Pren consciència

  • de 12 a 17 anys
  • Aprenentatge i servei i Dinàmica de grup
  • Ciutadania compromesa i Consum responsable
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Presentem una activitat pensada pels més joves sobre la conscienciació de l’ús de les drogues i les seves conseqüències.

Objectius

– Donar a conèixer i prendre consciència de les conseqüències negatives del consum de les drogues, especialment les més utilitzades.

– Generar contextos d’ensenyament i aprenentatge.

– Generar un discurs coherent sobre la realitat del consum de substàncies, que ajudi a transmetre els missatges preventius.

Desenvolupament de l'activitat

INTRODUCCIÓ

Es fa palès que el consum de drogues està considerat com un element més dels estils de vida i de les activitats d’oci dels joves i els adolescents. Ens trobem que la cultura d’esbarjo és l’element central d’aquest comportament, on la globalització juga un important paper homogeneïtzador pel que fa als estils de vida, incorporant elements nous en el mercat de l’oci que fa de dinamitzador.

Ell món del lleure es constitueix com un marc propi i quasi exclusiu dels joves on es construeix i reafirma la seva identitat social, es diferencia del món de la família, del treball i de l’escola. En aquest entorn hi ha una gran varietat d’estils juvenils i dels que cal tenir present la seva diversitat, sobretot pel que fa a les seves manifestacions.

Podem afirmar que les drogues també formen part d’un model recreacional que els joves tendeixen a veure com un fet normal.

DESENVOLUPAMENT

Necessitem saber com acompanyar als nostres adolescents i joves, per tal de que participin activament en la seva vivència educativa d’oci, en el seu creixement i, conseqüentment, en la transformació d’allò que els envolta.

Els adolescents i joves són motor de canvi a la nostra societat. Són i seran eines de transformació i, des de l’educació en el lleure, la seva implicació i participació real es formula com a quelcom més que un repte. Hem de donar la paraula als adolescents i joves de les entitats d’esplai, que es qüestionin, que s’equivoquin, que reclamin… però amb sentit crític d’allò que fan i proposen.

Per això, plantegem aquesta activitat: Participar d’una campanya publicitària contra el consum de drogues, que es pugui expandir al barri i la ciutat on viuen.

És ben segur que no tots els grups rebran de la mateixa manera aquesta proposta.
Per tant, caldrà què a l’hora de plantejarlos-ho haguem tingut en compte:
• Les possibilitats que pensem té el grup de joves.
• Portem una proposta oberta, els joves han de dir la seva.
• Ser capaços de transmetre les possibilitats del projecte.

Què fem a partir de la idea?

Primer de tot, com a equip d’educadors, plantegem-nos:
• quines necessitats socials reals o “causes” motivarien els nois i noies,
• quins serveis podrien dur a terme, relacionats amb aquestes necessitats, i
• quines entitats i/o persones de l’entorn, compromeses amb aquestes causes, podríem col·laborar amb nosaltres per ajudar-nos a realitzar el servei.

Cal que els nois i les noies trobin sentit a mobilitzar-se per alguna cosa, i això demana un temps per descobrir situacions impactants i sensibilitzar-se davant d’elles.
• un diagnòstic de la situació o problema sobre el que volem actuar;
• els passos clau de la planificació: què, per què, per a qui, quan, amb qui;
• els objectius d’aprenentatge i els resultats de servei que ens plantegem assolir;
• el compromís individual que cadascú pren en el marc del projecte grupal

Passem a l’acció

A partir d’aquí, i com a element motivador podem triar la temàtica concreta de la nostra campanya l’eslògan de la mateixa.

És hora de posar-nos en marxa i si planificar és posar en ordre les nostres idees del que volem fer, organitzar significa decidir com ho farem per aconseguir-ho:
• definir com volem que sigui la nostra campanya: xerrades, cartells, tríptics, públic concret a qui la dirigim…
• quina organització en equips o comissions serà necessària (per a tasques generals i per a les tasques pròpies del servei que farem) i quines responsabilitats individuals;
• quin calendari de treball haurem de seguir per enllestir la feina en els terminis previstos

 

Pots consultar més informació al document que trobaràs al material adjunt.

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Fitxa tècnica

Edat de 12 a 17 anys
Temàtica Ciutadania compromesa i Consum responsable
Tipus Aprenentatge i servei i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai