Creem les nostres fonts

  • de 8 a 12 anys
  • Activitat de natura i Experiment científic
  • Aigua, Consum responsable, Creativitat, art i ciència, i Sostenibilitat
  • Proposta educativa Eureka!

Descripció

Crear una font pot semblar complicat, però et presentem 3 formes senzilles que et poden ser molt útils per treballar amb els infants.

Objectius

– Experimentar amb les pressions i l’aigua

– Entendre el procés del recorregut de l’aigua

Desenvolupament de l'activitat

LA FONT DEL “JARDÍ”

Què necessitem?

Un recipient com una olla o cassola fonda, una ampolla de vidre amb tap de rosca, una palleta, plastilina, aigua, colorant o tinta per tenyir-la, fogó i llumins o bé una cuina, punxó o filaberquí finet, una agulla de cap.

Procés

1. Omplim l’ampolla d’aigua i la tenyim amb colorant o tinta (així es veurà millor).

2. Fem un foradet al tap de rosca i passem la palleta, deixant que sobresurti uns 3cm. Tapem bé l’orifici amb plastilina o fang de manera que la palleta quedi ben subjecta.

3. Posem una mica més de plastilina a l’extrem de la palleta que sobresurt del tap i fem un foradet molt petit amb l’agulla de cap. Això serà el sortidor.

4. Posem aigua calenta a l’olla o la cassola i posem l’ampolla dintre.

5. Al cap d’uns minuts, l’aigua acolorida de l’ampolla sortirà “espontàniament” pel sortidor.

Explicació: Quan l’ampolla s’escalfa (per l’aigua calenta en què és submergida), l’aire de l’interior s’estén i empeny l’aigua que surt per la palleta.

LA FONT “MEDICINAL”

Aquesta font en realitat és un sistema de reg permanent per a les plantes, que va molt bé durant les vacances. L’anomenem medicinal perquè té l’aspecte de sèrum aplicat a un test.

Podem aprofitar-la a l’esplai o, si no, construir-ne més d’una (és simple i barata), i que cada noi i noia se n’emportin una mostra a casa.

Què necessitem?

Una ampolla plàstic d’1,5 l amb tap de rosca, una pistola de silicona, una barra de silicona, tub de plàstic finíssim d’1 mm de diàmetre, clips, cordill, filferro, tenalles, tisores.

Procés

1. Traiem l’etiqueta del refresc (si cal, amb aigua calenta).

2. Tallem un tros de tub de plàstic d’uns 50cm.

3. Fem un forat molt petit al tap de rosca, passem el tros de tub que hem tallat, deixant dins de l’ampolla només pocs centímetres.

4. Segellem bé amb silicona el forat del tap per on passa el tub, perquè no s’escapi ni una mica d’aigua.

5. Omplim l’ampolla d’aigua (però no fins dalt de tot) i enrosquem bé el tap. Comprovem que posant-la cap per avall l’aigua goteja pel tub, però no s’escapa per cap altre lloc.

6. Tornem a posar l’ampolla en posició vertical. Li fem un “cinturó” amb “nanses” amb el filferro, pel qual passarem el cordill. Aquest invent ens permetrà penjar l’ampolla a qualsevol indret (per exemple, a la barana d’un balcó on hi ha testos que volem regar).

7. Regulem el cabal que surt prement el tub amb el clip. Fem un foradet petitet a la base de l’ampolla, perquè entri l’aire (si no, les parets de l’ampolla s’enfonsarien cap a dintre). Hem de recordar que les plantes no s’han d’ofegar d’aigua.

8. Pengem l’ampolla a l’indret triat i comprovem, de tant en tant, que funciona correctament (l’ampolla s’ha d’anar buidant de manera lenta i progressiva).

LA FONT “MÀGICA”

Aquesta és l’autèntica font que es va inventar Heron d’Alexandria! Compte, perquè és més laboriosa i entretinguda que les anteriors.

Probablement, els monitors haurem d’ajudar força, però el resultat és molt bonic i espectacular. Hem de preveure molt bé la feina que poden fer els nois i noies, i estudiar la seqüència i la distribució, perquè cap quedi sense fer res. Comptem, però, que caldrà esperar una hora perquè s’assequi bé el segellat amb silicona.

Què necessitem?

4 ampolles de plàstic d’1,5 l, 1 m de tub flexible de plàstic de 6 mm de diàmetre, una caputxa de bolígraf per fer de sortidor, una pistola de silicona i una barra de silicona, paper de vidre fi, un clau gros, un regle, un retolador, tisores, unes tenalles, un fogonet de butà, llumins, un llistó de fusta d’uns 30 cm.

Procés

1. Primer cal tallar ben rectes les 4 ampolles per fer els 4 recipients. El recipient A, a 4 cm del fons, i els recipients B, C i D a 19cm.

2. Per fer ben recte el tall de les ampolles, utilitzem un llistó de fusta sobre el qual tracem dues marques: una a 4 cm i l’altra a 19.

3. Posem la fusta contra l’ampolla i, amb l’ajuda d’un retolador mantingut ferm a la marca, fem girar l’ampolla i d’aquesta manera el retolador marca la traça per on hem de tallar el plàstic.

4. Però, per fer-ho bé, primer tallem per sobre la traça i després, amb molta cura, tallem seguint la traça exacta.

5. Assequem l’interior dels recipients i comencem a encolar-los amb un filet de silicona per les vores. Primer encolarem D i C, després B dintre de C i, finalment, A dintre de B. Si els fons de les ampolles fa com unes “bosses” (cosa freqüent en moltes ampolles de refresc), alineem les “bosses” simètricament.

6. Un cop preparats els recipients, preparem els tubs. N’hi ha tres: el tub 1, el tub 2 i el tub 3. Tallem el tub 1 a 17 cm, el tub 2 a 49 cm i el tub 3 a 34 cm.

7. Amb el fogonet de butà escalfem el clau, l’aguantem amb les tenalles per no cremar-nos i fem els forats que necessitem per passar els tubs. El millor és fer el primer forat de cada tub, passar aquest i marcar amb l’altre extrem del tub el lloc on hem de fer l’altre forat.

8. Un forat va a la base del recipient A.

9. Els dos forats que necessita el tub 2 són un a 1,5 cm de la paret del recipient B i l’altre a la base del recipient D.

10. Els dos forats que necessita el tub 3 són un al recipient B, just a sota de la base del recipient A, i l’altre al recipient D, també just a sota de la base del recipient C.

11. Per fer el sortidor, foradem una caputxa de bolígraf amb una agulla calenta i la fixem a l’extrem del tub 1.

Funcionament

1. Aboquem aigua (millor amb colorant) al recipient A, que s’escapa pel tub 2 cap al recipient D.

2. Posem la font cap per avall, i tota l’aigua continguda al recipient D baixa pel tub 3 al recipient B.

3. Tornem la font a la posició original i tornem a posar aigua al recipient A.

4. L’aigua baixa pel tub 2 del recipient A al D, aquí puja el nivell i l’aire comprimit per l’aigua passa pel tub 3 fins al recipient B i pressiona l’aigua d’aquest recipient, que llavors puja pel tub 1 fins brollar pel sortidor.

Quan finalitzem l’elaboració de les fonts per a Heron, ens les hem de mostrar els uns als altres. Cada equip explica el funcionament dels seus aparells a la resta del grup i deixa que tothom els pugui manipular.

 

Aquesta activitat forma part de la proposta educativa Eureka!

Fitxa tècnica

Edat de 8 a 12 anys
Temàtica Aigua, Consum responsable, Creativitat, art i ciència, i Sostenibilitat
Tipus Activitat de natura i Experiment científic
Projecte Proposta educativa Eureka!
Espai Exterior
Autoria Fundesplai
Llicència Reconeixement – No Comercial – Compartir Igual (by-nc-sa)

Som Fundesplai

Som Fundesplai, una entitat sense ànim de lucre amb la missió d'educar els infants i joves, enfortir les entitats de lleure i el Tercer Sector, millorar el medi ambient i promoure la ciutadania i la inclusió social, amb voluntat transformadora.

Coneix Fundesplai