Gimcana Menjar Canvia el Món

  • de 3 a 99 anys
  • Gimcana
  • Alimentació, Drets de l’Infant, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Joc de proves per treballar el dret a l’alimentació saludable i sostenible. Activitat vinculada a la campanya #DretalLleure 2021 i a la proposta educativa Menjar Canvia el Món.

Objectius

  • Reivindicar el Dret a l’alimentació saludable i sostenible.
  • Fomentar l’esperit crític.
  • Treball en equip.
  • Estimular la capacitat de lideratge i la participació social de la infància.

Desenvolupament de l'activitat

El 20 de novembre commemorem el dia dels drets de l’infant. En el marc de la proposta educativa Menjar Canvia el Món proposem una acció reivindicativa en l’espai públic (carrers, patis escoles…), protagonitzada pels infants. 

Convidarem la població a participar d’una gimcana per prendre consciència de la importància de garantir el dret a l’alimentació. 

Un cop s’hagin realitzat les proves animarem a les persones participants a representar de forma creativa (amb caixes, roba, cadena humana, etc), el logotip de la proposta educativa Menjar Canvia el Món. 

Aquí teniu un recull de proves per muntar la gimcana. Penseu a compartir-les amb els infants a fi de repensa-les conjuntament. És molt important comptar amb la seva participació al llarg de tot el procés de creació de la gimcana: en el disseny i conducció de les proves.

 

Proves

Cada infant que participi de la gimcana pot tenir una targeta ambientada en un menú de menjars en el que es recullen les proves de forma numerada.  Al finalitzar cada prova proposem que expressin artísticament el que han après o sentit (una paraula, un dibuix). Aquest “menú” es pot enganxar en un mur de cartró o mural perquè sigui visible per a tothom.

Entrants

L’origen dels aliments: Conèixer els avantatges de comprar al comerç local i els aliments de proximitat.  Treballar el consum responsable i sostenible. Aprendre a ser responsables de la nostra compra. En aquesta activitat podeu aprofitar qualsevol de les dinàmiques que us vam presentar en el primer plat de les activitats prèvies, com per exemple: els aliments viatgers, aliments de proximitat i aliments llunyans, el paper de diari, etc.

Paisatge Alimentari: els infants hauran de reflectir a través d’un collage l’origen dels aliments d’algunes receptes. Per exemple una truita de patates: ous- gallines, patata- hort, oli- olives-olivera, etc.

El transport de la pinya: Es divideix el grup en tres equips i a cada equip se li dona una pinya gran (la idea és no jugar amb el menjar, simularem amb una pilota o qualsevol altre objecte que és una pinya). Caldrà que facin relleus amb la pinya; ara bé, el recorregut serà d’una llargada diferent. El primer equip tindrà una distància del recorregut de trenta metres i podrà transportar la pinya amb l’avantbraç. La distància per al segon serà de deu metres i podrà transportar la pastanaga amb el coll. Finalment, la distància del tercer serà de cinc metres i podrà transportar la pinya amb els genolls. Qui ha trigat més? Quin infant ha estat més ràpid? Qui ho ha tingut més fàcil? Per què? Sabeu d’on provenen els aliments que mengeu? Els productes que procedeixen de milers de quilòmetres poden estar igual de frescos? Es poden malmetre?

També podem explicar als infants que la pinya és una de les nostres fruites preferides i que té moltes propietats beneficioses per al nostre organisme. Però segurament no sabreu que el cultiu de la pinya i la feina a les plantacions és molt feixuga i exposa a la persona treballadora a unes condicions ambientals i laborals molt àrdues, així com a nombrosos productes químics utilitzats com a pesticides.

 

Primer plat

Aliments amb papiroflèxia: En la nostra gimcana no podia faltar una activitat de papiroflèxia per portar-nos a casa uns aliments ben originals i creatius.

Cada gota compta – L’aigua és salut: Amb aquesta activitat volem reflexionar sobre el valor de l’aigua i pensar com protegir aquest recurs essencial per a la vida. El grup es divideix en cinc equips. L’objectiu és transportar tota l’aigua que hi ha en una ampolla, galleda, recipient, etc., fins a l’altra banda del camp de joc sense que en caigui ni una gota. El transport de l’aigua es fa mitjançant una esponja. Guanya l’equip que aconsegueixi dur a l’altra banda del camp de joc el màxim d’aigua. Quanta aigua ens ha caigut? Quin és el moment en què hem perdut més aigua: en treure-la del recipient, en el transport, a l’arribada…? Quina importància té l’aigua per a la vostra llar i la vostra vida familiar, el vostre mitjà de vida, les vostres pràctiques culturals, el vostre benestar i el vostre entorn local?

Pels més grans podeu fer aquesta versió del joc: es divideix el grup en dos equips. L’objectiu és canviar tota l’aigua d’un recipient a un altre sense malgastar-ne. Aquest canvi es farà utilitzant xeringues i fent punteria d’un cubell a l’altre. Guanyarà l’equip que aconsegueixi canviar el màxim d’aigua possible, no el que ho faci més ràpid. Hem malbaratat molta aigua? L’equip que ho ha fet més ràpid és el que ha malbaratat més aigua? Per què? Quina importància té l’aigua per a la vostra llar i la vostra vida familiar, el vostre mitjà de vida, les vostres pràctiques culturals, el vostre benestar i el vostre entorn local?

En aquest enllaç podeu trobar alguna activitat més.

Per a finalitzar podem fer una dansa de la pluja, un ball cerimonial que s’interpreta per invocar la pluja i assegurar la protecció de la collita. Existeixen moltes versions de la dansa de la pluja en diferents cultures. Aquí teniu alguna proposta: Dansa de la Pluja/ Dansa de la pluja – La Belluga (Videolyric Oficial)

 

Segon plat

De la taula no cau res – Malbaratament alimentari:   reflexionem entorn el menjar que és llença i la importància que té no malbaratar els aliments. Els nens i nenes s’agrupen en petits grups de quatre a sis persones. Es dona a cada grup una tela (que simbolitza unes estovalles d’una taula) i dos objectes que no es trenquin (per exemple, pilotes petites de ping-pong, fruits d’arbres del pati, fustes o pedres petites…), que se situen al mig de la tela. La finalitat del joc és que cada grup es desplaci d’un lloc a un altre fent saltar els objectes amb la tela al més amunt possible sense que caiguin a terra. El joc es pot anar complicant donant més objectes a cada grup. Quants objectes ens han caigut? Quants objectes som capaços de llençar amb la tela i recollir-los sense que en caigui cap? Quant menjar llenceu a casa? Què feu amb el menjar que no es menja? El reaprofiteu?

 

Les postres

Sucres afegits: En aquesta activitat proposem fer un joc per saber quan de sucre s’amaga en els productes industrials. Tindrem fotografies de productes que els infants i joves normalment consumeixen i per altra banda, tindrem tarrons de sucre o bossetes amb sucre que hauran d’anar relacionant la imatge amb el nivell de sucre. Això ens ajudarà a descobrir quant de sucre tenen els productes que mengem. Podem utilitzar les fotos de https://www.sinazucar.org/ , fetes pel fotògraf Antonio R. Estrada.

Després d’això podem reflexionar entorn el sucre; un aliment habitual en qualsevol dieta actual i també un dels més perjudicials si es consumeix en excés. Només amb un cop d’ull, podran veure la quantitat desorbitada de sucre present en molts productes industrials, fins i tot els que es venen com a sans, naturals, light o específics per a nens i bebès. L’ideal són 25 grams de sucre al dia (quantitat màxima). Des de l’OMS es recomana limitar el consum de sucre afegit a menys del 10% de la ingesta calòrica total, tant per a adults com per als infants.

Podem acabar l’activitat mostrant altres aliments que poden endolcir de forma saludable: canyella, panses, orellanes o fruites madures.

 

Prova final

La Piràmide de salut planetària: Els infants,  al finalitzar cada prova de la gimcana, hauran rebut uns lots d’aliments que hauran de col·locar en la piràmide alimentària que tindrem representada en aquesta prova.  Un cop els han col·locat correctament, l’equip educatiu que dinamitza l’activitat traurà alguns dels aliments que pels infants es considerarien imprescindibles en la seva alimentació i els preguntarà que els sembla aquesta opció. Amb això volem fer reflexionar als infants que no tots els nens i nenes tenen accés a una alimentació sana i equilibrada i que en molts països no poden accedir a molts dels aliments que per a nosaltres són molt habituals en els nostres àpats. Aquí tens el document de la Piràmide. (*nota informativa: GEH = Gasos d’Efecte Hivernacle).

 

Representem el logotip-lema Menjar Canvia el Món: entre totes les persones participants construirem el logotip de la proposta educativa. Siguem ben creatives. Una altra opció és tenir-lo preparat prèviament, a partir d’una construcció amb caixes de cartró. Cada grup que finalitzi la gimcana girarà una caixa i de mica en mica s’anirà descobrint el logotip.

 

Fitxa tècnica

Edat de 3 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Drets de l’Infant, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Gimcana
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai