Joves pel barri

  • de 12 a 16 anys
  • Aprenentatge i servei
  • Amistat i convivència i Ciutadania compromesa
  • Proposta educativa Barrinem

Descripció

Es tracta d’un projecte d’aprenentatge servei compartit amb l’Institut de Secundària del barri. S’ofereix als alumnes de Batx i Cicles de l’institut una formació al voluntariat i l’oportunitat de fer-ne a l’esplai.

Objectius

– Sensibilitzar-se vers la necessitat educativa dels nens i nenes del barri en el seu temps lliure.

– Comprendre i valorar el treball voluntari en la nostra societat i entorn més proper.

– Comprometre’s i participar activament durant tot el procés.

– Millorar les habilitats i capacitats individuals posant-les al servei dels altres.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Es tracta d’un projecte d’aprenentatge servei compartit amb l’Institut de Secundària del barri. Consisteix en oferir als nois i noies de Batxillerats o Cicles Formatius una doble experiència, estretament vinculada i articulada: una formació específica d’iniciació al voluntariat i un període de voluntariat a l’esplai donant un cop de mà als monitors i monitores en les seves tasques.

Aquesta activitat ens permet reforçar la cohesió social en el barri i, al mateix temps, donar a conèixer a molts joves la possibilitat d’esdevenir voluntaris en la seva comunitat.

L’ACTIVITAT

Fase 0: Definició del projecte: Treball conjunt IES – Esplai per tal de definir el projecte, la seva execució i avaluació.

Fase 1: Presentació del projecte als joves de l’IES: Difusió, xerrades informatives i procés d’inscripció del joves interessats.

Fase 2: Formació dels joves: Curs d’Iniciació al Voluntariat (CIV), que l’esplai imparteix a l’IES, amb els joves interessats. Al final del curs se signa un compromís per a una dedicació concreta.

Fase 3: Pràctiques d’ajudant de monitor: Cada jove o parella de joves ajuda un monitor en una activitat concreta, posant en pràctica el que han après. Cada monitor assumeix el seguiment dels seus joves ajudants i provoca la seva formació permanent a partir de les reflexions individuals i de grup sorgides amb la pràctica.

Fase 4: Avaluació del projecte: Es fa una sortida específica amb els joves que han participat per fer una valoració de tot el procés. A la vegada, es realitza també una avaluació amb el professorat implicat de l’institut.

Consulta el document adjunt al material per conèixer algunes de les experiències gràcies a projectes com aquest.

Material addicional

Edat de 12 a 16 anys
Temàtica Amistat i convivència i Ciutadania compromesa
Tipus Aprenentatge i servei
Projecte Proposta educativa Barrinem
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai