El joc de la Vila de Sasserra

 • de 9 a 12 anys
 • Joc, Joc de simulació, i Joc de taula
 • Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
 • Proposta educativa enCORatja't

Descripció

A partir de la llegenda de Les Bruixes de Sasserra, que també trobareu al Llibre Màgic, i d’un joc de rol amb diferents personatges, empatitzarem amb les “Bruixes” i la sensació d’indefensió davant de les acusacions.

Objectius

 • Empatitzar amb les Bruixes, amb la sensació d’indefensió davant del fenomen de culpabilització popular a partir de conjectures i acusacions.
 • Reivindicar la voluntat sanadora i de cura de les Bruixes.
 • Aprendre a argumentar, convèncer, decidir i debatre en grup.
 • Treballar la comunicació entre els i les jugadores.

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Activitat relacionada amb el projecte ABRACADABRA…Dona esCORatjada!!

 

L’activitat està ambientada en la llegenda de Les Bruixes de Sasserra, que també trobareu al Llibre Màgic .

Per començar l’activitat tot el grup es posa en cercle, menys una persona que farà el paper de Narrador@ (monitor@) i que repartirà a cadascú una carta de personatge (amb la seva descripció i els seus propis objectius), i que hauran de mantenir en secret al llarg de la partida, deixant-la cap per vall davant seu.

Abans d’iniciar la 1ª nit a la Vila de Sasserra serà necessari que entre tot@s es posin d’acord per triar, per majoria, al Bisbe, que tindrà un vot que val doble a l’hora d’acusar a algú de bruixa. Si aquest@ jugador@ mor, haurà de decidir qui serà el seu successor.

El/la narrador@ anunciarà que “es fa de nit a la Vila de Sasserra” i tot@s els/les jugador@s han de tancar els ulls. En aquell moment, durant la nit, el/la narrador@ anirà despertant als diferents personatges en un ordre concret, per a que realitzin les seves accions, mentre la resta tanquen els ulls (primer la trementinaire, després els mercenaris i finalment les bruixes).

Quan tot@s hagin acabat, el/la narrador@ anunciarà que “ja és de dia a la Vila de Sasserra i…” i explicarà què ha succeït: qui ha mort o quins efectes s’han produït. Llavors els/les jugador@s que han sobreviscut hauran de debatre per a eliminar a qui pensin que pot ser la Bruixa (perquè en aquella època les bruixes tenien la culpa de tot! Sense qüestionar-se res més…).

Qui més vots de culpa obtingui serà mort a la plaça de la vila i haurà de descobrir quin personatge tenia (mercenari / vilatà / Bruixa / malalt / vella trementinaire).

I es tornarà a fer de nit a la Vila de Sasserra…

Els objectius de cada personatge són:

Mercenaris/es: Matar a la gent del poble, evitant matar a les Bruixes, perquè si totes moren ja no tenen a qui culpar i perden.

Vilatan@s: Matar a les Bruixes. Si maten a altres Vilatan@s a als Mercenaris es sentiran malament, però no guanyen fins a matar a totes les Bruixes.

Bruixes: Curar als/les Malalt@s. Si matessin als Malalt@s les Bruixes no podrien guanyar, però sobreviurien sense objectiu mentre no siguin caçades.

Trementinaire: esbrinar personatges i ajudar a les Bruixes a trobar als Malalt@s. I als Malalt@s que trobin als Mercenaris

Malalt@es: Matar als Mercenaris perquè les Bruixes i ell@s sobrevisquin.

Les cartes dels personatges:

 • 1 vella trementinaire
 • 4 mercenaris
 • 4 bruixes
 • 2 malalts/es

El número de vilatans/es podrà adaptar-se al número de participants.

Observacions

Per jugar a aquest joc podeu fer servir AQUESTES CARTES (pdf) de les Bruixes de Sasserra.

Edat de 9 a 12 anys
Temàtica Ciutadania compromesa, Diversitat i interculturalitat, i Igualtat d’oportunitats
Tipus Joc, Joc de simulació, i Joc de taula
Projecte Proposta educativa enCORatja't
Espai
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial (by-nc)