Gimcana pel dret a la vida

  • de 6 a 18 anys
  • Gimcana
  • Drets de l’Infant i Pau i solidaritat
  • Proposta educativa Estima

Descripció

Proposem una gimcana plena d’activitats relacionades amb el dret a la vida. Una gimcana ideal per reivindicar i treballar els drets dels infants.

Objectius

– Prendre consciència dels drets dels infants

– Reivindicar els drets dels infants

– Potenciar la consciència sobre la importància dels drets dels infants

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Aquesta activitat es pot plantejar com una gimcana global o bé realitzar les activitats per separat, segons les necessitats de cada grup d’infants.

DESENVOLUPAMENT

La dinàmica començarà dividint els infants amb petits grups i hauran d’anar seguint un conjunt d’activitats per anar superant els reptes.

A continuació et presentem les diferents activitats:

1. Prova Sostenir la vida

Per “sostenir la vida” les persones es necessiten les unes a les altres. Per simbolitzar la presa de consciència que fem al respecte, realitzarem una dinàmica de treball en equip que requerirà coordinar els nostres moviments i forces per a obtenir un objectiu comú.

Amb un got o un cubell petit col·locat a l’inrevés o bé amb una anella petita (ja sigui de filferro o plàstic tipus malabars o educació física) hi lligarem tants cordills com jugadors/es hi hagi a l’equip. Ens col·loquem en rotllana al voltant d’un pal clavat a terra, cadascú amb el seu fil a la mà.

Seguidament hem d’estirar el fil i crear la tensió necessària per anar desplaçant el got entre tots i totes i aconseguir ficar la punta del pal dins el got o l’anella. Important! Cal limitar el temps per fer la prova i no allargar-se molt.

Es pot escriure un missatge en el got o l’anella tipus: Les persones es necessiten les unes a les altres per viure!

2. Prova l’anella cooperativa

Pots descobrir aquesta activitat al nostre banc de recursos. En aquest cas l’anella simbolitzarà el dret a la vida. Així, mentre l’anella passa de mà en mà sense que ningú es deixi anar, es reforça la idea que el dret a la vida és compartit, com un valor que hem de transmetre, protegir i mantenir en moviment entre tots.

Anella cooperativa

3. Prova Travessar els obstacles que dificulten la vida

Amb cinta adhesiva de pintor podem fabricar un autèntic circuit d’obstacles tipus “làser” en algun passadís o sala de l’esplai o l’escola. Tots els infants hauran d’aconseguir travessar el passadís sense tocar les cintes. En cas que no puguem fer servir un passadís amb cintes, sempre es pot crear un circuit aprofitant les estructures lúdiques de pati o del carrer.

Entremig del circuit hi col·loquem cartells o caixes que representin un obstacle pel dret a la vida (com la pobresa, la violència, la desigualtat, les guerres…). També podem representar obstacles en el camí de les persones de les persones que es troben en situació de migració forçosa, com muntanyes, mars, deserts…

4. Prova de papiroflèxia

Aquesta és una activitat més tranquil·la amb la qual es crearan diferents elements que simbolitzin la vida: un cor, un colom de la pau…

Un símbol per a la Pau

5. Prova cursa de relleus

Es dividiran els infants en equips grans (pot ser per comunitats o per cicles escolars). Establim un gran circuit circular per trams, ja sigui al voltant de l’escola en el cas dels menjadors o del nucli urbà que delimitem, en el cas dels esplais.

Cada equip comptarà amb una persona delegada o representant, ques erà l’encarregada de portar un tros del manifest, en el que la seva comunitat haurà fet una especial aportació. El tram del circuit es pot fer caminant o corrents, però cal que ho faci tot l’equip junt. En arribar al següent tram de circuit li passaran el “relleu” amb el tros de manifest al següent equip i així successivament, de forma que el darrer equip acumularà tots els fragments del manifest en el moment en que arribi al final del recorregut.

Al llarg del circuit poden anar agafant les pancartes que han preparat prèviament durant la setmana.

La prova de relleus finalitzarà en un acte conjunt de lectura del manifest, seguit de la prova final.

6. Prova final

Com a prova final es pot proposar de recrear de forma col·lectiva la paraula VIDA utilitzant els nostres cossos, objectes o qualsevol element que tinguem a l’abast. Posem a prova la nostra creativitat. Un cop acabat, fem una foto del resultat i la compartim a les xarxes socials.

Fitxa tècnica

Edat de 6 a 18 anys
Temàtica Drets de l’Infant i Pau i solidaritat
Tipus Gimcana
Projecte Proposta educativa Estima
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai