. Heu viscut situacions semblants? Per què penseu que aquest personatge actua així? Què penses que hauria de fer…? I si actués d’una altra forma què passaria? Cada relat és una oportunitat per aturar-nos a pensar i reflexionar plegats.
 • Crear obres artístiques inspirades en els contes: expressió plàstica, escenificacions, producció de vídeos animats… l’art és una eina molt potent per canalitzar emocions i sentiments i per fer denúncia.
 • Estimular les capacitats per passar a l’acció. Animar els infants i joves a conèixer organitzacions que treballen a favor de la igualtat de gènere; plantejar-se accions de col·laboració; organitzar projectes de sensibilització social. Per una infància apoderada i amb veu pròpia.
Edat de 0 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Emocions
Tipus Conte i Guia didàctica
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai