Festival de Terrastranya

  • de 3 a 8 anys
  • Dinàmica de grup
  • Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Participació i Democràcia
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Hem triat fer aquest petit projecte dins de l’esplai per poder treballar la relació entre diferents grups d’edat i la identificació i el sentiment de pertinença dels nois i noies a l’esplai.

Objectius

  • Iniciar-se en l’autogestió d’un petit projecte.
  • Assumir certes tasques i responsabilitats relacionades amb el projecte.
  • Treballar la relació i la participació amb altres grups de l’esplai.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Després d’haver estat treballant durant tot el curs activitats relacionades amb l’autonomia personal, la participació i l’autogestió és el moment de què el grup de petits mostri tot allò que ha après i participi en la creació de la seva mostra d’activitats.

Organitzarem el festival de Terrastranya, on farem un petit tast de tot el que hem fet amb l’Osvald i els set animalons i farem partícips a la resta d’infants de l’esplai i les famílies.

Hem triat fer aquest petit projecte dins de l’esplai per poder treballar la relació entre diferents grups d’edat i la identificació i el sentiment de pertinença dels nois i noies a l’esplai.

MOTIVACIÓ

Les petjades

En arribar a l’esplai ens trobem la nostra sala tota plena de petites petjades de colors. Un cop les hem vist, apareix l’Osvald i ens explica que són de les pucetes coloraines, uns petits animalons que donen color a tot el que toquen.

Vinculació amb el Centre d’Interès

Les pucetes coloraines són les encarregades de posar color i creativitat al Festival de Terrastranya, una festa que es realitza a l’illa amb un munt d’activitats per passar-s’ho d’allò més bé. Tot i ser molt petites els agrada gestionar grans projectes. Per això, un cop a l’any preparen aquest festival, el qual tots els animalons estan esperant amb moltes ganes, perquè fan activitats molt diverses i divertides. Elles ens ajudaran a organitzar la festa i ens aniran deixant notes per proposar-nos què podem fer.

Aquestes, juntament amb l’Osvald, ens proposen que després de tot un curs, en el que hem treballat accions participatives al nostre propi grup, al nostre barri… és hora de fer un petit projecte on mostrarem a la resta de companys i companyes de l’esplai i a les famílies, les nostres petites transformacions i les eines de participació que hem utilitzat. Per això, ens suggereixen la idea de fer el nostre propi Festival de Terrastranya a l’esplai, com a cloenda del curs i per agrair als animalons tot el que ens han ensenyat i que comprovin que hem après molt d’ells i elles.

Començarem l’activitat recuperant una activitat del bagul de les emocions, en aquets cas serà la caixa màgica, on treballarem el propi autoconcepte i el concepte que la resta de companys i companyes tenen de nosaltres. Així treballarem un cop més l’autoestima, per reforçar-la i que el grup d’infants estigui engrescat per participar i fer el seu propi petit projecte.

ACTIVITATS

Festival Terraestranya

El Festival de Terrastranya serà la cloenda de tota la feina feta durant el curs, ens encarregarem de estionar i organitzar la mostra d’activitats del grup de petits, per fer partícips a les famílies i a la resta de grups de tot allò que hem fet.

Gestionar un petit projecte implica treballar certes premisses amb els infants: organització, assumir tasques i responsabilitats, treball en equip,… Aquests són aspectes que durant tot el curs hem estat treballant intrínsecament en les diverses activitats i a l’assemblea amb els nostres infants.

Com en el grup de petits ens trobem amb diverses edats, el festival de Terrastranya és un bon moment per treballar la interrelació entre els infants de 3-8 anys. Així que aprofitarem aquesta diferència d’edat perquè els més grans del grup adquireixin certes responsabilitats envers els més petits i es preparin pel possible canvi de secció del curs vinent. Per tant, els infants de 7-8 anys seran els encarregats de portar la batuta en aquest festival de Terrastranya.

Per preparar una bona mostra és indispensable organitzar-se molt bé i prendre una sèrie de decisions; i què millor que l’assemblea per portar tot això a terme. Primerament, ens reunirem per grups d’edat i després farem una assemblea de secció, on aniran dos representants de cada grup d’edat i acabaran de definir el festival, i tota la feina que s’ha de portar a terme.

Assemblea de secció

Entre els temes que caldrà parlar i arribar a acords destaquem:

– Quines activitats volem mostrar
-ƒ Quan inaugurarem
ƒ- Com distribuirem la feina (grups/comissions)
ƒ- Com impliquem a la resta de grups de l’esplai
-ƒ Quines actuacions farem

Activitats

La idea principal és fer una mostra de tota la feina que hem fet durant el curs relacionada amb cadascun dels personatges que ens han visitat. Per exemple:

La Gronxadrila. Recepta de la felicitat. Els mostrarem els nostres moments de felicitat a la resta de grups de l’esplai, amb el mural que vàrem fer per recollir-ho i els convidarem a crear la seva pròpia recepta.

En Quelus. El Pal de pluja i la màquina dels desitjos han estat dos elements indispensables en el
nostre dia a dia. Proposarem a la resta de grups crear el seu propi pal de pluja per funcionar millor com a grup i deixar els seus desitjos en la nostra màquina.

La Tapuka. Com que ja sabem fer una motxilla per marxar de colònies o d’excursió, els hi mostrarem als nostres companys i companyes i a les nostres famílies. A més, els proposarem fer la seva motxilla per veure si en saben fer-ho i si no és així els hi donarem les indicacions pertinents.

Les pucetes coloraines. Les pucetes donen color i alegria allò que toquen, per això tothom podrà maquillar-se ell mateix o amb l’ajuda d’un company per posar coloraines al festival. I a més a més, amb l’ajuda de les pucetes prepararem una petita actuació pel Festival, i convidarem a la resta de grups a què ells també en preparin una.

La Cagadubtes. Amb el cagadubtes hem conegut altres cultures i hem fet un recull de tot el que hem après en un petit conte que regalarem a l’Osvald i als animalons. Exposarem el nostre conte als nostres companys i companyes de l’esplai perquè vegin tot allò que hem après i n’aprenguin tant com nosaltres.

L’Adobahotot. Després d’haver fet la nostra petita transformació social en els parcs del barri o població, exposarem les maquetes, dibuixos, fotografies del nostre parc ideal.

En Picot. Mostrarem les accions que hem fet al medi ambient.

Grups de treball

Les pucetes ens expliquen que elles s’organitzen en grups de treball i ens proposen que nosaltres, també, ho fem així. Els infants de 6-8 anys podem assumir responsabilitats més complexes, en aquest cas l’equip educatiu pot repartir les feines en funció del grup i de les característiques dels nens i nenes. Recordeu que com a monitors i monitores haurem d’acompanyar, dirigir i fer un seguiment de les comissions. Hi haurà com a mínim un membre de l’equip educatiu en cada comissió. Us proposem algunes possibles comissions:

– Grup/Comissió d’ambientació- definiran l’ambientació de la festa. Podem ambientar el festival
amb elements de l’illa com el volcà Avipera, l’Arbre Núvol, els dibuixos dels 7 animalons despistats…

– Grup/Comissió d’organització- definiran allò que volem mostrar a la resta de grups de l’esplai i famílies. També seran els encarregats de decidir qui presenta el festival, quina actuació farem com a grup…

– Grup/ Comissió d’informació – seran els encarregats d’establir la relació amb la resta de grups de l’esplai i explicar-los allò que farem i demanar-los la seva col·laboració. Per donar a conèixer el Festival, farem un petit cartell per convidar a tothom a venir i participar-hi.

– Grup/ Comissió de material- seran els encarregats del material que necessitem pel festival. Si hem de fer compres podem anar a les botigues/comerços que hem conegut durant l’exploració al barri.

– Grup/ Comissió de la festa- s’encarregaran d’escollir la música de la festa, i de les actuacions que faran els grups. El festival pot ser un bon moment perquè els nens i nenes de l’esplai facin una mostra dels diversos tallers i activitats que s’han fet durant el curs (per exemple si fem un taller de teatre, doncs podem aprofitar el festival per fer la mostra per les famílies i nens i nenes de l’esplai). També seran els encarregats d’acompanyar i donar petites instruccions als presentadors del festival. Per exemple, s’encarregaran d’establir l’ordre d’actuació.

Un cop tenim tot això preparat ens hem de posar mans a la feina. Engrescar als infants a participar i a gaudir del Festival de Terrastranya!

POSAR ATENCIÓ ALS ASPECTES SEGÜENTS

– Cada entitat en funció de les activitats que realitza durant el curs podrà adaptar el festival de Terrastranya.

– Cal recordar que són nens i nenes petits que no estan gaires acostumats a assumir responsabilitats d’aquests tipus, així que haurem d’estar ajudant-los i reforçar tot allò que fan bé, i deixar més de banda els petits errors.

– Haurem de fer un treball conjunt amb la resta de grups de l’esplai perquè estiguin engrescats a participar en la mostra de la feina feta durant el curs del grup de petits.

 

Valoració

Per finalitzar l’activitat haurem de fer la valoració diària, eina que ens serveix per valorar com anat el dia, com ens hem sentit, que hem après… Seurem en rotllana i els infants seran els protagonistes. Haurem d’escoltar i respectar les opinions de tots els companys. Per valorar podem utilitzar els elements de l’assemblea de Terrastranya, com per exemple el llenguatge o el pal de pluja.

Ens fixarem tant en els aprenentatges que hem fet, com en el desenvolupament de les sessions. És a dir, valorarem com ha anat el festival, si tothom ha assumit les tasques que tenien establertes, si hem treballat bé en grup, si aquesta responsabilitats ens ha portat neguits…; però no deixarem de valorar si el nostre comportament durant el desenvolupament de l’activitat ha estat correcte i si ens hem sentit a gust.

Tanquem amb una assemblea de la secció

Un cop finalitzat el Festival, es tornaran a trobar els integrants de l’assemblea de secció per valorar com anat el festival, si s’han assumit les expectatives que teníem, si s’han portat a terme les tasques establertes, si cal millorar algun aspecte, si hem treballat en grup,…

Edat de 3 a 8 anys
Temàtica Amistat i convivència, Ciutadania compromesa, i Participació i Democràcia
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai