Nendo-Dango

  • de 3 a 16 anys
  • Experiment científic
  • Natura i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

L’activitat consisteix en encapsular llavors de plantes herbàcies en una barreja de compost i argila. L’argila servirà per protegir les llavors dels depredadors i per donar-li la humitat necessària quan caiguin les primeres pluges fortes.

Objectius

  • Treballar un conreu ecològic de reforestació.
  • Reproduir les condicions naturals tant com sigui possible de manera que el sol s’enriqueixi progressivament i la qualitat dels aliments cultivats augmenti sense cap esforç afegit.
  • Que els infants s’ho passin bé tot participant de l’activitat i ser conscients de la seva incidència en el medi proper.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Nendo Dango significa “bola d’argila” en japonès. Es tracta d’una tècnica de cultiu desenvolupada pel japonès Masanobu Fukuoka, que la va inventar com a mètode per a lluitar contra la desforestació.

COM HO FAREM?

Encapsularem llavors de plantes herbàcies en una barreja de compost i argila. L’argila servirà per protegir les llavors dels depredadors i per donar-li la humitat necessària quan caiguin les primeres pluges fortes.

El compost li donarà l’aliment necessari per a créixer. Amb aquesta barreja farem unes petites boles, les quals assecarem al sol i posteriorment llençarem als espais que volem re-forestar. La humitat i la pluja desfaran la cuirassa de fang sec i les llavors s’escamparan arreu.

MATERIALS:

– Argila
– Cistells
– Llavors
– Compost orgànic/ terra de jardineria
– Aigua

El millor de tot és que és barat, no necessiten ser plantades, ni requereixen cap tipus d’adob químic; es llencen les boles directament al terreny i les primeres pluges intenses fan la resta de la feina.

RECURSOS D’INTERÈS

– Wikipedia htps://es.wikipedia.org/wiki/Masanobu_Fukuoka

– Manual práctico de Nendo Dango http://www.lineaclave.org/web/download/manual-practico-de-nendo-dango/

– Reforestació amb boles d’argila i llavors https://metode.cat/metodetv/video-nendo-dango.html

Material addicional

Edat de 3 a 16 anys
Temàtica Natura i Sostenibilitat
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai