Excursió a Sant Martí Sarroca

  • de 8 a 12 anys
  • Excursió
  • Ciutadania compromesa, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Àgora

Descripció

Proposem una excursió ideal per als infants d’entre 8 i 12 anys per descobrir l’entorn de Sant Martí Sarroca. Anar d’excursió permet fomentar el contacte amb la natura i ampliar el coneixement del medi que ens envolta.

ATENCIÓ: aquesta ruta es va descriure l’any 2012. Assegura’t del seu estat actual abans de fer-la!

Objectius

  • Descobrir la importància dels arbres de la nostra cultura.
  • Conèixer les característiques i elements d’una ciutat medieval com: l’església, el mercat i el castell.
  • Reforçar les actituds positives vers l’entorn natural.
  • Reconèixer la diferent vegetació i paisatge que ofereix la zona.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

PRESENTACIÓ

Amb el centre d’interès que proposem, el coneixement del sistema i l’estructura social és molt important, però també el contacte amb la natura i amb les zones més naturals com són els paisatges feréstecs. Els nois i noies amb les excursions poden experimentar en primera persona la solidaritat envers la natura i aprendre a respectar els entorns naturals i la fauna i flora d’aquests espais.

Aquesta proposta dóna l’oportunitat als infants de conèixer l’organització i elements d’una antiga ciutat medieval. A més, podem conèixer les feines agrícoles, envoltats d’un entorn rural i de muntanya que permetrà despertar la curiositat cap a la cura i conservació d’aquests entorns.

MOTIVACIÓ

L’excursió que presentem està relacionada amb el departament EstimoLaTerra en el qual es fa referència al medi ambient. En aquest sentit, en el plafó de notícies poden aparèixer esdeveniments de l’estil: “Comença a haver-hi força contaminació dins la tassa, ja que cada cop hi ha menys zones de bosc i arbres”.

ACTIVITATS

Amb aquesta activitat us plantegem una excursió a Sant Martí de Sarroca, que permet combinar la visita a l’església, el castell i, en general, al conjunt històric del poble, amb l’entorn natural i el paisatge de camps de vinya i horta.

Amb aquesta sortida podrem conèixer com era un conjunt medieval, ja que l’itinerari ens permet descobrir els tres elements característics com són: el castell, l’església a part alta de la muntanya, el poble en la part baixa, a recer del castell i a l’abast de les feines agrícoles. Sant Martí de Sarroca està situat a la comarca de l’Alt Penedès, que es caracteritza pel cultiu de la vinya i la vegetació natural de la zona. Està formada per alzinars amb marfull que donen ombra i zones fresques i amb una prioritat de pi blanc.

Així doncs, aquesta dona ens dóna l’oportunitat de tractar diferents temes relacionats amb el medi ambient i el contacte directe amb la natura. A més d’endinsar-nos en l’organització social que hi havia en l’època medieval, cosa que ens pot ajudar a construir la nostra civilització.

DADES TÈCNIQUES

Itinerari: del castell a les vinyes

Localització: Sant Martí Sarroca, Serra de la Llacuna, Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Com arribar-hi: Renfe. Línia 4: estació Vilafranca del Penedès (queda a 9 km del punt de partida). Transport privat. Carretera BV-2121 des de Vilafranca del Penedès fins a Sant Martí de Sarroca.

Telèfons i webs:
Ajuntament de Sant Martí Sarroca Contactar – Sant Martí Sarroca (santmartisarroca.cat)
Consell Comarcal de l’Alt Penedès Consell Comarcal de l’Alt Penedès (ccapenedes.cat)

Punt de partida: Sant Martí Sarroca

Desnivell i durada: L’itinerari és força planer, amb uns 40m de desnivell. La durada és d’unes tres hores i mitja, sense comptar les aturades. L’anada i tornada es fan a peu pel mateix camí, però es poden escurçar amb vehicle privat.

RECORREGUT

– Sant Martí Sarroca (280m)
Al costat de l’Ajuntament del poble de Sant Martí Sarroca trobem el xamfrà entre els carrers Bosquet i Llobregat. Passem una tanca de xiprers a l’esquerra i seguim avall. El camí puja i passa entre cases fons a la carretera que va cap al castell. De seguida enfilem unes escales que ens duran al conjunt monumental.

– Castell i església de Santa Maria (320m)
Visitem el castell, el Museu Municipal i, al costat seu, l’església. Formen un conjunt monumental molt interessant, tant per les boniques finestres i dependències del castell de Sant Martí Sarroca, del segle X, com per l’església o basílica romànica de Santa Maria, del segle XIII, catalogats com a monuments històrics-artístics d’interès nacional. Després de la visita baixem pocs metres per la carretera fins al carrer de la Creu. D’aquí tornem a la carretera fons al carrer de la Font de la Salut. Seguim el camí vorejant una casa i ens trobem amb marques de petit recorregut (blanques i grogues) que anirem seguint un bon tros. Seguim la riera de Pontons per l’esquerra fons a creuar-la, i arribarem en pocs metres a la Font de la Salut.

– Font de la Salut
Actualment, està bastant descuidada. Seguim per un corriol que desemboca a un camí que transcorre per la solana per la part posterior del castell entre pins i alzines. El torrent presenta resta evidents de les últimes avingudes voregem uns camps i ens apropem al cementiri.

– Cruïlla del cementiri
Seguim les marques del PR fins al primer trencall a la dreta per un camí de terra. Abandonem les marques i passem entre vinyes fins a una pista asfaltada i estreta, que seguim cap a la dreta una llarga estona, entre camps de vinyes, cellers i alguna casa. Passem Can Ravell (Torres) i mantenim la mateixa direcció fins al segon trencall a l’esquerra. A partir d’aquí seguim la direcció d’aquesta via fins a arribar al Celler Rovellats.

– Can Rovellats (260m)
Aquesta aproximació al celler es pot fer a peu o en cotxe, ja que és una pista estreta i asfaltada en bon estat. Aprofitarem per visitar la masia, l’església, els jardins de la casa i el celler, on ens ensenyaran el procés d’elaboració del vi i del cava. La tornada la farem pel mateix camí fins al poble.

POSAR ATENCIÓ ALS SEGÜENTS RECURSOS

– En funció del vostre grup d’infants valoreu el recorregut de l’excursió.

– Caldria preparar jocs i activitats a fer durant l’excursió.

– Podem trobar més dades d’interès sobre l’excursió en Explorar Catalunya.

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Excursionisme, Natura, i Sostenibilitat
Tipus Excursió
Projecte Proposta educativa Àgora
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai