Fem germinals per a l'amanida

  • de 10 a 99 anys
  • Experiment científic i Recepta
  • Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Els germinats són molt nutritius, tenen moltes vitamines i ens donaran molta energia! Els heu provat mai? Sabíeu que són força fàcils de preparar a partir de les llavors adients? Ho podeu fer a casa!

Objectius

  • Conèixer les llavors i el procés de germinació.
  • Conèixer diferents espècies que germinen amb facilitat.
  • Aprendre a preparar els nostres propis germinats per enriquir les amanides.
  • Descobrir el gust per la cuina i les amanides.

Desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Els germinats són una gran font de vitamines i minerals, aporten vitalitat, reforcen el sistema digestiu i immunitari, i tenen una acció depurativa… I el millor és que els podem preparar amb un procés força senzill.

Aquesta és una activitat molt interessant i enriquidora per fer amb grups de grans i joves, per aprendre a valorar i a degustar amanides de diferents colors i textures i entendre el procés de la germinació de les llavors. D’aquesta manera, aprofundim en l’educació per l’alimentació saludable i sostenible.

Com preparar els germinats

Aquí podeu veure el procés en vídeo: https://cases.fundesplai.org/blog/receptes/com-fer-germinats-a-casa/

Material:

  • Pots de vidre
  • Llavors de diferents tipus: llenties, cigrons, quinoa, soja, azuquis, xia, lli, ceba, remolatxa, rave, fonoll, bròquil, col llombarda, etc. (molt millor si són de cultiu ecològic).
  • Gomes elàstiques
  • Gases

Preparació:

1. Posem en remull durant una nit una quantitat petita de llavors, cereals o llegums (una culleradeta).

2. L’endemà llencem l’aigua i col·loquem l’aliment dins d’un pot de vidre de boca ampla (hem de poder-hi posar la mà per treure els germinats que creixeran al fons).

3. Omplim d’aigua el pot un dit per sobre de les llavors i tapem la boca del pot amb una gasa i una goma de pollastre. Bolquem el pot per treure’n l’aigua (han de quedar humits, però no negats d’aigua) i els deixem reposar dins la nit, quan repetirem l’operació de regar-los.

4. Hem de continuar regant i canviant l’aigua dos cops al dia, durant 3 o 4 dies. El pot el deixarem sempre en un racó fosc de la cuina, sense llum directa del sol.

A cuinar i degustar!

Quan hagin passat els 3-5 dies de procés de germinació ja podem fer servir els germinats per enriquir les nostres amanides, entrepans i altres receptes.

– Entrenem la nostra creativitat fent un taller de cuina freda per fer receptes amb els nostres germinats.

– Provem de fer diverses combinacions de color, gust,…

– Quins són els germinats que més ens agraden?

– Coneixem els beneficis per a la salut dels germinats? Són diferents en funció del tipus de llavor? Podem fer una mica de cerca d’informació per entendre que afegir-los a les amanides és una idea molt saludable.

– Ens atrevim a transmetre tot el que hem après a les famílies i contagiar-los la passió pels germinats?

MÉS INFORMACIÓ

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa MENJAR CANVIA EL MÓN i queda recollida en la nostra guia pràctica de l’hort ecològic i educatiu on podràs seguir, pas a pas, com crear un hort.

Podeu conèixer més sobre els germinats aquí:

Capítol 8 del llibre L’hort escolar ecològic. Montse Escutia. Editorial Graó (a partir de la pàgina 246). Aquest capítol està dedicat a la llavor i la germinació. Hi trobareu activitats molt xules per fer a partir de llavors.

Fitxa tècnica

Edat de 10 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Hort, i Sostenibilitat
Tipus Experiment científic i Recepta
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai