Descobrir el Bosc

  • de 3 a 99 anys
  • Excursió
  • Natura i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Camins

Descripció

La següent activitat que proposem, tracta de descobrir el bosc amb tots els nostres sentits. Entrar en aquest ecosistema i explorar-lo és la millor manera de descobrir tots els seus secrets.

Objectius

  • Explorar a través dels sentits les impressions i les emocions que ens genera el bosc.
  • Valorar la importància dels boscos i el benefici material i immaterial que aporta.
  • Tenir coneixements bàsics sobre el funcionament de l’ecosistema del bosc i quins usos sostenibles podem obtenir.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Abans d’iniciar cap activitat al bosc cal conscienciar als infants, ja que:

– El bosc és un ecosistema viu i si col·loquem coses que no li pertoquen (escombraries, plantes o animals no endèmics…) podem alterar-lo.

– Alguns elements naturals està prohibit agafar-los perquè estan protegits.

– Si arranquem flors, fulles, branques… podem posar en risc la vida del planeta.

A continuació us proposem una sèrie d’activitats pensades per descobrir el bosc a través de l’experimentació mitjançant els diferents sentits.

LA VISTA

Els colors del bosc

Sent respectuosos amb els elements de bosc, l’activitat consisteix a recollir petits elements naturals durant l’excursió. L’única condició és que cadascun ha de ser d’un to de color diferent. Al finalitzar la caminada, els podem col·locar per ordre de colors en una cartolina i, amb llapis o ceres, intentar reproduir al costat el color corresponent. Una vegada hem triat els colors que representen el paisatge que hem vist és l’hora de deixar volar la imaginació i fer un dibuix amb aquests mateixos colors.

Si aquesta es converteix en una activitat que fem en diverses èpoques de l’any, serà molt interessant comparar els colors que trobem a les diferents estacions; o observar com els elements naturals enganxats a la cartolina canvien de color a mesura que passa el temps. També com a alternativa i si disposen de càmeres suficients, en comptes de recollir elements del bosc, els podem fotografiar i a través de les fotografies extreure els colors.

Això aquí no va! O sí?

Es tracta d’amagar a través del recorregut que farem una sèrie d’objectes que normalment no trobaríem a la natura. A mesura que avancem pel bosc haurem d’obrir bé els ulls i estar atents a qualsevol cosa que sembli fora de lloc (deixalles, objectes de ramaders o agricultors, caixes nius o trampes per a l’observació d’animals, construccions humanes…) Quan finalitzem l’excursió exposarem els objectes que hem recollit i ens preguntarem per què serveixen, d’on venen, qui els ha pogut deixar allà, quin impacte tenen en el bosc o cal que hi siguin…

L’OÏDA

El cant del bosc

Per aquesta activitat cal trobar un lloc ben apartat de la civilització que ens permeti sentir els sons i sorolls del bosc. A l’iniciar l’excursió podem anunciar que visitarem un lloc ben amagat, especial, i que a mesura que anem aproximant-nos al lloc cada vegada haurem de parlar ben fluixet fins a estar totalment en silenci.

Ens posarem còmodes i durant uns minuts estarem en silenci. Amb els dits de la mà podem comptar els diferents sons que escoltem. Finalment, posarem en comú els que hem sentit; qui els ha fet, si són forts o fluixos, aguts o greus, curts o llargs, si pensàvem que podríem sentir tants sons, si és bo que hi hagi tots aquests sons al bosc…

Centrarem la nostra atenció en el cant dels ocells i ens preguntarem per què canten i quines funcions tenen aquests cants. Si ens acompanya un monitor/a de natura o algun expert/a en reclams, ens pots ajudar a identificar els ocells que hem sentit i a fer servir reclams per comprovar si ens contesten o s’acosten.

Plou i fa sol

La pluja al bosc pot ser molt divertida o molt terrorífica, però els sons que fan les gotes de pluja són inconfusibles. Podeu provar de recrear el so de la pluja asseguts al mig del bosc i només amb l’ajuda del vostre cos. La recepta per una bona pluja comença fregant-se les mans. A continuació podeu picar de dits, i només si voleu que la tempesta es torni intensa, picareu amb els palmells de les mans a les cames.

És una experiència única! I si us quedeu amb ganes d’endur-vos la pluja a casa, podeu elaborar un pal de pla pluja entre tots/es amb uns tubs de cartró, escuradents i un grapat de cigrons o arròs.

L’OLFACTE

Els experts perfumistes

Segur que tothom recorda una olor especial que el connecta amb un record concret. Aquesta activitat pretén activar l’olfacte de perfumista a través d’una excursió al bosc. A mesura que ens endinsem en el camí anirem parlant de les olors que relacionem amb el bosc, tant les que considerem bones com les que ens fan tirar enrere, i si hi tenim associat cap record.

Una bona manera d’esbrinar si una planta fa bona olor és passar els dits per les seves fulles (vigilant abans que no sigui una planta urticant) i ensumant. Si trobem plantes aromàtiques en podrem recollir mostres sempre considerant de no arrencar massa fulles o branques d’una mateixa planta, perquè la podríem perjudicar.

Posteriorment, podem fer bossetes d’olor amb les mostres que hem recollit o podem fer-ne perfums i fins i tot sabons naturals.

EL TACTE

Can Ratolí

Juguem a esbrinar què hi pot haver dins de Can Ratolí?

Branques, pedres, pinyes, aglans, plomes, fulles… Els caus d’aquests petits rosegadors estan plens d’objectes del bosc, així que, podem fer un toca-toca amb els materials més usuals. Intentem esbrinar a través del tacte quins objectes són necessaris per construir la casa dels ratolins i en acabat la podem recrear amb els materials que trobem pel camí.

Un amic rugós?

Aprofiteu una excursió a un bosc frondós i al mig de tots els arbres situeu-vos per parelles. Un taparà la vista de l’altre i el guiarà per l’espai fins a trobar un arbre ben especial pel seu company/a.

A continuació, la persona que no hi veu començarà a conèixer aquell amic nou a través del tacte. Podrà esbrinar si és alt o baix? Ample o estret? Rugós o llis? Quan ja hagi recollit la màxima informació, podrà obrir els ulls i conèixer el seu nou amic.

He oblidat les xiruques

Aquesta activitat està dedicada a tots els despistats i despistades que alguna vegada han sortit descalços de la tenda de campanya. Es tracta de col·locar-nos uns mitjons de llana per sobre les sabates (o sense sabates si hi ha algun valent/a al grup). A continuació passegem per un tram de bosc, una clariana o pels marges d’un camp. Ens traiem amb cura els mitjons i observem què s’hi ha enganxat.

Per un moment els nostres peus han fet la mateixa funció que el pelatge dels animals del bosc, i han ajudat a certes plantes a estendre llavors. Podem arribar a identificar quines plantes són? Quina forma tenen les llavors que permet que s’enganxin?

EL GUST

Del bosc a la cuina

Quantes vegades hem vist un arbre o planta plena de fruits i ens han vingut ganes d’endrapar-ne algunes? Bé, només cal informar-nos bé abans de sortir i dur alguna guia amb bones referències fotogràfiques per assegurar-nos del que estem recollint. El més fàcil és començar per herbes aromàtiques que serveixin de condiments pel menjar.

Altres receptes senzilles són les infusions, les confitures i melmelades i fins i tot els gelats de fruits del bosc.

Recordem ser responsables amb els recursos que extraiem del bosc i mai està de més retornar el favor amb alguna acció d’ajuda al medi ambient.

 

Valoració

Aquesta activitat permet valorar:

– L’aproximació als boscos des dels sentits i experimentació.

– L’ús dels recursos que ens ofereix el bosc.

– La creativitat a partir d’elements naturals.

Material addicional

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Natura i Sostenibilitat
Tipus Excursió
Projecte Proposta educativa Camins
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai