Pot de la calma

 • de 0 a 99 anys
 • Activitat artística
 • Consciència emocional, Emocions, Habilitats per a la vida, Regulació emocional, i Salut
 • MOOC Educació Emocional i Proposta educativa Estima

Descripció

Un aliat per tal de centrar l’atenció i crear un ambient de tranquil·litat és el pot de la calma. Es tracta d’un objecte totalment sensorial que capta l’atenció de l’infant i el/la submergeix en un entorn de calma mentre l’estimula.

Objectius

 • Identificar els ritmes del moviment del pot
 • Reconèixer les emocions amb el moviment del líquid del pot
 • Centrar l’atenció en allò que tenim davant

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Observar com es mou la purpurina de l’interior el pot, fa que els infants centrin la seva atenció i es puguin concentrar en allò que passa en aquell moment. Aquest és un aspecte clau per treballar l’atenció, i és que cal trobar maneres perquè els infants puguin desenvolupar-la.

L’ACTIVITAT

El pot de la calma, és molt útil també per tal de fer una gestió de les emocions. El fet de poder moure el pot i veure com es mouen els elements del seu interior, permet a l’infant emmirallar-se amb allò que sent. Si està enfadat o té ràbia, pot moure el pot molt ràpid i veure què passa amb la purpurina o el líquid, a quina velocitat va, si va d’un costat a l’altre… En canvi, quan es mostri tranquil, pot veure com girant el pot suaument els materials juguen d’una altra manera amb el moviment.

Què es necessita?

 • Una ampolla de plàstic o de vidre
 • Aigua tèbia (si pot ser)
 • Cola transparent, oli de nadó o glicerina
 • Purpurina
 • Colorant alimentari
 • Algun element per posar dins com boletes, estrelletes… (opcional)

Com es fa?

1. Omple l’ampolla o pot amb l’aigua, però deixa una mica d’espai a dalt perquè es pugui produir bé el moviment.

2. Afegeix una cullerada de cola transparent, oli de nadó o glicerina i remena-ho bé. Si fas servir cola transparent, n’hi ha que ja porten incorporada purpurina, i que et poden ser molt útils per aquesta creació.

3. Tot seguit s’hi afegeix la purpurina, del color que més agradi. Recomanem que siguin tons suaus i relaxants, com el verd, blau o el paltejat.

4. Si es vol donar un toc més de color, es pot afegir unes gotes de colorant alimentari.

5. Per últim, es pot afegir algun element extra com alguna estrella o boletes que facin més visual el moviment una vegada finalitzat el pot, de totes maneres és opcional.

6. Per acabar, només falta tancar bé el pot (inclús es pot sellar amb silicona per assegurar-nos que els infants no el podran obrir), i remenar.

Observa com puja i baixa la purpurina i els elements del seu interior, gaudeix d’aquest moment, deixa que els infants l’utilitzin i observa com descobreixen els moviments i quin efecte té en ells i elles.

Pots trobar més activitats relacionades amb la respiració i la relaxació a la nostra entrada 10 activitats de relaxació per a nens i nenes.

Edat de 0 a 99 anys
Temàtica Consciència emocional, Emocions, Habilitats per a la vida, Regulació emocional, i Salut
Tipus Activitat artística
Projecte MOOC Educació Emocional i Proposta educativa Estima
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai