Projecte rius

  • de 3 a 99 anys
  • Activitat de natura, Aprenentatge i servei, i Experiment científic
  • Aigua, Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

El Projecte Rius és una iniciativa desenvolupada per Associació Hàbitats amb l’objectiu principal d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels nostres rius.

Objectius

  • Promoure l’apropament i la vinculació de la població a l’entorn fluvial.
  • Estimular i potenciar el voluntariat ambiental en relació amb el coneixement, el gaudi, la conservació i la millora dels seus rius i de l’entorn natural en general.
  • Apropar el mètode científic a la ciutadania com a eina per analitzar i conèixer l’estat dels rius.
  • Fomentar la creació de xarxes de voluntariat ambiental a l’entorn de les conques fluvials, i promoure una visió integral de les condicions ambientals, social i culturals dels nostres rius.
  • Facilitar la creació d’iniciatives de participació ciutadana en la presa de decisions i la intervenció al voltant del riu.
  • Vehicular estratègies de custòdia del territori vinculades a les millores dels espais fluvials.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

El Projecte Rius és una iniciativa desenvolupada per l’Associació Hàbitats amb l’objectiu principal d’estimular la participació activa de la societat en la conservació i millora dels nostres rius. Aquesta acció fomenta l’apropament de les persones al riu i permet conèixer com són i com funcionen els ecosistemes fluvials, els organismes que hi podem trobar, la seva importància ambiental i social, així com els problemes que pateixen i què podem fer per millorar-los.

ACTIVITATS

Com hi podem PARTICIPAR?

Els grups interessats en el projecte podeu participar en diverses fases:

– La inspecció de trams de riu, per conèixer-los millor i valorar-ne l’estat de salut mitjançant una metodologia científica.

– L’adopció de rius, per desenvolupar un projecte complet de protecció i millora del riu i el seu entorn.

– Fem dissabte! Una jornada coordinada i col·lectiva de neteja de trams de riu en tota Catalunya per tal d’extreure la brossa i els residus que es torben acumulats en la ribera.

Ecoeducació, proposta d’activitats, d’educació ambientals per a infants, joves i adults: Exploradors/es, Ecobricolatge, Ecodetectius, Ecorutes, Ecojocs.

Qui hi pot PARTICIPAR?

El Projecte Rius és obert a tothom, qualsevol persona o col·lectiu hi és benvingut, tingui o no coneixements previs sobre els rius. Actualment, són més de 700 grups d’arreu de Catalunya (grup d’amics, associacions de veïns, escoles…) que van al riu.

Qui COORDINA el projecte?

El Projecte Rius és una iniciativa de l’Associació Hàbitats, una entitat sense afany de lucre que, des del 1997, treballar per apropar les persones als rius i les rieres.

Com CONTACTAR?

Web: https://www.projecterius.cat/front

Correu electrònic: info@associaciohabitats.cat

Adreça: Av. Mistral 36 – Esc esq. – Pral 2a, 08015 Barcelona

Telèfon: 93 421 32 16

Com COL·LABORA Fundesplai?

Des dels esplais han fet accions en el projecte rius:

Esplai Campiquipugui (Riera de Gaià)- Rius amb famílies. L’esplai Campiquipugui ha participat en el Projecte Rius conjuntament amb les famílies de l’entitat en la inspecció d’un tram proper a la Riera de Gaià.

Associació l’Olla, Espai de lleure educatius (Caldes de Montbui)- Inspecció riera de Caldes. L’Olla participa en el Projecte Rius de l’Associació Hàbitat. Es tracta de realitzar dues campanyes anuals d’inspecció d’un tram de riu de la riera de Caldes. L’objectiu és saber l’estat de salut que es troben els seus rius. http://espailolla.blogspot.com.es/2013/05/projecte-rius-dassociacio-habitat.html

Des de les escoles de natura l’ACCC es realitzen inspeccions periòdiques a trams de rieres i torrents propers a les instal·lacions:

– Alberg de Roques Blanques: riu Rigard
– Mas Cabàlies: el torrent de Can Guillem
– Can Massaguer: la riera de Bresa
– La Traüna: la Torderda
– Can Santoi: la rierada
– Sau: la riera major
– Sant Joan de Fàbregues: la riera de Rupit
– Àger: el torrent del bosc

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa en hauria de permetre profunditzar en els següents aspecte:

– Interès per la natura i la seva preservació i cura

– Idea d’impacte ambiental

– Donar valor a l’acció de neteja i que les nois i noies se sentin protagonistes de tot el que han fet

Material addicional

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Aigua, Ciutadania compromesa, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura, Aprenentatge i servei, i Experiment científic
Projecte Proposta educativa B612
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai