L'art de parar la taula

 • de 7 a 99 anys
 • Activitat artística
 • Alimentació, Consum responsable, i Creativitat, art i ciència
 • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Tothom se sent més a gust amb una taula ben parada i amb detalls bonics. Convida a menjar i a seure-hi. Ens animem a parar la nostra taula i ensenyar‐la a la resta d’infants?

Objectius

 • Adquirir coneixements generals sobre el protocol social de com parar una taula i portar-los a la pràctica.
 • Apreciar el benestar i la bellesa que transmet una taula que s’ha preparat amb cura.
 • Revisar els nostres hàbits a la taula.
 • Proposar un llistat de bones conductes que influeixin positivament en l’acte de menjar.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Menjar és molt més que un acte nutritiu, és un acte social, de convivència, d’identificació cultural que no sempre cuidem prou. Les presses i alguns hàbits com ara seure davant de la tele, parlar amb un to poc adequa, fan que seure a la taula, lluny de ser un plaer pels sentits, es converteixi en una rutina a la qual prestem poca atenció.

Tot i que hi ha una sèrie de costums que varien segons el país i la cultura, us presentem algunes normes universals de protocol per parar la taula. Adapteu-les a la vostra realitat i si cal en pacteu de noves!

 

Col·locació dels plats

 • En el centre, el plat per a la sopa, i a sota, el plat per a la carn o el peix.
 • A l’esquerra, el petit plat per al pa.
 • A la dreta, el de la mantega amb un petit plat a sota per al ganivet.

 

Col·locació i ús dels coberts

 • El ganivet es col·loca a la dreta del plat, amb el fil cap a dins.
 • La cullera es col·loca a la dreta del ganivet, amb la concavitat cap amunt.
 • La forquilla es col·loca a l’esquerra del plat, amb les puntes cap amunt.
 • Els coberts de postres, a la part superior del plat.
 • Si hi ha coberts de carn i peix, sempre començarem pels coberts que estan més allunyats del plat. (de fora cap a dins).

 

Col·locació dels gots i els tovallons

 • El got per a l’aigua s’acostuma a posar damunt dels ganivets.
 • Els tovallons es poden col·locar a la part dreta o esquerra del plat, a sota dels coberts o damunt del plat si tenim poc espai.

 

La decoració de la taula

Són els detalls que marquen la diferència i ens ajuden a gaudir més de l’àpat. Quan s’apropi una festivitat o dia especial us proposem que el tema de decoració de la vostra taula sigui la de la celebració (vacances d’hivern, carnestoltes, …)

 

Debat: com mengem?

Posem en comú com mengem a casa, a l’escola, quan estem de colònies… i fem un llistat de quines coses ens agraden i quines no.

Per introduir aquesta activitat també podeu fer servir dues imatges de situacions totalment oposades i que els nois i noies comentin les diferències. Reflexioneu sobre la repercussió que té en l’estat d’ànim i en la salut en general

Fruit de la reflexió anterior escolliu, entre tots i totes, 5 bons hàbits que considereu imprescindibles per a desenvolupar actituds i valors saludables a la taula.

Concurs de taules

Naturalment, aquesta activitat sempre serà més interessant si s’aplica a una situació real. Mentrestant podem entrenar-nos en “l’art de parar la taula” organitzant un concurs o una mostra entre els infants del nostre grup.

Un cop parades les taules convidem a altres grups del centre a puntuar-les però sobretot que esdevingui una bona excusa perquè globalment posem consciència en la importància que té parar una taula i seure en un espai que transmet bellesa i calidesa.

A pinterest Pinterest – España, trobareu infinitat d’idees per decorar les taules amb elements naturals i reciclant materials. Animeu-vos a ensenyar aquestes propostes als infants com a font d’inspiració. Quines altres idees se’ns acudeixen?

 

Activitat d’extensió- les taules del món

Investiguem les normes socials a taula entre les famílies i/o els veïns i les veïnes que provenen d’altres indrets del món. Què descobrirem?

Sabíeu que a l’Afganistan es menja amb les mans? I que això representa per a la població afganesa un signe d’amor i respecte envers els aliments? O que a la Xina els seus coberts són els bastonets o palets xinesos?

 

Edat de 7 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Consum responsable, i Creativitat, art i ciència
Tipus Activitat artística
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai