Endevina quants anys viuré

  • de 6 a 99 anys
  • Dinàmica de grup
  • Alimentació, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Menjar Canvia el món

Descripció

Joc per descobrir quants anys poden arribar a conservar-se a la natura determinats residus relacionats amb el sistema alimentari. Perquè tot allò que no reciclem perjudica la natura i a tots els éssers vius que hi habiten.

Objectius

  • Descobrir el temps que triga en descompondre’s el material que utilitzem de forma quotidiana a la natura.
  • Ser conscient de l’impacte que suposa per a la natura.
  • Promoure hàbits de consum i reciclatge sostenibles.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Quants envasos es consumeixen diàriament relacionats amb els ultraprocessats i els sistema alimentari en general. Molts! Masses! A més del cost energètic i ambiental de produir o reciclar els envasos, no tots ells van a parar al circuit de reciclatge i es perden en abocadors o directament  a la natura.

El temps de degradació dels residus en el medi natural si no els reciclem correctament és molt variable. A través d’aquest joc descobrirem quants anys poden arribar a conservar-se a la natura determinats residus relacionats amb el sistema alimentari.

Algunes dades

1.Trossos de poma: 1 mes.

2.Pela de plàtan: entre 4 i 7 mesos.

3.Pela de taronja: 6 mesos.

4.Paper: entre 2 i 5 mesos.

5.Cartró: 1 any.

6.Xiclet: 5 anys.

7.Llaunes de beguda: 10 anys ·

8.Tetrabrik: 30 anys.

9.Ampolla de vidre: al voltant de 4.000 anys.

10.Bossa de plàstic: 150 i 300 anys.

11.Ampolla de plàstic: al voltant de 500 anys.

12.Paper d’alumini: al voltant 10 anys.

Presentem l’activitat amb la tècnica Breakout

Un breakout educatiu és una activitat de gamificació molt similar als coneguts “escape room” on les persones participants tenen una missió a resoldre a través d’una experiència d’aprenentatge immersiva i motivadora. 

El repte serà obrir o desbloquejar els cadenats d’una caixa tancada resolent una o diverses endevinalles i/o proves. Per això utilitzarem les dades d’informació sobre el temps de degradació dels diferents residus i obtindrem els codis secrets que obren un o diversos cadenats (es poden posar tant com es vulguin i aprofitar per treballar el repte associant un cadenat a diferents grups). 

Exemple d’endevinales: Relacioneu cada envàs i la seva pista amb l’època que li correspon utilitzant com a referència els anys de degradació que necessiten. 

Un cop els tingueu posats en ordre cronològic, agafeu la primera inicial dels noms dels quatre indrets que hi ha a les pistes seguint aquest ordre i tindreu la combinació del candau.  

Vegeu la taula en la imatge adjunta.

​​A la capsa misteriosa podem trobar material per fabricar algun element reutilitzable com per exemple una samarreta vella que més endavant transformarem en una bosseta del menjar. Veieu l’activitat “De Samarreta a Bosseta”.

Vols saber més? fes una ullada a l’exposició Reduïm els residus de la Diputació.

I recorda que pots visitar  l’Exposició Menja, Actua, Impacta de Fundesplai per conèixer moltes coses sobre el sistema agroalimentari.

Material addicional

Edat de 6 a 99 anys
Temàtica Alimentació, Natura, Reciclatge i residus, i Sostenibilitat
Tipus Dinàmica de grup
Projecte Proposta educativa Menjar Canvia el món
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai