L'aigua, un gran tresor!

  • de 3 a 10 anys
  • Dinàmica de grup
  • Aigua, Consum responsable, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa B612

Descripció

L’activitat planteja una revisió dels nostres hàbits quotidians per adonar-nos de com n’és d’important l’aigua a les nostres vides. Cal prendre consciència sobre l’estalvi d’aigua.

Objectius

  • Evidenciar els diversos usos que té l’aigua.
  • Prendre consciència del valor que té l’aigua a les nostres vides.
  • Reflexionar sobre els hàbits quotidians relacionats amb l’ús de l’aigua.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

L’aigua és un recurs imprescindible per a viure, amb infinitat d’usos que milloren la nostra qualitat de vida: higiene personal, gaudi, higiene de la llar, culinàries, etc. És un bé tan present a les nostres vides que sovint obviem el seu valor. L’activitat planteja una revisió dels nostres hàbits quotidians per adonar-nos de com és d’important l’aigua a les nostres vides.

ACTIVITATS

Què diuen les imatges?

Seleccionem imatges que il·lustrin distints usos de l’aigua. Per exemple: rentar-se les mans, beure aigua, jugar amb l’aigua, banyar-se al mar, regar camps, rentar els cotxes, pous al desert, obrir una aixeta, dutxar-se…

Les distribuïm per l’espai i els infants les van descobrint alhora que reflexionen sobre el paper que juga l’aigua en totes aquestes situacions. Els podem proposar que les col·loquin en un lloc determinat en funció de si consideren que és una acció vital per als humans o és imprescindible.

Deixem també algunes imatges en blanc, amb l’objectiu que els nois i les noies dibuixin o expliquin altres accions on intervé l’aigua.

Què passaria si…

Agafem de nou les imatges i imaginem que passaria si l’aigua s’hagués esgotat o no tinguéssim accés a ella. Quines conseqüències tindria? Com ens sentiríem? Considereu que fem un bon ús de l’aigua? Quines accions quotidianes podem emprendre per evitar el malbaratament de l’aigua?

Veritat o mentida?

Compartim algunes dades per seguir reflexionant sobre el valor de l’aigua. Es poden presentar com un joc, i fer equips que competeixen entre ells, per fer-lo més dinàmic:

– Una persona pot sobreviure un mes sense alimentar-se però un màxim de 7 dies sense beure (Afirmació certa). Font: Muy interesante Digital.

– El nostre planeta també és conegut amb el nom de “planeta blau”, sabeu per què? Doncs perquè l’aigua ocupa bona part de la superfície de la Terra, concretament el 70% de l’escorça terrestre (Afirmació certa). Font: Agència Catalana de l’Aigua.

– El 70% de la Terra està coberta d’aigua i el 40% és aigua dolça (Afirmació falsa, només el 3% és d’aigua dolça i la majoria, un 2%, està congelada). Font: Muy interesante Digital.

– Els ulls són la part del cos que contenen més aigua (Afirmació falsa, l’òrgan que contés més aigua és el cervell). Font: Agència Catalana de l’Aigua.

– La medusa és l’animal del món que conté més aigua. (Afirmació certa, el 95% del seu cos és aigua).

– Segons l’Organització Mundial de la Salut, més de 1.100 milions de persones al món no tenen accés a una aigua segura. (Afirmació certa, la major part dels països en desenvolupament tenen moltes carències relacionades amb l’aigua, fet que provoca problemes de salut: aigües contaminades, manca d’instal·lacions sanitàries, etc.) Font: Acción contra el hambre.

– Cada cop que et banyes utilitzes uns 70 litres d’aigua i si et dutxes uns 200 litres. (Afirmació falsa, és el contrari, per això convé canviar els hàbits).

EIX ARTÍSTIC: GOTES PER APRECIAR EL VALOR DE L’AIGUA

Retallem gotes d’aigües per decorar els espais del centre amb informacions i imatges relacionades amb l’aigua. Desem un espai ple de gotes buides perquè grans i petits puguin aportar, mitjançant dibuixos o text, les seves propostes d’estalvi i cura de l’aigua.

Per acabar, podem compartir el pòster de les 15 accions per estalviar aigua a casa, i parlar-ne amb els infants i joves.

13-Coses-que-podem-fer-per-estalviar-aigua-a-casa-2

 

Valoració

La valoració final de les diferents activitats proposades en aquesta fitxa ens haurien de permetre profunditzar en els següents aspectes:

– Interès per la natura i preservació i cura.

– Idea d’impacte ambiental.

– Donar valor a l’acció de neteja i que els nois i noies se sentin protagonistes de tot el que han fet.

Edat de 3 a 10 anys
Temàtica Aigua, Consum responsable, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa B612
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai