Endevina quants anys viuré

  • de 6 a 99 anys
  • Dinàmica de grup
  • Alimentació, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta Educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Joc per descobrir quants anys poden arribar a conservar-se a la natura determinats residus relacionats amb el sistema alimentari. Perquè tot allò que no reciclem perjudica la natura i a tots els éssers vius que hi habiten.

Objectius

  • Descobrir el temps que triga en descompondre’s el material que utilitzem de forma quotidiana a la natura.
  • Ser conscient de l’impacte que suposa per a la natura.
  • Promoure hàbits de consum i reciclatge sostenibles.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Quants envasos es consumeixen diàriament relacionats amb els ultraprocessats i els sistema alimentari en general. Molts! Masses! A més del cost energètic i ambiental de produir o reciclar els envasos, no tots ells van a parar al circuit de reciclatge i es perden en abocadors o directament  a la natura.

El temps de degradació dels residus en el medi natural si no els reciclem correctament és molt variable. A través d’aquest joc descobrirem quants anys poden arribar a conservar-se a la natura determinats residus relacionats amb el sistema alimentari.

Algunes dades

1.Trossos de poma: 1 mes.

2.Pela de plàtan: entre 4 i 7 mesos.

3.Pela de taronja: 6 mesos.

4.Paper: entre 2 i 5 mesos.

5.Cartró: 1 any.

6.Xiclet: 5 anys.

7.Llaunes de beguda: 10 anys ·

8.Tetrabrik: 30 anys.

9.Ampolla de vidre: al voltant de 4.000 anys.

10.Bossa de plàstic: 150 i 300 anys.

11.Ampolla de plàstic: al voltant de 500 anys.

12.Paper d’alumini: al voltant 10 anys.

Presentem l’activitat amb la tècnica Breakout

Un breakout educatiu és una activitat de gamificació molt similar als coneguts “escape room” on les persones participants tenen una missió a resoldre a través d’una experiència d’aprenentatge immersiva i motivadora. 

El repte serà obrir o desbloquejar els cadenats d’una caixa tancada resolent una o diverses endevinalles i/o proves. Per això utilitzarem les dades d’informació sobre el temps de degradació dels diferents residus i obtindrem els codis secrets que obren un o diversos cadenats (es poden posar tant com es vulguin i aprofitar per treballar el repte associant un cadenat a diferents grups). 

Exemple d’endevinales: Relacioneu cada envàs i la seva pista amb l’època que li correspon utilitzant com a referència els anys de degradació que necessiten. 

Un cop els tingueu posats en ordre cronològic, agafeu la primera inicial  dels noms dels quatre indrets que hi ha a les pistes seguint aquest ordre i tindreu la combinació del candau.  

 

Envàs i pista  Any 
 

El refresc d’aquesta llauna d’alumini se l’haurien pres per a celebrar la fi de la 2a guerra mundial a Londres.  

1945 

(entre 50 i 70 anys) 

 

Aquesta ampolla de vidre es va utilitzar per a posar-hi el vi cultivat a terres americanes que tots just s’acaben de descobrir on ara ubicaríem Califòrnia.  

1492 

(uns 500 anys) 

Aquesta ampolla de plàstic la va deixar aquí una líder asteca després d’assentar-se al llac Texcoco  1325 

(uns 700 anys) 

  

En aquest envàs de poliestirè hi havia un entrepà que es va menjar Harald Hardraade, el víking que va liderar l’intent frustrat d’envair Anglaterra. Amb aquesta batalla es considera que es dona la fi de l’era vikinga. 

1066 

(1000 anys aproximadament o més) 

​​A la capsa misteriosa podem trobar material per fabricar algun element reutilitzable com per exemple una samarreta vella que més endavant transformarem en una bosseta del menjar. Veieu l’activitat “De Samarreta a Bosseta”.

Observacions

Vols saber més? fes una ullada a l’exposició Reduïm els residus de la Diputació.

I recorda que pots visitar  l’Exposició Menja, Actua, Impacta de Fundesplai per conèixer moltes coses sobre el sistema agroalimentari.

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta Educativa Menjar Canvia el món
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai