Jo sóc, tu ets

  • de 8 a 12 anys
  • Dinàmica de grup i Joc
  • Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
  • Proposta educativa Mirall

Descripció

Per entendre i acceptar l’altra persona és essencial començar per un mateix/a. Et presentem uns jocs i dinàmiques per conèixer la seva identitat i la dels companys i companyes.

Objectius

  • Iniciar l’autoconeixement tenint en compte el moment evolutiu de l’edat del grup d’infants.
  • Valorar els companys i companyes, i adonar-se del valor del grup.
  • Reflexionar sobre les pròpies capacitats i limitacions.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Per entendre i acceptar l’altra persona és essencial començar per un mateix. Seguint aquesta premissa us presentem una activitat amb un seguit de dinàmiques i jocs per tal de potenciar que cada noi i noia conegui la seva identitat (encara formant-se, és clar) i alhora la dels seus companys i companyes, una oportunitat per cohesionar el nostre grup.

Motivació

Arribarà un missatge en format de notícia breu de successos, on s’explicarà la pèrdua d’un bagul que conté informació molt valuosa. La Janna i el Paco han trobat aquest bagul i ens els cedeixen, sempre i quan es superin les proves per aconseguir la clau. (El bagul conté la fotografia de la persona més important del món).

Activitats

El plantejament de la primera part de la sessió és senzill, durem a terme una sèrie de jocs (proves), i dinàmiques per tal de conèixer-nos millor. En total, seran tres proves.

1. Bingo: Es donarà a cada noi i noia una targeta amb quatre qüestions que cal resoldre. Per exemple:

– Un company/a que va néixer mateix mes que tu.
– Algú que li agradi el color vermell.
– L’amistat significa per a tu…
– Un company/a que porti ulleres.
– Un company/a que conegui a què es dedicava la Frida Kahlo.
– Un company/a que li agradi el bàsquet.
– Un company a qui li agradi el color lila

En un temps determinat (uns 2 o 3 minuts), el grup ha d’aconseguir completar la targeta. Caldrà que vagin signant cada qüestió per verificar-ho.

 

2. Endevina què sóc: Una dinàmica senzilla però eficaç. L’equip presenta uns quants objectes quotidians que podem tenir a l’esplai: un llapis, un estri de cuina, unes tisores, un puzle… els que vulgueu escollir mentre hi hagi una gran varietat. Els presentem un per un i donem la premissa que cada infant ha d’escollir-ne un que el representi i més tard explicar el perquè.

 

3. El gomet: Posem a cada noi o noia un gomet al front, de diferents formes i colors, sense que vegin com és. Un cop tothom el té posat, els deixem actuar lliurement perquè s’agrupin. Normalment, la majoria pregunten als altres que porten al front i es van reunint en petits grups segons el gomet que els hem posat. Un dels nois o noies ha de tenir un gomet diferent a la resta, que no coincideixi amb cap altre. Observem que passa amb ell/a… s’incorpora a algun grup, el deixen sol? A partir d’aquí podem iniciar la reflexió.

OBRIM EL BAGUL!

El noi o la noia a qui li hagi tocat el gomet “diferent” serà l’escollit per obrir el bagul per primera vegada. Abans d’obrir-lo explicarem que conté una foto i tothom haurà d’escriure en un paper qui creu que surt en aquesta foto. Només donarem un parell de pistes: no és un personatge de ficció i actualment està viu.

Un cop s’hagi obert el bagul, podrà contestar les preguntes que tinguin la resta de companys i companyes, sempre amb un “sí” o “no”. Quan l’equip ho consideri canviaran de noi/a i un/a altre/a passarà a obrir el bagul. L’única condició és que ningú no pot dir què ha vist al bagul fins que acabi la dinàmica.

Al fons del bagul hi haurà un mirall amb una nota que dirà: Tu ets el personatge que estàs buscant, ets la persona més meravellosa del món. Mira’t en aquest mirall i repeteix-te a tu mateix: sóc un personatge important, sóc una persona meravellosa i per això valoro a tothom de la mateixa manera.

EL MURAL DE L’AMISTAT

Realitzades totes les dinàmiques entre tots i totes escollirem un mínim de cinc paraules que per a nosaltres representin el sentiment de grup, les actituds necessàries perquè tothom hi tingui un lloc, com acollim els altres, etc.

Un cop triades, preparem un espai amb paper d’embalar i per sorteig ens posarem en parelles. Cada parella tria una paraula i ha de representar-la plàsticament damunt del paper. Ho faran, però, amb algun tipus de limitació:

– Pintar lligant la mà de cada participant.
– Un amb els ulls tancats i l’altre movent-li les mans.
– Un amb els ulls tancats i l’altre guiant-lo amb paraules.

El mural acabat servirà com a reflex del que significa per a nosaltres el grup i l’amistat. Us proposem que aquest mural es pengi a la sala i un cop acabi el curs puguem remirar-ho i veure si canviaríem o afegiríem alguns aspectes.

 

Valoració

Cada una de les activitats proposades en aquesta fitxa ja comporta necessàriament que reservem un espai per a la reflexió. Per això, la dinàmica de les pinyes ens hauria de servir per fer un bon tancament, per compartir els sentiments que han aflorat, per fer cohesió de grup i prendre consciència que cada un de nosaltres és valuós per a un mateix i per als altres.

En rotllana, ens anem passant individualment les pinyes. La verda simbolitzarà allò que pensem que podem aportar al grup. La vermella, allò que caldria millorar perquè la convivència fos més harmònica.

Fitxa tècnica

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Amistat i convivència, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Dinàmica de grup i Joc
Projecte Proposta educativa Mirall
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai