Memory dels Drets dels Infants

  • de 3 a 8 anys
  • Joc i Joc de taula
  • Drets de l’Infant
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Es tracta d’un joc gegant tipus Memory, en el qual 10 o 12 cartes de drets s’han d’aparellar amb les corresponents cartes de deures o responsabilitats que comporten.

Objectius

– Descobrir els drets que tenen els infants.

– Comprendre i raonar les responsabilitats personals que comporten i comprometre’s.

– Jugar net, acceptant les regles i aprenent a guanyar i perdre amb esportivitat

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Es tracta d’un joc gegant tipus Memory, en el qual 10 o 12 cartes de drets s’han d‘aparellar amb les corresponents cartes de deures o responsabilitats que comporten.

Com que l’accent del joc es posa en els compromisos, representa tot un exercici de civisme i, per tant, encaixa bé amb la proposta educativa d’enguany. A més, jugar a aquest Memory pot ser un bon escalfament per a la celebració dels Drets dels Infants del 20 de novembre.

ACTIVITAT

PRESENTACIÓ

Els monitors haurem elaborat les 20 o 24 cartes gegants d’aquest Memory plastificades i atractives. Cada dret té el seu corresponent deure amb el mateix dibuix i missatges diferents, comprensibles pels infants petits. També es prepara un gran mural, on recollirem els compromisos dels infants al llarg del joc.

DINÀMICA DEL JOC

1. Segons l’edat i maduresa dels infants, podem jugar individualment, o fer petits equips no superiors a tres membres.

2. Es col·loquen a terra totes les cartes cap per avall i barrejades.

3. Per torns, cada jugador aixeca consecutivament dues cartes i llegeix els missatges– si cal, amb l’ajuda del monitor- per tal d’aparellar cada dret amb el seu deure.

4. Cada vegada que s’encerta una parella, els monitors/es ens assegurem que s’entén la relació entre el dret i el deure, demanant exemples, explicant anècdotes…

5. Tot seguit, el jugador tria un compromís personal que s’escriurà al mural.

6. El joc s’acaba quan totes les cartes estan aparellades. Si donem l’oportunitat de considerar guanyador/a el jugador o l’equip que més parelles hagi fet, proporcionarem també l’oportunitat d’acceptar el fet de guanyar i perdre.

MATERIAL

Tot i que us oferim la possibilitat de descarregar-vos les cartes i el pòster que va elaborar la Fundació Catalana de l’Esplai, conjuntament amb la Diputació de Barcelona, us animem que siguin els propis infants els que elaborin les targetes, per poder tenir el propi Memory de l’Esplai.

Descarregueu el PDF adjunt per obtenir més informació sobre els Drets dels Infants i els exemples de fitxes del memory.

 

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Drets de l’Infant
Tipus Joc i Joc de taula
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai