Mandales cooperatius

 • de 3 a 99 anys
 • Activitat artística i Dinàmica de grup
 • Amistat i convivència, Autonomia emocional, i Emocions
 • Proposta educativa Mandala

Descripció

Pintar mandales és una activitat que podem fer per aconseguir la relaxació, la Pau interior i l’expressió de les emocions, així com també la cohesió de grup si el fem de manera cooperativa.

Objectius

 • Expressar-se artísticament
 • Aprendre a concentrar-se en una activitat de llarga durada
 • Aprendre a relaxar-se i estar presents
 • Crear una obra d’art col·lectivament, amb la participació activa de tots els membres del grup
 • Experimentar amb diferents tècniques
 • Expressar emocions
 • Desenvolupar capacitat de cooperació en la realització d’una tasca conjunta

 

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Acostuma a agradar molt als infants, fins i tot a aquells que no els agrada gaire pintar. Com que es tracta de pintar espais petits no es cansen i s’esforcen a fer-ho bé.
Fer un mandala suposa un espai de llibertat que ofereix als infants un medi per parlar sobre si mateixos sense paraules. Es pot deixar un secret, un pensament o una emoció en el cor d’un mandala.

DESCOBRIMENT DELS MANDALES

Ensenyarem uns quants quaderns de mandales i explicarem què són i d’on provenen: són dibuixos dins d’un cercle o quadrats fets en formes geomètriques i que contenen un centre i diversos eixos de simetria.
Mitjançant el seu contingut, colors i formes podem obtenir equilibri, harmonia, tranquil·litat i Pau interior. Als mandala hi podem deixar pensaments o emocions.
Tenen el seu origen en l’Índia, però també els trobem en altres cultures orientals. Podem veure exemples de diferents cultures.

– Els mandales tibetans de sorra s’elaboren per portar pau i harmonia al món. S’utilitzen com valuoses benediccions, com a instruments de meditació activa i d’instrucció, perquè tenen una gran complexitat.

– En la civilització Xinesa són utilitzats per a generar abundància i prosperitat així com per a enfortir la salut.

– A Austràlia en trobem en forma de dibuixos místics dels aborígens.

– En la cultura egípcia, eren utilitzats per la força que transmetien i com a instrument de meditació profunda. S’utilitzaven dintre de les cases per a atreure l’energia o transmutar la negativa en positiva, així com per a crear harmonia i balanç en l’estatge.

– En tribus indígenes americanes es fan presents en els tapissos de sorra i en colorits brodats adornats amb plomes i animals nadius. S’empraven com a protecció contra els esperits dolents i com amulet per a promoure la valentia i el coratge. Els dibuixaven dintre de les llars per a beneficiar amb cada mandala els seus habitants.

– En la cultura occidental, Carl G. Jung els va utilitzar en teràpies amb l’objectiu d’arribar a la recerca d’individualitat en els éssers humans. Jung solia interpretar els seus somnis dibuixant un mandala diàriament, en aquesta activitat va descobrir la relació que aquests tenien amb el seu centre i a partir d’aquesta relació va elaborar una teoria sobre l’estructura de la psique humana. Segons Carl Jung, els mandales representen la totalitat de la ment, representant tant el conscient com l’inconscient.

– S’hi ens fixem, també els trobem molt sovint en els rosetons o rosasses de les esglésies i dins de la natura, en les flors.

PREPARACIÓ DE LA TÈCNICA I EL MATERIAL

Haurem de decidir entre tots i totes quin tipus de mandala volem fer, el suport que utilitzarem (paper, mural, cartolina, paret, terra, fusta, etc…) i el material de color que farem servir (llapis de colors, guixos, retoladors, pintura, sorra de colors, ceres, paper de seda, tela de colors, retalls de paper de colors, pedres pintades, fulles, altres materials naturals, arròs pintat,…). Buscarem exemples de mandales amb cada una de les tècniques a internet.

PREPARACIÓ DEL DIBUIX

Tenim 2 opcions principals:

Mandala cooperatiu: Podem fer-lo molt gran com un mural o més aviat petit per treballar en grups de 2 o 3 persones. En funció de l’edat dels i les participants a l’activitat, aquesta fase prèvia de dibuix del mandala la podem fer les persones dinamitzadores sense ajuda dels infants (més petits de 8 anys) o conjuntament amb ells/es (a partir de 8 anys). Ens podem inspirar en dibuixos extrets de quaderns de mandales o d’internet. Si el volem fer de mida mural una tècnica molt pràctica per poder fer el dibuix és projectar la imatge sobre el mural amb un projector per poder anar repassant amb un llapis.

Mandala individual: A vegades, depenent de les característiques del grup i del moment serà més adient proposar mandales individuals, que triïn el que els vingui de gust en aquell moment en funció de l’estat d’ànim. És important que tinguem força mandales per triar.

MOMENT CREATIU

Un cop tinguem el dibuix de base i haguem format els grups de dibuix, ens posarem a pintar o omplir el mandala de colors:
 • Triarem un espai tranquil i ben il·luminat
 • Farem silenci i posarem una música suau.
 • Ens posarem en una posició còmoda, al terra o sobre les taules.
 • Convé que tanquem els ulls i escoltem la música. Intentem estar tranquils/es i relaxar-nos. Podrem sentir l’aigua que corre pel riu, les onades del mar, uns ocells que piulen pel bosc, el so del vent relaxant…
 • Continuarem escoltant diferents músiques relaxants i farem silenci per poder-nos concentrar en la tasca que estem fent i relaxar-nos.
 • Elaborarem el mandala lliurement i en silenci. És important no donar consignes sobre com realitzar el mandala perquè l’elecció té a veure amb el moment intern que la persona travessa. La principal regla en la creació d’un mandala és deixar fluir. Deixar fluir la imaginació, la creativitat, les energies, actuar de forma lliure i intuïtiva. Si el fem de manera cooperativa hem d’aconseguir organitzar-nos en silenci i sense molestar els altres.
 • Cada vegada que es comenci a realitzar un mandala, cal deixar que els colors i les formes parlin a través de nosaltres.

La durada pot ser d’uns minuts o de vàries sessions, depenent de la complexitat del mandala. Però hem de tenir en compte que fins que no n’hem acabat un no en podem començar un altre.

Observarem els mandales que hem elaborat: En acabar, és interessant fer una pausa destinada a l’observació del dibuix, seguida de comentaris dels infants en relació al procés de realització i al resultat final obtingut. La reflexió no només es limita al mandala sinó també al propi estat interior de l’infant.

Exposarem les nostres obres: Si hem fet mandales individuals o en grups petits podem exposar-los en un mural gegant que els agrupi, o regalar-nos-els entre nosaltres fent un intercanvi.

Si hem fet un mural de mandala cooperatiu podem observar-lo i analitzar els colors i les tècniques.

ELS COLORS EN ELS MANDALES

L’ús dels colors en els mandales també té un significat especial. El seu ús està relacionat amb l’estat
d’ànim de qui els pinta o dibuixa.
Descobreix el que amaga cada tonalitat:

– Blanc: res, puresa, il·luminació, perfecció.
– Negre: mort, limitació personal, misteri, renaixement, ignorància.
– Gris: neutralitat, saviesa, renovació.
– Vermell: sensualitat, amor, arrelament, passió.
– Blau: tranquil·litat, pau, felicitat, satisfacció, alegria.
– Groc: sol, llum, jovial, simpatia, receptivitat.
– Taronja: energia, dinamisme, ambició, tendresa, valor.
– Rosa: tendresa, altruisme.
– Lila: amor al pròxim, idealisme i saviesa.
– Verd: naturalesa, equilibri, creixement, esperança, tranquil·litat.
– Violeta: música, màgia, espiritualitat, transformació, inspiració.
– Or: saviesa, claredat, lluïdesa, vitalitat.
– Plata: capacitat extrasensorial, emocions fluctuants, benestar.

SIGNIFICAT DE LES FORMES DELS MANDALES

Els mandales no són senzillament dibuixos de colors. Tots els elements que estan integrats en ell, tenen un significat. Coneix alguns dels més utilitzats:

– Cercle: moviment, canvi, el verdader jo,…
– Cor: sol, amor, felicitat, alegria,…
– Creu: unió del cel i la terra, vida i mort, el conscient i l’inconscient,…
– Quadrat: processos de la natura, estabilitat, equilibri,…
– Estrella: símbol espiritual, llibertat…
– Espiral: vitalitat, energia,…
– Hexàgon: unió dels contraris.
– Laberint: implica la recerca del propi centre.
– Papallona: auto-renovació, transformació,…
– Pentàgon: silueta del cos humà, terra, aigua, foc.
– Rectangle: estabilitat, rendiment,…
– Triangle: aigua, vitalitat, transformació,…

Aquesta activitat és una adaptació de l’apartat quadern de mandales de l’activitat A Cau d’Orella de la proposta educativa Mandala.

Valoració

 • Valorarem l’actitud a l’hora de realitzar l’activitat
 • El respecte pels altres
 • La capacitat de relaxació
 • La capacitat d’expressar emocions i sentiments
 • La paciència en l’escolta i l’interès per les explicacions dels altres
 • La capacitat de cooperació entre els membres del grup
 • Com ens hem sentit mentre realitzàvem el mandala
 • Com valorem l’obra d’art final
Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Amistat i convivència, Autonomia emocional, i Emocions
Tipus Activitat artística i Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Mandala
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai