La catapulta d'Arquímedes

  • de 8 a 12 anys
  • Experiment científic
  • Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Sabem com són les catapultes i com funcionen? Una activitat ideal per endinsar-nos en aquest món tècnic!

Objectius

– Aprendre el funcionament de la catapulta

– Conèixer l’origen d’aquest invent

– Construir una catapulta petita i saber-la fer servir respectuosament

Desenvolupament de l'activitat

Com era la catapulta d’Arquímedes?

La catapulta originàriament era una arma de guerra capaç de llançar un pes de 80 Kg a una distància de 1.000 m. Era tan eficaç que es va fer servir fins al segle XII. En realitat, era un “acumulador d’energia”: la torsió d’uns cables acumulava energia i, en relaxar-se, l’alliberava bruscament. És doncs un gran invent tecnològic de l’època!

Nosaltres en podem fabricar unes de petites i jugar a llançar projectils “innocents” com més lluny millor.

Què necessitem?

– 6 pals plans de gelat

– 1 tap de plàstic

– Pistola de silicona

– 1 palleta de paper

– 1 filferro resistent i gruixut

– 1 goma elàstica

– 1 tisores fortes o alicates

Procés

1. Agafem 1 pal de gelat i el tallem per la meitat.

2. A continuació disposem 2 pals de gelat sencers sobre la taula un al costat de l’altre, posem una mica de silicona a les puntes de dalt, i a sobre hi posem una de les meitats que hem tallat anteriorment, de tal manera que quedi la separació exacta de la mida del pal. Fem el mateix amb l’altra punta i ja tenim la base rectangular feta.

3. Ara tallem un altre dels pals per la meitat. Agafem la base que hem fet i posem una mica de silicona al centre del lateral llarg, de tal manera que enganxarem de forma vertical una de les meitats que acabem de tallar. Fem el mateix procés amb el costat paral·lel. Ara hem de tenir la base rectangular i dos (mig) pals clavats al damunt.

4. Al capdamunt d’aquests pals verticals hi hem d’enganxar el filferro dur, però primer el passarem per dins un tros de palleta ( un tros un xic més petit que l’amplada que ens queda entre pals). Quan hem introduït el filferro per la canyeta, enganxarem cada extrem a la part superior del pal. Aquesta serà la part mòbil.
Comprovem que està ben subjecte.

5. Amb un altre pal que ens queda el tallem també per la meitat i el posarem a l’altre costat del filferro, cobrint així les dues bandes i quedant protegit. L’enganxarem també tant per dalt com per baix, i ja tenim l’estructura llesta.

6. Agafem l’últim pal que ens queda i en un dels extrems hem d’intentar fer-li dos “talls”, un a cada costat amb molt de compte (podeu fer-ho amb un cúter amb l’ajuda d’un adult).

7. De l’altre extrem del pal hi posarem silicona i enganxarem el tap de plàstic.

8. Tot seguit posarem silicona a la canyeta que tenim posada al filferro i enganxarem aquest últim pal que hem creat al mig. Aquesta serà la barra que fa de llançadora.

9. Ara ja tenim tota l’estructura, només cal col·locar la goma elàstica als talls que hem fet al pal. La posem pels talls i si volem que quedi més fixa li fem una volta, i a continuació passem la resta de goma fins a la base. D’aquesta manera quedarà la goma tensa fent un “triangle”. Si la goma és molt gran, torneu a fer-li una volta perquè quedi el màxim de tensa possible.

10. Ara ja tenim la catapulta feta, només cal comprovar que si posem una boleta de paper dins el tap i li donem impuls, com aquesta boleta surt disparada!

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Fitxa tècnica

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai