Cuina solar amb capses de cartró

  • de 8 a 12 anys
  • Experiment científic
  • Creativitat, art i ciència
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

L’energia solar és una energia renovable molt usada actualment, però encara la podem fer servir més! Construïm una cuina casolana?

Objectius

– Desenvolupar l’interès científico-tècnic

– Entendre l’ús dels materials i el seu funcionament conjunt

– Aprendre con funciona l’energia solar

Llegeix el desenvolupament de l'activitat

Què necessitem?

• Cúter
• Pistola de silicona anti-verdet
• Llistó de fusta ben recta que ens servirà com a regle de seguretat
• Draps
• Alicates
• Metro, llapis i brotxa.
• Paper de diari
• Dues capses de cartró ondulat fort, una més gran que l’altra. La gran de 50x50cm. i l’altra, una mica més petita. L’alçada de les capses convé que sigui entre 35 i 40 .
• Una planxa de cartró rígid d’un metre quadrat
• Un rotllo de paper d’alumini
• Cola blanca de fuster
• Un vidre de finestra.
• Una safata de color negre i una olla també de color negre o bé pintada
• 60cm de filferro de 2 mm. de gruix
• 1 rotllo de cinta d’embalar

Procés

La capsa més gran serà la carcassa de la nostra cuina, l’altra anirà per dintre i serà el lloc on ficarem l’olla. Quedarà una cambra d’aire entre l’una i l’altra que ens servirà per ficar l’aïllant tèrmic.

1. Col·loquem la capsa gran al terra cap per avall i, a sobre d’ella, la més petita cap per amunt i ben centrada, de manera que les dues capses estaran tocant fons contra fons. Entre ambdues ens ha de quedar com a mínim una vora de 4 o 5 cm.

2. Marcarem amb llapis el contorn de la petita sobre el fons de la gran i després l’apartarem.

3. A continuació retallarem el fons de la capsa gran per la línia que hem pintat amb molta cura i després comprovarem que la capsa petita entra ajustadament pel forat que hem fet a la gran (el tros de cartró que ens sobra el guardarem per fer d’altres peces).

4. Retallarem la capsa petita a 35 cm d’alçada i marcarem a 5 cm de la vora una línia recta
per l’exterior. Aquestes tires de 5 cm d’amplada les doblegarem cap a fora i ens serviran com a solapes per enganxar una capsa amb l’altra, per això haurem d’haver fet un tall a les 4 cantonades de la capsa.

5. Ara haurem de recobrir algunes de les parts de la nostra cuina amb paper d’alumini. Per això cobrirem el cartró amb cola i hi posarem el paper d’alumini a sobre. Les parts que hem de recobrir són:

• Les 4 parets interiors de la capsa petita i les seves solapes.
• Tot l’exterior de la capsa petita.
• Tot l’interior de la capsa gran, inclòs el fons

6. Deixem assecar i després ja posarem una capsa dins de l’altra, encolant les solapes de la petita.

7. Quan tot torni a estar sec, girem l’estructura i omplim de boletes de paper de diari la cambra que queda entre les dues capses. També es poden usar d’altres aïllants tèrmics, com llana vella, fulles seques, palla, suro natural, closques de fruits secs, diverses capes de cartró pla, etc. No és recomanable el porexpan perquè no aguanta temperatures elevades. Tampoc és bo fer servir d’altres aïllants sintètics o plàstics, perquè no és bo cuinar a prop d’aquests productes. Un cop omplert tancarem el fons de la nostra cuina amb les solapes de la capsa si les tingués, i si no amb un cartró de la mida exacta amb la seva cara interior folrada de paper d’alumini. Enganxem amb cinta d’embalar.

8. Farem la tapa de cartró ondulat rígid. Ha de sobresortir d’amplada i llargada de la capsa gran i estar folrada amb un material metal·litzat per una cara. Marcarem a sobre el forat de la capsa gran i tallarem les cantonades per obtenir les solapes i els laterals que ajustin per fora de la capsa.

9. Ens queda fer el forat pel vidre a la tapa. Dibuixem un rectangle de les mateixes mides que el forat de la capsa petita i retallem només tres costats. Així, el rectangle interior servirà de reflector que desviarà la llum incident sobre ell i l’enviarà a l’interior de la cuina solar. També actuarà com a tapa protectora del vidre quan no fem servir la cuina.

10. A continuació col·loquem el vidre per la part interior de la tapa (prèviament l’haurem portat a tallar a la mida adient). Per enganxar-ho aplicarem una línia contínua de silicona a tot el perímetre del forat de la tapa. Ho deixarem assecar.

11. Ara ja només ens falta fer el suport per fixar el reflector en l’angle que convingui en cada moment, per això farem servir el filferro d’una mida d’uns 30 cm, doblegarem en angle recte 2 o 3 cm per cada costat i també enganxarem tires de cartró per fora del reflector i per sobre de la tapa, de manera que als forats d’aquestes tires podrem inserir les puntes dels suports de filferro a l’alçada que ens convingui.

12. Si tenim pintura blanca d’exteriors (impermeable) podem pintar la cuina per fora. Si no trobem una safata metàl·lica que ens encaixi podem construir-la a partir d’una xapa d’alumini. Les olles que farem servir hauran de ser negres o fosques i tenir tapa.

Podrem fer multitud de menjars, l’únic que hem de tenir en compte és que el temps de coure serà aproximadament com a mínim el doble que l’habitual, i que l’hora de dinar no podrà ser la una del migdia que és just el moment on la insolació és màxima.

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Creativitat, art i ciència
Tipus Experiment científic
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Interior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànims de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai