A què juguem a Catalunya?

  • de 3 a 99 anys
  • Joc, Joc d'equip, i Joc tradicional
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, Drets de l’Infant, i Migracions i refugi
  • Proposta educativa nuSOS

Descripció

Descobrim la cultura del joc popular dels infants catalans. Recuperarem 3 jocs de les tradicions catalanes: l’espardenya, el mocador i la bandera i ens ho passarem molt bé. #DretalLleure

Objectius

  • Promoure els valors de la interculturalitat a través del joc.
  • Apreciar la diversitat cultural com a font d’enriquiment i posar l’accent en les similituds i no tant en les diferències.
  • Fomentar les actituds de respecte, col·laboració, solidaritat, ajuda, participació, etc.
  • Donar a conèixer els Drets de l’Infant, en particular, l’article 31, dret al lleure.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Joc “L’espardenya”

Objectiu:

Aconseguir llançar l’espardenya el més lluny possible.

Materials: 

Una espardenya (estil castellers).

Desenvolupament: 

Aquest joc tradicional català consisteix a llançar una espardenya el més lluny possible. Es marca una línia i les persones jugadores s’han de posar darrere i d’esquena a la línia, sense trepitjar-la.

Després el primer jugador/a, amb les cames separades, agafa l’espardenya per la part del taló amb dos dits i la balanceja per a donar-li impuls i que surti volant enrere passant per sobre del jugador/a. El jugador/a tractarà d’arribar el més lluny possible.

És un joc molt senzill que pot fer que les persones jugadores s’ho passin d’allò més bé intentant superar-se.

Guanya qui arribi més lluny.

Joc “Les banderes”

Objectiu:

Agafar la bandera de l’altre equip sense ser descobert.

Materials:

  • Cordes o guix per marcar el diàmetre de l’espai.
  • La bandera de roba

 

Desenvolupament:

L’espai de joc ha de ser ampli i permetre amagar-se (un bosc és ideal). Es fan dos equips iguals i es delimita. Cada equip es fa una bandera de roba, l’amaga i marca amb cordes un quatre general d’uns 5 m de diàmetre al seu voltant. L’objectiu del joc és agafar la bandera de l’altre equip sense ser descobert. Els membres de cada equip es reparteixen: uns vigilen la bandera sense moure’s del lloc de vigilància i els altres van a buscar l’altra bandera.

Quan els/les vigilants d’un quatre general descobreixen un contrincant, en diuen el nom i el jugador ha de tornar al principi.

Si pel camí es troben cara a cara dos jugadors/es d’equips contraris s’han de “batre en duel”. Hi ha diversos tipus de duel: mirar d’agafar el mocador que l’altre porta a la cintura, o penjar una agulla d’estendre a la roba del contrari, o qualsevol altre joc acordat prèviament.

El jugador/a que guanya continua el seu camí fins a la base contrària i el que perd ha de tornar al seu amagatall i començar de nou.

Guanya l’equip que aconsegueix la bandera de l’equip contrari.

“El mocador”

Objectiu: 

Aconseguir el mocador sense ser enxampat per l’altre company/a.

Materials: 

Un mocador o qualsevol objecte similar.

Desenvolupament: 

Es fan 2 equips i un jugador para. Es fan tres ratlles a terra, separades per uns 5 metres i mig. El jugador que para es situa a la ratlla del mig, aguantant el mocador i cada equip a una de les altres ratlles. Cada equip, en secret, numera els seus membres d’1 a x.

El jugador/a que para aguanta el mocador enlaire i diu un número en veu alta. Els dos jugadors/es (un de cada equip) que tenen aquest número han de córrer a agafar el mocador. El que ho aconsegueix ha de tornar amb el seu equip abans que l’atrapi el jugador contrari. Si hi arriba sense que l’atrapin, el que el persegueix està eliminat. Si no, l’atrapat està eliminat. Els eliminats es queden al costat del jugador/a la para i el seu número es dóna a algú del seu equip. Un jugador/a pot salvar els eliminats si, quan va agafar el mocador, pot picar-los la mà i tornar tots a la línia sense que els atrapin.

El joc s’acaba quan totes les persones jugadores d’un equip han estat eliminats.

Valoració

Després del joc, conversem

La idea és generar un diàleg al voltant de les similituds que apreciem a través dels jocs com a símbol de totes les coses que ens uneixen entre les diferents cultures i valorar positivament els nous aprenentatges.

A més a més, procurarem relacionar aquests aspectes amb els drets de la infància per introduir la importància de la cultura del joc en el desenvolupament personal i social.

  • Trobeu similituds amb altres jocs que coneixeu? Quines?
  • Coneixeu el país de l’Afganistan? On el situaríem al mapamundi?
  • Teniu amics o amigues d’origen Afganès? I d’altres indrets?
  • El joc és important per als infants? Per què? Què aprenem?
  • Tots els infants del món poden jugar? Per què?
  • Sabeu què són els Drets de la Infància? Què diu l’article 31?

 

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, Drets de l’Infant, i Migracions i refugi
Tipus Joc, Joc d'equip, i Joc tradicional
Projecte Proposta educativa nuSOS
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai